Liber torna l’octubre a Fira de Barcelona amb la previsió de reunir més de 350 empreses

Fira de Barcelona tornarà a organitzar una nova edició de Liber, la Fira Internacional del Llibre, que promou la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE). Del 3 al 5 d’octubre, el recinte de Gran Via acollirà el principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en llengua espanyola, amb la previsió de reunir més de 350 editorials i empreses de més d’una desena de països. Al llarg de la seva trajectòria, Liber s’ha consolidat com un important centre de negoci i intercanvi professional ja que genera comandes i contactes que suposen gairebé un terç de les vendes del sector editorial espanyol al mercat exterior.

En la seva 36ena edició Liber aglutinarà de nou a tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant en el mercat nacional com en l’internacional. Paral·lelament, l’esdeveniment fomentarà el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents aspectes relacionats amb el món del llibre a través de les seves Jornades Professionals.

El president de la FGEE i del Comitè Organitzador de Liber, Daniel Fernández, destaca “l’efectivitat de la fira per generar oportunitats i dinamitzar les exportacions del sector editorial ja que està demostrat que els professionals internacionals que acudeixen fan comandes importants durant el saló”. Fernández també subratlla la vocació de Liber de donar cabuda a tot “l’ecosistema del llibre” i “d’aprofitar sinèrgies i explorar vies de col·laboració del món del llibre amb empreses i professionals d’altres indústries culturals i sectors relacionats amb la tecnologia”.

Zones amb contingut propi

En aquest sentit, a més de mostrar les novetats i els fons de la producció editorial espanyola, Liber 2018 tornarà a concedir especial atenció a les noves tecnologies i continguts digitals, l’autoedició, els nous editors, les solucions d’impressió i els aspectes relacionats amb la propietat intel·lectual, que comptaran amb zones específiques d’estands i activitats.
D’aquesta manera, Liber espera créixer en els espais que, amb molt bona acollida, ha anat incorporant a la seva oferta en les seves últimes edicions. Tal és el cas de la Zona Digital on es mostren les tendències i innovacions tecnològiques en l’àmbit de l’edició; la Zona app ‘s amb presència de novetats en continguts i programari d’edició i lectura per a dispositius mòbils; la Zona de l’Autor, en la qual escriptors independents poden conèixer les possibilitats que els brinda l’autoedició, així com eines i serveis al seu abast; i la zona MicroLiber, que permet participar de forma més àgil i econòmica a petits editors, start-ups i empreses de recent creació.
A més, Liber 2018 comptarà amb un espai expositiu i de conferències dissenyat per Graphispag, la major fira de la indústria gràfica d’Espanya, per presentar materials, suports i solucions d’impressió i acabats d’alt valor afegit per al sector editorial. També hi haurà espai per al contacte entre les indústries editorial i audiovisual, així com una zona de Videojocs en què podran participar empreses desenvolupadores i productores de títols que es plantegin projectes i col·laboracions amb el sector editorial. D’altra banda, l’organització està explorant la possibilitat d’afegir nous expositors relacionats amb els drets d’autor i altres serveis d’interès per a la cadena de valor del llibre.
Paral·lelament per reafirmar la seva condició d’eficaç plataforma d’accés del llibre en llengua espanyola a nous mercats internacionals, Liber 2018 inclourà trobades de negocis i missions comercials inverses a les quals participaran uns 450 professionals estrangers clau de 70 països convidats directament per l’organització, entre ells distribuïdors , bibliotecaris, llibreters i editors compradors de drets de llibres en espanyol.
Així mateix, Liber 2018 destacarà per les seves activitats per les quals esdevé un centre de debat sectorial, de transferència del coneixement i observatori de tendències del mercat editorial amb un programa específic que comptarà com en anys anteriors amb més d’un centenar de taules rodones, conferències, fòrums i presentacions incloses en les seves Jornades Professionals. L’agenda d’actes es completarà amb el lliurament dels Premis Liber al Foment de la Lectura als Mitjans de Comunicació i en Biblioteques obertes al públic; l’autor hispanoamericà més destacat; a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària; al Premi Boixareu Ginesta al Llibreter de l’Any; i l’Homenatge Liber a aquella persona o institució amb una trajectòria destacada en favor dels llibres.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Aquesta edició està patrocinada pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), i compta amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i Acció Cultural Espanyola (AC/E).
La indústria editorial mou anualment prop de 3.000 milions d’euros, i dóna feina directa i indirecta a més de 30.000 persones a Espanya, segons dades de la FGEE.
Barcelona, febrer de 2018