Bon balanç al tancament d’un Liber més optimista que ajudarà a dinamitzar el mercat editorial

Balanç molt positiu de Liber 2018 que aquesta tarda tanca la seva 36ena edició al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, reafirmant el paper dinamitzador de la fira per moure les vendes del sector editorial, especialment en l’apartat exterior. En un ambient de major optimisme i d’intensa activitat comercial, Liber ha aplegat professionals de tota la cadena de valor del llibre i ha reflectit algunes de les tendències que estan marcant l’evolució del mercat editorial.

Liber 2018 ha atret prop de 11.000 professionals, un 10% més que la passada edició organitzada per Fira de Barcelona. Entre ells destaquen els 550 compradors i prescriptors clau en la compra i distribució de llibres en mercats exteriors convidats directament per l’organització i per les entitats promotores, interessats a conèixer l’oferta dels 361 expositors participants i predisposats a fer comandes in situ.
El president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) i del comitè organitzador de Liber, Daniel Fernández, s’ha mostrat satisfet amb el desenvolupament del saló i amb l’increment d’assistents: “S’han confirmat les bones perspectives inicials: més visitants, més activitat, més optimisme. Aquests tres dies de fira tindran el seu efecte positiu en la xifra de resultats del sector, sobretot en l’apartat d’exportacions a l’Amèrica Llatina i EUA, dos mercats molt importants per a nosaltres”.
Fernández s’ha felicitat també per la notícia amb la qual començava aquest Liber -que va inaugurar el ministre de Cultura i Esport, José Guirao-: la possibilitat de rebaixar l’IVA dels llibres digitals, equiparant-lo al llibre imprès. “Esperem que aviat es pugui traslladar aquesta mesura que, sens dubte, servirà per fomentar la lectura”, ha subratllat.

Baròmetre sectorial

Liber també actua com a baròmetre del mercat editorial. En aquesta ocasió, a través de les seves jornades professionals, taules rodones i altres presentacions s’han abordat temes relacionats amb les tendències digitals a Europa i Amèrica Llatina, l’evolució dels audiollibres, els drets d’autor, les pensions dels escriptors, la traducció i correcció de textos, el préstec bibliotecari de llibres digitals, la influència de la pirateria, així com de millores en la comercialització i promoció de llibres.
També hi ha hagut espai per a la poesia, l’edició acadèmica, l’assaig, la il·lustració o l’adaptació d’obres literàries a la gran pantalla. I s’han analitzat les propostes comunitàries per a un mercat únic digital, així com la reforma de les entitats de gestió en la Llei de Propietat Intel·lectual. En total s’han dut a terme 114 sessions amb 236 ponents. Es calcula que, en conjunt, més de 2.400 persones han assistit a aquests espais formatius i de debat.
Paral·lelament, enguany també s’ha reflectit l’aposta del sector editorial per esdevenir  proveïdora habitual de continguts d’altres indústries culturals com ara el cinema o els videojocs. La fira ha acollit trobades i entrevistes de negocis entre editors, agents literaris i autors amb productors audiovisuals vinculats al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges i amb empreses desenvolupadores de videojocs per tal de promoure la venda de drets.
Així mateix, Liber 2018 ha prestat atenció tant a l’evolució digital del llibre com a l’autoedició amb dues àrees específiques. A la Zona Digital han participat una dotzena d’empreses amb productes i serveis tecnològics relacionats amb l’edició, distribució i comercialització del llibre digital, així com diferents solucions per a audiollibres, un format en plena expansió. D’altra banda, la Zona de l’Autor ha permès als autors independents conèixer eines d’autoedició i serveis vinculats a la creació, producció, venda i promoció de llibres.
Un altre dels eixos centrals d’aquest any ha estat la participació de Cuba com a país convidat. L’illa caribenya ha aprofitat la fira per projectar internacionalment el bon moment que travessa la seva creació literària. La delegació cubana ha estat formada per representants d’institucions i entitats vinculades a la cultura i al sector del llibre, així com diverses editorials estatals i una quinzena d’autors que han donat a conèixer les seves obres en un intens programa de presentacions. Així mateix, cal destacar que a l’estand de Cuba s’han rebut nombroses consultes d’editorials i empreses interessades a accedir al mercat cubà en aquesta nova etapa aperturista.

Premis Liber

Ahir va tenir lloc al MACBA la cerimònia de lliurament dels Premis Liber que concedeix la FGEE i que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’escriptora Almudena Grandes; l’editor, llibreter i poeta sevillà, Abelardo Linares; el director de La Vanguardia, Màrius Carol; la sèrie “La catedral del mar”; la Llibreria Paideia de Sant Cugat del Vallès i la Xarxa de Biblioteques Públiques de Las Rozas han estat els guardonats en aquest any.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna, fet que ha volgut ressaltar Daniel Fernández: “la nostra fira és exemple d’harmonia i cooperació entre les dues ciutats, aplicant-se una saludable competència per millorar cada any, la qual cosa redunda en benefici del món del llibre”.
Promoguda per la FGEE, la Fira Internacional del Llibre, Liber, està patrocinada pel Ministerio de Cultura y Deporte, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). Col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acción Cultural Española (AC/E) i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
La propera edició de Liber tindrà lloc del 9 a l’11 d’octubre de 2019 a Madrid.
Barcelona, 5 d’octubre de 2018