El Fòrum Iwater abordarà les claus de la gestió futura de l’aigua a àrees amb alt estrès hídric

Del 15 al 17 de novembre, Iwater -el nou saló de Fira de Barcelona sobre el cicle integral de l’aigua- inclourà entre les seves activitats centrals el Fòrum Iwater, un espai de conferències i debat en què participaran uns 80 experts nacionals i internacionals. L’objectiu d’aquest fòrum és abordar les claus que ja s’estan definint i que marcaran la futura gestió de l’aigua en àrees amb elevat estrès hídric com els països mediterranis. Les sessions giraran al voltant de tres eixos intrínsecament lligats, com són la resiliència, la governança i el finançament d’aquest recurs bàsic i les seves infraestructures. Aquests tres eixos contribueixen a concretar i reivindicar el valor real de l’aigua i el seu impacte en l’economia i el desenvolupament de la societat.
En paraules d’Àngel Simon, president d’Iwater i vicepresident executiu de SUEZ a càrrec de Water Europe, aquest fòrum “serà un punt de trobada ineludible per a tots els agents implicats al sector i serà un focus d’oportunitats per dinamitzar-lo i impulsar el seu creixement”. Així mateix, “serà l’espai idoni per reivindicar el concepte del “valor real de l’aigua”, com un element bàsic per al funcionament de la societat i un actor econòmic essencial per al creixement sostenible” afirma Àngel Simon.

Al Fòrum Iwater intervindran com a ponents representants de l’administració pública, acadèmics i professionals de la gestió de l’aigua de diferents països. Entre els noms confirmats destaca el científic nord-americà Peter Gleick, expert en ciències ambientals amb especial atenció als desafiaments de l’aigua dolça a nivell mundial, investigador i cofundador del Pacific Institute d’Oakland, Califòrnia, EUA. També, cal assenyalar l’assistència d’altres experts de renom internacional com l’anterior responsable de la Superintendència de Serveis Sanitaris del Govern de Xile, Magaly Espinosa; la vicerectora per a Europa i Orient Mitjà del projecte de la Fundació Rockefeller “100 ciutats resilients”, Konstantina Karidy; el director de Medi Ambient de l’OCDE, Xavier Leflaive, i el responsable de la Global Water Operators Partnerships Alliance (GWOPA) del programa UN Habitat de Nacions Unides, Faraj El-Awar.

A l’hora d’explicar els eixos del Fòrum Iwater, el coordinador científic del programa i president de la Plataforma Tecnològica Europea de l’Aigua, Tomas Michel, defensa “la resiliència en les infraestructures d’aigua i en tots els àmbits de la gestió, com essencials per a assegurar la seva disponibilitat futura i l’accés per a tota la població “. Michel assegura que per això “es requereixen sistemes de governança més inclusius, que tinguin en compte el cicle integral de l’aigua en la seva totalitat, però que se sustentin en nous focus de finançament”. El Fòrum Iwater planteja la confluència d’aquests tres eixos per avançar en el futur de la gestió de l’aigua.

Resiliència, governança i finançament 
Diferents estudis indiquen que l’augment de la població comportarà un dèficit d’aigua del 40% el 2030. Aquesta previsió, sumada als efectes del canvi climàtic, obliga a buscar fórmules que modifiquin les formes de consum i fomentin la reutilització per combatre aquesta escassetat. En aquest sentit, diverses ponències d’Iwater se centraran en la capacitat de sobreposar-se al dèficit d’aigua a les ciutats, l’agricultura i la indústria, els tres àmbits que més consumeixen aquest recurs. S’exposaran els punts de vista d’entitats com l’Orange County Water District (OCWD) de Califòrnia; la Fundació Rockefeller, el programa UN Habitat de Nacions Unitats o el Pacific Institute.
Segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 40% de la població mundial viu en àrees d’estrès hídric. Per garantir el subministrament d’aigua en quantitat i qualitat suficient serà imprescindible coordinar els diferents actors implicats. Per a això, al Fòrum Iwater es contraposaran sistemes amb un clar predomini de la gestió privada, com és el cas de Xile, amb sistemes de gestió majoritàriament pública, i el de Dinamarca, i s’analitzarà el model actualment vigent a Espanya, de caràcter mixt. També s’abordarà la qüestió de la regulació, amb exemples com el Regne Unit, Portugal i Itàlia, que opten per un model de regulador central únic, en contraposició al model de marcat caràcter local del nostre país.
Finalment, el debat a Iwater també versarà sobre com plantejar noves fórmules de finançament per sufragar tant la renovació d’infraestructures obsoletes com la construcció d’infraestructures noves. Així, s’exposaran les possibilitats de la inversió publico-privada i la diversitat de propostes de finançament aplicades a infraestructures d’altres llocs del món amb una situació hídrica similar a Espanya, mitjançant la visió d’institucions com l’OCDE, el Banc Europeu d’Inversions ( BEI), o el Banc de Desenvolupament d’Amèrica Llatina (CAF).
Al Fòrum s’alternaran les conferències d’experts internacionals amb taules rodones amb representants d’administracions, entitats i empreses espanyoles que aportaran la visió local i els reptes del sector de l’aigua al nostre país.
Diferents espais per a la creació de sinèrgies
A més del fòrum de debat, el nou saló Iwater inclourà dos espais als quals es podran visualitzar projectes i aplicacions de solucions pràctiques: l’InnoHub, centrat en la innovació, i el TechHub, focalitzat en la tecnologia.
Finalment, el saló Iwater que tindrà lloc al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona comptarà amb una àmplia zona comercial amb la presència d’empreses especialitzades en el tractament, distribució i sanejament d’aigües, control i mesurament, automatització i serveis IT, consultoria, enginyeria i infraestructures, regadiu, agricultura i indústria i ciència , investigació i desenvolupament. Ja està confirmada la participació d’un centenar de firmes, entre les quals destaquen (per ordre alfabètic): Aqualia, AVK Vàlvules, Azud, Contazara, Culligan, Ebara, Hanna Instruments, Hydroten, Kamstrup, Insol, Kurita, Lacroix Sofrel, Puragua, Remosa, Sorigué o SUEZ.
Barcelona, 30 de juny de 2016