L’activitat de Fira contribueix a què Barcelona lideri el 2017 el rànquing mundial de congressos

L’activitat congressual que desenvolupa Fira de Barcelona contribueix de manera significativa a què Barcelona hagi aconseguit el 2017 el primer lloc al rànquing mundial de congressos internacionals celebrats, superant a Paris i Viena, que tradicionalment han encapçalat aquesta classificació. D’aquesta manera, la ciutat ha guanyat dues posicions respecte l’any 2016 i es consolida com a una de les principals destinacions per als organitzadors d’aquest tipus d’esdeveniments.
Segons el baròmetre que acaba de fer públic avui l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA, per les seves sigles en anglès), Barcelona ha estat l’any passat seu d’un total de 195 esdeveniments, mentre que les capitals francesa i austríaca en van registrar 190 respectivament. Aquest lideratge del rànquing mundial d’activitat congressual, que havia aconseguit per última vegada el 2004, tot i que sempre ha estat en les primeres posicions, posa de manifest l’atractiu de la ciutat per a organitzar i acollir tota mena d’esdeveniments internacionals.
En aquest sentit, el director de Negoci Extern de Fira de Barcelona, Pere Camprubí, ha posat en valor el fet que els organitzadors “estiguin apostant per la ciutat per dur a terme els seus congressos” i ha destacat, en concret, el paper que juga la institució firal, no només pel nombre d’esdeveniments d’aquest tipus que acull als seus recintes de Gran Via i Montjuïc, sinó sobretot per la importància dels mateixos i el número d’assistents que hi congreguen.
Segons Camprubí, aquesta posició és fruït d’una estratègia posada en marxa ja fa temps per la institució amb l’objectiu d’atraure grans esdeveniments internacionals, especialment del camp tecnològic i de la salut, àmbits on Fira de Barcelona té una posició rellevant i “juga un paper tractor per a la celebració a la ciutat de reunions y congressos”.
Durant 2017, Fira de Barcelona acull, entre altres, els congressos europeus de Cardiologia (que va aplegar 30.000 professionals d’alta qualificació) o el de Gastroenterologia (UEG Week), així com el d’ICHNO (càncer de coll i cap), SEBBN (bioquímica i biologia molecular), ESMRMB (Ressonància magnètica) o EBA (cremats). En l’àmbit tecnològic figuren les convencions SAP, Atlassian o VM World, així com World Routes, de trànsit aeri, i la reunió anual de la INTA (associació de marques).
Grans esdeveniments tecnològics i mèdics
Al llarg de 2018, els recintes de Fira també són seu de grans esdeveniments congressuals, sobretot tecnològics i mèdics, com els organitzats per les companyies Cisco, VM Ware, SAP i Atlassian, així com el Congrés Mundial d’Oftalmologia (WOC), les trobades de les associacions europees d’Ortopèdia i Traumatologia (EFORT), de Ritme Cardíac (EHRA) i de Vesícules Extracel·lulars (ISEV), entre d’altres.
Aquests congressos formen part dels 140 esdeveniments que és previst que se celebrin a les instal·lacions de la institució durant aquest any, en sumar el gran nombre de salons organitzats per la pròpia Fira o per altres operadors, com el Mobile World Congress, Alimentaria, Hostelco, IoT Solutions World Congress, Saló Nàutic, Smart City Expo o Gastech, per esmentar-ne alguns, així com actes corporatius diversos, que per la seva tipologia no estan inclosos a la llista de la ICCA, ja que aquesta contempla només els que són de caràcter itinerant.
Al rànquing de 2017 fet públic avui per la ICCA, després de Barcelona, París i Viena  se situen Berlín (185 reunions), Londres (177), Singapur (160) i Madrid (153). Per països, els Estats Units encapçala la llista amb 941 congressos, seguits d’Alemanya (682) i Regne Unit (592). Espanya ocupa la quarta posició amb 564 esdeveniments, pujant des de la cinquena plaça de 2016 quan va acollir 533 congressos.
Amb seu a Amsterdam i amb 50 anys d’història, la ICCA aplega 1.100 empreses i organitzacions especialitzades en l’organització de congressos i esdeveniments de 100 països de tot el món.
Barcelona, 7 de maig de 2018