Construmat es converteix en la plataforma de negoci internacional per a les empreses de la construcció

Un total de 12 delegacions estrangeres, formades per 311 representants d’administracions públiques i alts càrrecs directius d’empreses de països com Brasil, Rússia, Bielorrússia, Mèxic, Xile, Colòmbia, Marroc, Cuba o el Congo, així com 1.850 ¿VIP Buyers’ (professionals estrangers amb alta capacitat de compra) han participat en la 18ª edició de Construmat, que tanca avui les seves portes com la plataforma de negoci internacional per a les empreses espanyoles de la construcció en una nova etapa enfocada a oferir solucions pràctiques i oportunitats de negoci en països emergents a les pimes del sector.

“Amb aquesta edició, que hem dissenyat treballant colze a colze amb les empreses del sector, hem assolit els tres objectius que ens havíem proposat. Oferir negoci internacional als expositors que els permetés compensar la caiguda de la demanda interna; aportar coneixement i valor afegit al saló, amb la organització d’un congrés internacional de solucions constructives; i reivindicar la indústria de la construcció com un dels motors de la recuperació econòmica i fer sentir la nostra veu”, explica Josep Miarnau, president de Construmat.

La visita del Ministre de les Ciutats del Brasil, Aguinaldo Ribeiro, acompanyat d’una delegació de més de 30 empresaris de la construcció, va servir per presentar a les empreses espanyoles el projecte Minha Casa Minha Vida, la iniciativa d’habitatge social més gran del món. “Visitar Construmat és una gran oportunitat per conèixer les últimes novetats en construcció sostenible, aplicables també als equipaments de protecció oficial”, va explicar Ribeiro.

D’aquesta manera, s’inaugurava el Foro Contract, el nou espai de Construmat destinat a posar en contacte la demanda internacional, molt especialment dels països llatinoamericans i del Magreb, amb l’oferta de les empreses espanyoles, que han pogut comprovar que són especialment competitives en els mercats exteriors gràcies a l’elevada tecnificació i innovació dels seus productes.  En aquesta àrea, s’hi han cotitzat 170 projectes constructius de tot el món amb una inversió potencial de 30.000 milions d’euros i agendat un total de 517 reunions de negoci entre empreses expositores i compradors internacionals.

“Hem sembrat per recollir”, explica Josep Garcia, el director comercial de l’empresa lleidatana Domoespais. “Estem molt satisfets perquè hem iniciat contactes amb clients de Colòmbia, Mèxic o Perú, entre d’altres”, diu. Per la seva banda, Javier Rabadán, directiu de la companyia andalusa d’encofrats d’aïllament Sismo, valora així la seva primera participació a Construmat: “Hem venut el nostre sistema a promotors de Brasil, Xile, Perú, Colòmbia i del nord d’Àfrica”.

Els visitants internacionals, procedents de 95 països, també valoren positivament la possibilitat de trobar nous proveïdors i materials més avançats que en els seus països, especialment en el cas de les economies emergents. “El Foro Contract és una excel¿lent iniciativa per poder fer negocis reals. A Construmat hi he trobat molt innovació, tant en productes com en sistemes”, explica l’arquitecte xilè, Daniel Morales (Molo Arquitectos).

Innovació avançada
Una altra de les novetats del saló ha estat el Construmat Innovation Center, una àrea en què s’han presentat nous productes i materials, abans fins i tot de la seva comercialització, per tal que els expositors poguessin concretar aliances amb els centres de R+D+i, d’aquesta manera, produir-los en massa per als mercats. En la primera edició d’aquesta fòrum de transferència de coneixement i tecnologia hi han 14 ponents de dotze centres tecnològics de 10 països.

L’oferta de Construmat 2013 s’ha completat amb el Building Solutions World Congress, un congrés internacional que ha comptat amb més de 65 ponents de 15 països. La trobada ha reunit a Barcelona no només arquitectes, sinó també constructors i productors de materials, fet que ha permès que tots junts expliquessin de quina manera han innovat per construir edificis més sostenibles.

Durant la trobada, el cap de la Unitat d’Eficiència Energètica de la Comissió Europea, Vincent Berrutto, va instar a les companyies de subministrament d’aigua, gas i electricitat, “a invertir en la rehabilitació energètica dels edificis” per tal d’ajudar al consumidor final a reduir el consum energètic dels seus habitatges. En aquest context, Construmat també ha estat l’escenari per presentar el full de ruta per tal que els edificis de tot Catalunya puguin reduir el consum energètic en un 60% en el període 2014-2020, seguint la nova Directiva Europea.

Aquesta nova etapa del saló, enfocat a una major promoció de la internacionalització del sector i amb dos dies menys de celebració, ha comptat amb la visita de 49.816 professionals. La pròxima edició de Construmat tindrà lloc del 18 al 22 de maig.

Barcelona, 24 de maig de 2013