L’ampliació del recinte de Gran Via de Fira generarà un impacte econòmic de 675 milions

L’ampliació prevista del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, que suposarà un increment del 25% de la seva superfície actual i permetrà el creixement dels salons que ara s’hi celebren, així com  la captació de nous esdeveniments, generarà a Catalunya un impacte econòmic de 675 milions d’euros anuals entre els anys 2024 i 2028. Aquest és el resultat d’un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB), que preveu així mateix un impacte de 211 milions d’euros addicionals durant el període de construcció.

El projecte d’ampliació de Gran Via, que actualment compta amb 240.000 m2 de superfície bruta expositiva, preveu construir un edifici de dues plantes amb més de 60.000 m2, que enllaçarà amb el recinte principal mitjançant un pas elevat, a més d’una edificació per a oficines i serveis firals. Amb aquesta actuació creixerà un 25%, fins als 300.000 m2 de superfície, situant-se entre les instal·lacions firals més importants del món per espai, a més de destacar per la seva funcionalitat, tecnologia, innovació i sostenibilitat. Està previst que la construcció finalitzi l’any 2024 i que comporti una inversió d’uns 200 milions d’euros.

El passat 28 de novembre la Junta d’accionistes de Fira 2000, societat encarregada de la gestió de les obres, va aprovar el nou projecte financer de l’ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de Montjuïc. D’aquesta manera, les institucions que formen part d’aquesta societat, Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de L’Hospitalet i Cambra de Comerç de Barcelona, recolzen aquest gran pla d’infraestructures firals, que té com a objectiu donar possibilitats de creixement als salons propis i externs, competir amb els equipaments firals més importants del món, atraure grans esdeveniments internacionals i poder simultaniejar diversos certàmens.

Creació de llocs de treball i impacte fiscal
En aquest sentit, segons l’estudi de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la UB, l’increment de l’activitat firal prevista es traduirà en un creixement del 16,5% en la creació de negoci de les empreses participants, un 12% en les despeses de funcionament i un 9,2% en les despeses d’expositors i visitants.

Així, es preveu que l’impacte econòmic anual entre els anys 2024 i 2028 sigui de 675 milions d’euros, tenint en compte els efectes directes, indirectes i induïts, que generarà alhora un Valor Afegit Brut (VAB) de l’economia catalana que s’estima en 316 milions d’euros anuals de mitjana. A més, es preveu la creació de 5.048 llocs de treball (jornada completa) a l’any, 163 milions d’euros anuals en concepte de sous i salaris i una recaptació fiscal de 129 milions de mitjana anual per l’erari públic.

Concretament, l’informe apunta que de l’impacte total, 491 milions d’euros provindran de la creació de negoci de les empreses catalanes que hi participin, 139 milions d’euros de les despeses de visitants i expositors i la resta de l’increment de despeses del propi funcionament de Fira. La major part de l’impacte recaurà en el sector de serveis, amb un 62%, i en l’industrial amb un 32%.

L’estudi afegeix a més un impacte addicional de 211 milions d’euros que es produirà durant la construcció del nou edifici. Aquest efecte, un 80% del qual repercutirà en el sector de la construcció, es tradueix en un augment de 91 milions d’euros en el VAB de l’economia catalana i en la creació d’uns 1.482 llocs de treball.

L’informe ha estat elaborat per la investigadora de l’IEB i professora de la Universitat de Barcelona (UB) Gemma Garcia, juntament amb la catedràtica de la UB, Núria Bosch, i la professora de la UB Cristina de Gispert, també investigadores de l’IEB.

Barcelona, 5 de desembre de 2019

Direcció de Comunicació

Amparo Losada
93 233 26 82 – alosada@firabarcelona.com

Salvador Bilurbina
93 233 26 59 – sbilurbina@firabarcelona.com