El Saló Nàutic de Barcelona posa rumb cap a la navegació verda i connectada

Rellotges i ulleres que et permeten conèixer dades de navegació i aplicacions per a mòbil amb les que pots sol·licitar un amarratge, veure tot el que passa dins de l’embarcació a través de sensors i càmeres, i fins i tot reservar taula en un restaurant a prop del port o d’una platja. La tecnologia ha desembarcat amb força a la nàutica d’esbarjo per fer els vaixells cada vegada més segurs, fàcils de governar i també eficients ja que incorporen motors i materials cada vegada més sostenibles. Són algunes de les novetats que es poden veure al Saló Nàutic de Barcelona, que se celebrarà del 10 al 14 d’octubre al Port Vell.
En l’actualitat els dispositius mòbils s’han convertit en autèntiques pantalles de navegació que permeten interactuar amb el vaixell des de qualsevol lloc. A través d’un smartphone, una tablet, un rellotge intel·ligent i fins amb unes ulleres de sol es poden veure i controlar paràmetres del motor (velocitat, consum, autonomia), les dades de navegació (climatologia, rumb, posició de la nostra embarcació i de altres del voltant, etc) i fins i tot les diferents estances del vaixell com la il·luminació, la climatització o la música ambient. És la domòtica aplicada a la nàutica.
Gràcies a la incorporació de la tecnologia, els vaixells són més segurs, fàcils de governar i connecten la tripulació amb altres navegants i amb terra ferma. Cada vegada més les embarcacions que disposen de joysticks per realitzar maniobres d’atracament, ara també en motors foraborda; també hi ha àncores intel·ligents que mantenen el vaixell en posició utilitzant una antena GPS i activen els motors; i sistemes de comunicació d’última generació que permeten enviar i rebre missatges a la família i amics quan no hi ha cap tipus de cobertura en alta mar.
Al món de la nàutica, prolifera també l’aparició de noves apps que faciliten la navegació o, simplement, permeten gaudir més i millor del mar. Destaquen aplicacions que connecten el vaixell amb marines i ports, així com amb altres navegants, per reservar amarratges, gestionar tasques de manteniment i compartir informació en temps real com cartes de navegació, ubicació de les millors cales, restaurants o punts turístics.
Una nàutica cada vegada més verd
La indústria nàutica segueix amb rumb posat cap a una navegació més sostenible. Al Saló Nàutic de Barcelona es podran veure embarcacions híbrides que consumeixen fins a quatre vegades menys de combustible fòssil que les tradicionals i també un catamarà totalment elèctric amb panells solars a bord, entre altres novetats, així com vaixells fabricats amb materials més respectuosos amb el medi ambient que poden arribar a reciclar-se.
En total, el Saló Nàutic de Barcelona, que organitza Fira de Barcelona i que reunirà l’oferta de 275 expositors, presentarà més de 120 novetats en embarcacions, motors i electrònica. Entre els nous models de vaixell -deu d’ells nominats a Millor Vaixell Europeu del Any-, destacaran els que presentaran les marques espanyoles Astondoa, D’Antonio Yachts i Nuva, així com altres fabricants internacionals com Hanse, Solaris, Dufour, Jeanneau, Bénéteau, Sunseeker , Azimut, BAYLINER, Pardo Yacht, Cranchi o Quicksilver.
Barcelona, 5 d’octubre de 2018