Smart City Expo World Congress centrarà la seva edició més gran en l’apoderament ciutadà

Sota el lema Empower Cities, Empower People, Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre smart cities acollirà el 2017 la seva edició més gran fins el moment. Del 14 al 16 de novembre, el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona reunirà 700 ciutats d’arreu del món, 675 expositors i 420 experts, totes elles xifres rècord. L’esdeveniment abordarà les estratègies per donar poder a les metròpolis i els seus ciutadans a través de la participació activa, la reflexió crítica, la consciència i l’accés i control sobre decisions i recursos importants. Inclourà, així mateix, el primer Smart Mobility World Congress, una cimera resultant de la fusió de BcnRail, la fira ferroviària internacional i la pròpia pista de mobilitat d’SCEWC.
Al llarg de l’última dècada, el concepte de ciutats intel·ligents s’ha generalitzat a tot el món, conscienciant la societat sobre la necessitat de transformar les ciutats i, amb elles, el món. Les tecnologies digitals i, més precisament, les TIC i l’IoT són la columna vertebral de les ciutats del futur i sense elles la transformació urbana seria impossible. Però SCEWC analitzarà un element subjacent dins de les metròpolis: estan dirigides i habitades per persones i aquests ciutadans són el futur de les ciutats.
El director de l’esdeveniment, Ugo Valenti, ha assegurat que “creiem que el paper que els ciutadans jugaran en els propers anys serà crucial. Els enfocaments de governabilitat descendent han desaparegut per sempre i hem de canviar la relació entre els governs de les ciutats i els residents, i fer un pas més. Mai abans a la història s’havia concentrat tant talent i creativitat en tan poc espai. És la nostra responsabilitat aprofitar aquesta oportunitat i utilitzar tots els mitjans per assolir tot el potencial d’aquestes potències urbanes i això és el que el Congrés Mundial d’Smart City Expo abordarà en aquesta edició”.
El 2017, SCEWC constarà de 675 expositors, un augment del 14% en comparació amb 2016, més de 30.000 m2 de superfície d’exposició on companyies de totes les indústries dins de l’ecosistema urbà intel·ligent com Alstom, AT & T, Bosch, Cellnex, Cisco , Deutsche Telekom, Engie, FCC, Ferrovial, Fiware, Hexagon, Huawei, Intel, Mastercard, Microsoft, PTC, SAP, Siemens, Silver Spring Networks, Suez i ZTE mostraran les seves últimes solucions.
L’esdeveniment també reunirà representants de més de 700 metròpolis d’arreu del món. Entre les ciutats que tindran representants a Barcelona es troben Atlanta, Berlín, Busan, Casablanca, Dubai, Grenoble, Londres, Lió, Montevideo, Moscou, Nova York, Puebla, Quebec, Taipei, Tel Aviv i Zheijhang. Així mateix SCEWC acollirà diversos pavellons de països com Austràlia, Àustria, Bèlgica, Xile, Xina, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Alemanya, Holanda, Índia, Israel, Itàlia, Japó, Noruega, Suècia i els Estats Units.
Un hub de coneixement urbà
Un total de 420 experts internacionals compartiran les seves idees sobre com el futur urbà ha d’abordar els seus desafiaments més crítics. Tots ells aprofundiran en el futur dels assentaments urbans a través d’un programa de conferències estructurat en 8 temes: Govern, Ciutats segures, Economia, Sostenibilitat, Economia Circular, societat i Dades i Tecnologia.
Entre els ponents destacats hi figuren Robert Muggah, politòleg especialitzat en la intersecció entre ciutats, seguretat i tecnologia; Joan Clos, director executiu del Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN Habitat) i ex alcalde de Barcelona; Bettina Warburg, investigadora de blockchain, empresària i educadora que treballa amb governs i membres de la llista Fortune 500 per impulsar el desplegament de la tecnologia blockchain; Dimitri Zenghelis, un dels principals experts en economia del canvi climàtic i Sènior Visiting Fellow al Grantham Research Institute de la London School of Economics; i Beth Noveck, directora del Governance Lab i membre del primer Technology Secretariat dels EUA i directora de la White House Open Government Initiative de Barack Obama.
L’Ajuntament de Barcelona dóna resposta als reptes de la ciutat
L’Ajuntament de Barcelona participa amb un estand obert al talent emprenedor i empresarial en què mostrarà 23 projectes corporatius de gran impacte agrupats en 5 àrees, i que estan dirigits a donar resposta als grans reptes que afronta Barcelona en matèria d’habitatge, mobilitat, innovació social i participació, infraestructures o per afavorir la sostenibilitat.
Així mateix, l’estand de la ciutat comptarà amb la presència de 17 empreses que han rebut el suport de Barcelona Activa en el procés de creixement i que, en conjunt, facturen més de 18 milions d’euros i donen feina a 216 persones. A més, per tal de facilitar les oportunitats de negoci i pel talent en aquest sector, l’agència municipal organitzarà Synergys, un mercat de cooperació entre grans empreses i startups, així com Job Market Place, un esdeveniment de reclutament per a connectar pimes de la ciutat amb professionals.
Global Smart City Awards
La cimera sobre ciutats intel·ligents tornarà a premiar les iniciatives més innovadors a escala mundial mitjançant els World Smart City Awards. En la seva setena edició es lliurarà guardons en set categories: Innovative Idea, Project, Project Circular Economy, Project Safe Cities, Project Mobility, Project Data & Tech i City. El 2017, els Global Smart City Awards han rebut un total de 309 candidatures provinents de 58 països. Els guanyadors s’anunciaran el 15 de novembre.
Smart Mobility World Congress
Un dels temes clau que cada urbs haurà d’abordar en el futur és el de la mobilitat. La capacitat de garantir un moviment segur i fàcil, tant dins de la ciutat com des d’una metròpoli a una altra, s’ha convertit en una de les pedres angulars de les ciutats intel·ligents. El 2050 es calcula que hi haurà 7.000 milions de persones vivint en ciutats i que, per llavors, el trànsit de cotxes i de trens s’haurà duplicat mentre que el de mercaderies es triplicarà. Per abordar els reptes en matèria de mobilitat que aquest escenari ens planteja, SCEWC acollirà el primer Smart Mobility World Congress, una cimera sobre el transport que mostrarà els últims avenços en transport urbà i interurbà de la mà de companyies com Alstom, Amurrio, CAF, Ford, Hyperloop, Railtech Sufetra i Seat.
L’Smart Mobility World Congress tindrà el seu propi espai dins d’SCEWC, on s’agruparan empreses especialitzades en mobilitat, i també tindrà el seu propi auditori per a conferències sobre transport, l’Smart Mobility Hub. A més, per potenciar el paper del sector ferroviari, també acollirà el congrés d’ALAMYS, l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis.
Barcelona, 10 de novembre de 2017