Smart City Expo acull una edició rècord inspirada en avenços urbans que fa anys semblaven somnis

Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents, celebrarà el 2019 una edició rècord en participació d’empreses i superfície expositiva. Sota el lema Cities made of Dreams té com a objectiu posar de manifest com després de gairebé una dècada promovent internacionalment el concepte de smart cities, s’han aconseguit avenços i solucions que fa uns anys semblaven només somnis.

L’esdeveniment, organitzat per Fira de Barcelona al recinte de Gran Via del 19 al 21 de novembre, comptarà amb 1.000 expositors, la presència de 700 ciutats i un creixement del 15% a l’espai expositiu i tindrà un impacte econòmic estimat en més de 90 milions d’euros al territori, segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB).

El director de Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, ha afirmat que “la promesa de la ciutat intel·ligent que vam plantejar a la primera edició de 2011 s’ha convertit en realitat. Avui veiem els resultats del treball realitzat i hem passat de projectes pilot a una implementació intel·ligent a gran escala”. Valenti ha afegit que “gestionar tràmits municipals, validar l’aparcament a través del mòbil o veure vehicles sense conductor semblava impossible, avui es tracta de realitats i tenim l’oportunitat i el deure de desenvolupar encara més projectes”.

Entre les 1.010 empreses que participaran a l’edició de 2019 figuren Alstom, Amazon Web Services, Bosch, Cellnex, Cisco, CityDO, Citypossible by Mastercard, Deloitte, Deutsche Telekom, Engie, Esri, FiWare, FCC Environment, Hexagon, Huawei, Indra, Microsoft, Mobileye, Nokia, NTT, Oracle, Seat, Siemens, Suez i Ubiwhere, entre d’altres.

Enfocament urbà holístic
El programa del congrés, que s’estructurarà en 5 eixos temàtics: Transformació digital, Medi ambient urbà, Mobilitat, Governança i finances, i Ciutats inclusives i compartides, abordarà temes com ciutats impulsades per dades, 5G i el futur de connectivitat, ciutats resilients, gentrificació, sistemes de transport innovadors, governança multinivell, economia col·laborativa, economia circular i ciutats inclusives.

En aquest sentit, l’esdveniment amb més de 400 ponents de camps que van des de la tecnologia i la governança intel·ligent fins a l’economia compartida i la mobilitat. Entre els principals conferenciants figuren Janette Sadik-Khan, una de les principals autoritats mundials en transport i transformació urbana; Shira Rubinoff, una experta en ciberseguretat i membre dels consells del Fòrum de Dones Executives per a la Seguretat de la Informació i Dones Líders en Tecnologia; Laura Tenenbaum, científica especialitzada en canvi climàtic premiada per la seva activitat divulgadora a la NASA; i Jeff Merritt, director d’internet de les coses, robòtica i smart cities del Fòrum Econòmic Mundial.

Capital de les ciutats intel·ligents
SCEWC aplega el 2019 representants de més de 700 ciutats, entre elles Bangkok (Tailàndia), Budapest (Hongria), Dubai (Emirats Àrabs), Los Angeles (EUA), Leeds (Regne Unit), Luxemburg (Luxemburg), Montevideo (Uruguai), Moscou (Rússia), Nova Delhi (Índia), Nova York (EUA), Oslo (Noruega), Ottawa (Canadà), París (França), Praga (República Txeca), Sant Petersburg (Rússia), Xangai (Xina), Seül (República de Corea) i Zuric (Suïssa). També hi participen amb pavelló propi països i territoris com Alemanya, Xile, Corea, Dinamarca, Estònia, Estats Units, Finlàndia, França, Països Baixos, Índia, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Polònia, Singapur, Suècia i Tailàndia. A més, SCEWC comptarà amb la presència d’alcaldes d’urbs com Dublín (Irlanda), Fukuoka (Japó), Islamabad (Pakistan), Bogotà (Colòmbia), Milà (Itàlia), o Tessalònica (Grècia) i de ministres de Nigèria, Malàisia, Singapur o Luxemburg.

Hub de coneixement urbà
La celebració de SCEWC convertirà Barcelona en la capital de les ciutats intel·ligents i la transformació urbana. En aquest sentit, acollirà diferents esdeveniments paral·lels que potenciaran el paper de SCEWC i la ciutat com hub del coneixement urbà. Entre ells destaca la Digital Future Society impulsada pel Ministeri d’Economia i Empresa i Mobile World Capital Barcelona, i organitzada també al recinte de Gran Via els dies 19 i 20 de novembre, per analitzar l’impacte de la revolució tecnològica a la societat i l’economia i abordar temes com l’ús del reconeixement facial i les dades biomètriques a les ciutats intel·ligents. També tindrà lloc la Smart City Week, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, un programa de més de 50 activitats distribuïdes per tota la ciutat per implicar la ciutadania en la reflexió sobre com les tecnologies modifiquen les ciutats, com les interpretem i ens relacionem amb elles per aconseguir un entorn més sostenible, just i inclusiu.

També s’hi celebrarà la tercera edició de Smart Mobility Congress (SMC), el saló i congrés centrat en el transport urbà i interurbà intel·ligent que sota el lema Leading the way abordarà els reptes que planteja em termes de mobilitat un futur amb la major concentració urbana de la història. El programa congressual s’estructurarà en cinc eixos temàtics –Intelligent Transport Infrastructures, Mobility of Tomorrow, Shared Mobility, Sustainable Mobility, Seamless Transportation i Public Transport– i analitzarà temes clau com Sistemes de Transport Intel·ligent, vehicles autònoms, mobilitat aèria, vehicles connectats, MaaS (Mobility as a Service), MoD (Mobility on Demand), micromobilitat, transport multimodal, plans de mobilitat integrada i transport públic.

Iniciatives Towards
A la present edició, SCEWC no només impulsarà el desenvolupament de ciutats més habitables, sostenibles i inclusives, sinó que ho farà predicant amb l’exemple. Per aconseguir-ho es duran a terme dues iniciatives, Towards Zero Waste i Towards Inclusivity, centrades en convertir-se en una referència internacional de l’organització sostenible i inclusiva d’esdeveniments. Towards Zero Waste implementarà mesures com l’eliminació de plàstics d’un sol ús, la desmaterialització o canvi de materials en suports físics en multitud d’àrees de l’esdeveniment, la recollida selectiva de residus, la reutilització de materials de construcció d‘estands i la moqueta, la compensació d’emissions de carboni i la reforestació d’un poble de Guadalajara amb els beneficis obtinguts del merchandising del saló.

Per la seva banda, Towards Inclusivity té com a objectiu garantir que l’esdeveniment sigui accessible per a tots els assistents, i que tots els col·lectius se sentin representats i tinguin veu. Aquesta iniciativa inclou accions com proporcionar patinets elèctrics a les persones amb mobilitat reduïda per garantir que es puguin moure sense dificultats pel recinte, reservar espais privilegiats per a cadires de rodes i patinets a les sales del Congrés i organitzar visites per a persones amb discapacitat visual.

World Smart City Awards
La novena edició dels World Smart City Awards, els guardons amb els quals SCEWC reconeix projectes, idees i estratègies pioneres que promouen el desenvolupament urbà sostenible a tot el món, ha estat la més concorreguda de la història amb més de 450 candidatures procedents de 59 països. Els premis es lliuraran en set categories: Ciutat, Idea innovadora, Transformació digital, Medi ambient urbà, Mobilitat, Governança i finances, i Ciutats inclusives i compartides. Les ciutats que opten al premi World Smart City 2019 son Bristol (Regne Unit), Curitiba (Brasil), Estocolm (Suècia), Montevideo (Uruguai), Seül (República de Corea) i Teheran (Iran).

Barcelona, novembre 2019