Fira de Barcelona superarà els 215 milions d’euros d’ingressos el 2019, un any extraordinari

Fira de Barcelona segueix batent rècords de facturació i espera tancar 2019 amb uns ingressos de més de 215 milions d’euros i un Ebitda de més de 25 milions, unes magnituds significativament superiors a les previsions. La destacada aportació dels esdeveniments externs, organitzats per altres operadors, i la positiva evolució dels salons propis, unit a l’aposta per l’activitat a altres països, permeten a la institució obtenir novament uns resultats extraordinaris, reafirmar el seu lideratge firal i potenciar la seva contribució econòmica i social al territori.

Per a Fira de Barcelona aquest 2019 ha estat un any de màxims en termes de volum de negoci i activitat. La institució preveu tancar el present exercici amb uns ingressos de més de 215 milions d’euros, un 12% més que el pressupostat i gairebé un 15% superior als de 2017, any firalment comparable per motius de calendari firal. Per la seva banda, l’Ebitda estimat superarà els 25 milions d’euros, fet que suposa un augment del 22% comparat amb 2017. La variació respecte a 2018 obeeix a l’efecte de la diferent cartera de productes entre un any i un altre.

Les principals magnituds de 2019 i les previsions per al 2020 han estat presentades avui pel president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, ​​Pau Relat, i el director general, Constantí Serrallonga, durant la reunió de Consell General de la institució, que presideix l’alcadessa de Barcelona, ​​Ada Colau, i que té com a vicepresidents la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ​​Joan Canadell.

Durant la presentació d’aquest balanç als mitjans de comunicació, a la qual també han participat el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de L’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, s’ha posat en valor l’ambiciós pla d’infraestructures firals i el suport institucional per al seu finançament.

Positiva evolució del negoci  
Pau Relat, que va ser nomenat fa pràcticament un any president del Consell d’Administració, ha subratllat “l’important actiu econòmic i social que Fira de Barcelona representa per al territori” i ha posat èmfasi en “els magnífics resultats de 2019”, molt superiors a les expectatives inicials, “en un context complex i de forta competència firal en el qual la institució vol potenciar el seu posicionament internacional gràcies al creixement en activitat i superfície expositiva”. Així mateix, ha subratllat que “el negoci firal, com tota activitat econòmica, necessita normalitat, estabilitat institucional y que s’actuï amb serenitat, en un clima de diàleg i d’entesa”.

Per la seva banda, el director general, Constantí Serrallonga, ha explicat que el rècord d’ingressos previstos per a aquest any, tot i no haver coincidit cap saló de caràcter triennal, se sustenta en el bon comportament del negoci extern, és a dir, els esdeveniments celebrats als recintes de Montjuïc i Gran Via organitzats per altres operadors, i la favorable evolució del negoci propi, complementat amb l’aposta per l’activitat en altres països amb l’objectiu d’acompanyar les empreses, sobretot pimes, en la seva sortida a l’exterior.

Grans esdeveniments mèdics i industrials
En aquest sentit, ha assenyalat la destacada contribució al resultat de 2019 de salons consolidats a la cartera de Fira com Smart City Expo World Congress, Valmont Barcelona Fashion Bridal Week o Piscina & Wellness, i especialment, a més del MWC Barcelona, ​​de fires itinerants com la Itma (la més important del món sobre la indústria tèxtil) i d’esdeveniments de l’àmbit mèdic com el Congrés Mundial de Càncer de Pulmó i els europeus de Diabetis, Urologia, Gastroenterologia i Medicina Oncològica, entre d’altres.

D’altra banda, Serrallonga ha ressaltat “la solidesa financera i organitzativa de Fira que, a més d’autofinançar-se, destina gran part dels seus recursos a invertir en tecnologia, infraestructures, nous productes firals i iniciatives que afavoreixen el desenvolupament sostenible”. Sobre això, ha fet especial èmfasi en el compromís de la institució de contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ONU i adoptar-los a la seva estratègia i activitat. Una aposta que s’ha materialitzat durant el 2019 amb diverses accions dutes a terme als salons, com la iniciativa Towards Zero Waste impulsada per l’Smart City Expo i Piscina & Wellness, entre d’altres esdeveniments, per reduir els residus i impulsar l’ús eficient dels recursos.

El 2019 s’han celebrat més de 150 salons, congressos i altres esdeveniments de caràcter corporatiu, social i cultural, així com prop de 1.100 activitats organitzades en el marc de les fires. A més dels ja esmentats, aquest any han destacat el centenari de l’Automobile Barcelona i la nova convocatòria de la Barcelona Industry Week, que ha tingut com a eixos centrals els salons IOT Solutions World Congress i Industry, així com les edicions de Barcelona Building Construmat, Saló Nàutic, Ensenyament, B-Travel, Manga, Comic i Meeting Point. Cal ressaltar també el llançament de Retail & Brand Experience World Congress i la primera convocatòria de Fòrum Gastronòmic Barcelona coorganitzada per Fira, a més de la celebració d’importants trobades tecnològiques com Cisco Live, VMworld, Linux o SAP TechEd.

Així mateix, s’ha anunciat la continuïtat fins com a mínim 2022 de l’Ibtm World, la fira líder en turisme de negocis, i la celebració de Seafood Expo Global/Seafood Processing Global, referent mundial en productes de la mar, a partir de 2021, el mateix any que també tindrà lloc ISE, l’esdeveniment més important de la indústria audiovisual.

Pel que fa a l’activitat exterior, Fira ha coorganitzat deu fires en altres països: Pacgraf Cuba, HostelCuba, ExpoAntad & Alimentaria México, Alimentaria & Horexpo Lisboa i les edicions de l’Smart City Expo a Curitiba (Brasil), Buenos Aires (Argentina), Puebla (Mèxic), Kyoto (Japó), Doha (Qatar) i Atlanta (EUA). També ha col·laborat en el disseny dels recintes de Santiago de Xile, Cartagena de Indias (Colòmbia), Accra (Índia) i Addis Abeba (Etiòpia).

2020: bones perspectives, nous projectes
Per al 2020 les previsions també són molt positives i s’espera superar els 205 milions de facturació. Segons paraules de director general, el llindar dels 200 milions, que es va assolir el 2018, marcarà el camí dels ingressos de la institució durant els propers exercicis. “Tot i que hem volgut elaborar un pressupost prudent davant d’un entorn socioeconòmic complex, les expectatives són molt favorables com ho corroboren els grans esdeveniments que se celebraran als nostres recintes, els projectes d’infraestructures en marxa i la futura gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a partir de 2021”.

Cal recordar que Fira de Barcelona, ​​amb l’objectiu de guanyar competitivitat i reforçar el seu posicionament internacional, ha posat en marxa un pla estratègic de recintes, recolzat per les institucions catalanes a través de la societat Fira 2000, que contempla l’estudi d’un projecte de remodelació de Montjuïc amb la mirada posada el 2029 i l’ampliació de Gran Via amb més de 60.000 m2 de cara a 2024. La signatura, a finals del passat mes de novembre, del pla d’accionistes que permetrà el finançament de les obres previstes referma l’aposta institucional per aquest gran projecte d’infraestructures firals.

En el marc de la seva estratègia per la innovació, Fira de Barcelona llançarà l’any 2020 el nou saló Barcelona Wine Week, dedicat a la indústria del vi espanyol, i treballarà en un nou projecte en línia amb el seu compromís de contribuir als ODS.

A més, el calendari firal del proper any inclou importants cites professionals com MWC Barcelona, ​​Alimentaria i Hostelco; Smart City Expo World Congress; Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas; Ibtm World; Aviation Week MRO Europe; Valmont Barcelona Bridal Fashion Week; el Saló Nàutic; Liber i NiceOne, entre d’altres. També se celebraran els congressos mèdics d’àmbit europeu de Ressonància Magnètica, Anestesiologia o Imatge Vascular, així com les trobades tecnològiques Cisco Live o VMworld.

El 2020 Fira de Barcelona preveu avançar en la seva activitat a altres països i coorganitzar un total de 16 fires, de les quals sis són noves: Smart City Expo a Santiago de Xile; Piscina & Wellness i Automobile a Mèxic; i CubaIndustria, Informatica i Transport & Logística a Cuba. Aquests nous salons se sumen a les convocatòries de l’Smart City Expo a Curitiba (Brasil), Atlanta (EUA), Buenos Aires (Argentina), Mérida (Mèxic), Doha (Qatar) i Kyoto (Japó); Alimentos Cuba, Energías Renovables Cuba i Fecons Cuba; i ExpoAntad & Alimentaria México.

Barcelona, 5 de desembre de 2019

Per descarregar fotografies aquí

Amparo Losada
Directora de Comunicació
93 233 26 82
alosada@firabarcelona.com