Bizbarcelona es consolida com a catalitzador de negocis

En dues intenses jornades, Bizbarcelona ha aconseguit crear un autèntic clima d’efervescència emprenedora al recinte firal de Montjuïc. El saló, que tanca aquesta tarda la seva tercera edició, espera tenir un efecte catalitzador en l’activitat econòmica de les pimes catalanes i en la posada en marxa imminent de nous negocis, contribuint a generar ocupació. Només al seu mercat de finançament, Bizbarcelona ha propiciat més d’1.800 entrevistes entre emprenedors i representants de 41 entitats inversores amb un potencial de crèdit conjunt proper als 100 milions d’euros. Majoritàriament els projectes presentats pels nous empresaris s’enquadren en els sectors TIC, industrial, tecnologies netes, comerç electrònic, ciències de la salut i biotecnologia.

El saló també ha acollit 196 conferències; 306 ponents; 533 sessions d’assessorament empresarial i 120 internacional; 101 expositors; 145 entrevistes d’emprenedors amb alts directius a la recerca de consell; 10 espais d’interrelació per trobar socis, col·laboradors, reemprenedors, franquiciats, proveïdors o finançament; 510 contactes de speed networking; 151 entitats bizcommunity; 68 enregistraments de video-pitch… L’activitat en el Bizbarcelona ha estat frenètica, atraient més de 12.000 visitants, entre pimes, autònoms i emprenedors.

“L’èxit d’aquesta nova edició del saló reafirma la nostra aposta per donar suport a la creació de nous negocis i estar al costat les pimes i els emprenedors com a motor de desenvolupament i reactivació econòmica” ha assegurat la presidenta del comitè organitzador del saló i segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens. Paral·lelament, ha destacat que el paper de l’Administració és “construir un entorn àgil i de confiança per a l’activitat empresarial i articular, a través de la col·laboració públic-privada, plataformes que permetin que el teixit productiu creixi i es consolidi”. En aquest sentit, Recasens s’ha referit a Bizbarcelona com una “eina excel·lent per contribuir a fer de la ciutat el millor ecosistema on tirar endavant projectes innovadors, retenir talent i atraure inversions”.

Segons l’estudi GEM presentat ahir a Bizbarcelona, el 2012 un total de 385.900 catalans estaven en fase de creació d’una empresa, xifra que representa el 7,88% de la població adulta de Catalunya. Aquesta taxa emprenedora va experimentar un augment del 15% respecte l’any anterior.

Creix la taxa emprenedora
L’informe destaca el creixement del nombre de persones aturades que emprenen per necessitat buscant fórmules d’autoocupació, així com de l’edat mitjana de l’emprenedor, que per primera vegada supera els 40 anys. Així mateix, es remarca l’ascens del perfil innovador entre les 89.400 noves empreses creades l’any passat a Catalunya, orientades en la seva majoria cap a sectors amb intensitat tecnològica. Com a element negatiu, s’ha produït un increment del 35,6% en la taxa de tancaments empresarials, majoritàriament per falta de rendibilitat del negoci més que per problemes de finançament.

Bizbarcelona aglutina una àmplia presència d’entitats i institucions que fomenten la cultura empresarial i l’emprenedoria, entre les quals destaquen com a promotors l’Ajuntament de Barcelona – Barcelona Activa, la Generalitat de Catalunya, “la Caixa”, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona. La propera edició del saló tindrà lloc l’11 i 12 de juny de 2014.

Barcelona, 6 de juny de 2013