Les universitats catalanes presentaran els nous graus de tres anys al Saló de l’Ensenyament

La 29a edició del Saló de l’Ensenyament acollirà la presentació de les noves carreres de 3 anys que oferiran les universitats catalanes a partir del curs vinent. Les noves titulacions neixen en el marc del decret del de l’any 2015 que permet flexibilitzar l’oferta amb graus de 3 anys de duració. El Saló, que aquest any creix un 50% en superfície, reunirà 190 expositors que oferiran tota la informació sobre els estudis i sortides professionals per als estudiants d’ESO i Batxillerat.
L’oferta formativa de les universitats catalanes s’amplia de cara al curs 2018-2019 amb 18 nous estudis de tres anys de duració. Seran carreres de 180 crèdits, per 240 de les titulacions de 4 anys, que es presentaran durant la celebració del Saló de l’Ensenyament que organitza Fira de Barcelona del 14 al 18 de març al recinte de Montjuïc.
De les 18 noves titulacions de 3 anys que es donaran a conèixer de manera oficial, 5 els oferirà la Universitat Autònoma (UAB) de Barcelona, 3 la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Lleida (UDL), 2 la Universitat Rovira i Virgili (URV), i 1 la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Vic (UDV) i la Universitat Abat Oliva (UAO).
Entre elles el grau d’Estudis de Gènere i el de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades de la UAB. El primer serà l’únic del sistema universitari català centrat en aquest àmbit. Combinarà continguts transversals com el dret, la sociologia, l’educació, la història, la llengua o la psicologia amb l’objectiu de de formar professionals amb sensibilitat per les desigualtats per raons de gènere i sexualitat. El segon grau està enfocat a la formació de professionals capaços de desenvolupar nous algoritmes i eines de tractament de dades complexes tant demandats actualment.
També destaquen els graus en Empresa Internacional, de la Universitat de Barcelona; en Paisatgisme, de la UPC; en Disseny Digital i Tecnologies Creatives, de la UDL; i en Desenvolupament d’Aplicacions Web i Mòbils, de la URV.
D’altra banda,  la Formació Professional tornarà a tenir un espai específic amb prop d’una cinquantena d’expositors que mostraran les grans possibilitats que ofereixen aquests estudis alhora d’accedir al món laboral. I  és que els graduats en FP a Catalunya que troben feina ja representen el 55% aquest 2017 segons dades del Departament d’Ensenyament. Una dada que s’incrementa per sobre del 70% pels graduats mitjançant el sistema d’FP Dual, que combina la formació amb treball a les empreses.
Reforç de l’orientació
Fira de Barcelona aprofundeix la seva aposta pels serveis d’orientació acadèmica com a principal eina d’acompanyament als estudiants i enguany presta especial atenció a l’assessorament personalitzat, les visites guiades i les xerrades per a famílies, alumnes i professorat. De la seva a banda, el Departament d’Ensenyament promourà un recorregut d’orientació recomanat i unes xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris. Així mateix, amb la intenció de fomentar les vocacions científiques, s’informarà sobre el Pla STEMcat (Ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Mentre que el Departament d’Empresa i Coneixement, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca, posarà a disposició dels visitants tota la informació del sistema universitari català, el seu accés, i les beques disponibles.
Els videojocs entren a les aules
Les noves tecnologies també tindran el seu espai al saló amb l’Aula de Tecnologies Multimèdia organitzat pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de UPC amb demostracions sobre animació digital.  Enguany els videojocs seran els protagonistes i els visitants podran provar diversos exemples creats per professors i ex-alumnes de la UPC, basats en la tecnologia de la realitat virtual i ens els jocs arcade de tall més clàssic.
L’EspaiCiència compleix 10 anys
L’àrea de divulgació científica del Saló de l’Ensenyament, adreçada als joves de 15 a 18 anys, celebra enguany el seu desè aniversari amb un renovació de la seva imatge i convertint-se en un recinte immersiu sense fronteres entre els expositors. D’entre les diverses activitats lúdiques i divulgatives que es desenvoluparan durant els cinc dies del saló destaquen els experiments en directe que oferirà el divulgador científic i mediàtic Dani Jiménez, així com “Els Microshows de matemàgia” del catedràtic de Química de la Universitat de Girona i mag Miquel Duran que barregen matemàtiques i màgia.
L’espai també inclourà dues grans exposicions: l’EnergyTruck, de la Fundació Gas Natural i “Els números i la humanitat” de la Universitat de Barcelona. El primer és tracta d’un camió de 70m² que al seu interior compta amb continguts audiovisuals on s’explica l’arribada del gas a les nostres llars i les claus per fer-ne un ús responsable i eficient. I el segon, una mostra que agrupa xifres, dades i exemples de les sobre com les matemàtiques són presents en el nostre dia a dia.
Setmana de la Formació i el Treball
El Saló de l’Ensenyament, que enguany creix un 50% en superfície, se celebrarà al Palau 1 i 2 i a la Plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball que inclou Futura, el Saló dels Màsters i els Postgraus, tots dos organitzats per Fira de Barcelona; la Fira Internacional d’Empreses Simulades, de  la Fundació Inform; i el Saló de l’Ocupació Juvenil, organitzat per Barcelona Activa i l’àrea de joventut de l’Ajuntament de Barcelona.
Barcelona, 27 de febrer de 2018