Expoquimia 2023 reconeix la innovació de H2Site, Inditex, Repsol i Fuelium

La nova tecnologia de H2Site que permet obtenir de forma barata hidrogen verd; l’estratègia de circularitat d’Inditex amb projectes com el reciclat químic de peces usades per a la fabricació de noves fibres; la iniciativa digital de Repsol amb solucions d’intel·ligència artificial per millorar la presa de decisions; i les bateries de paper biodegradables de Fuelium capaces d’alimentar una gran varietat de dispositius d’un sol ús. Són els quatre projectes que rebran aquesta nit el reconeixement “Best in class” d’Expoquimia com a exemple d’innovació i transformació empresarial.

Serà durant el sopar de gala de la indústria química que se celebra aquesta nit al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb la presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, i l’assistència de més de 600 persones, entre elles els principals directius de les empreses i entitats del sector. Amb aquests reconeixements, Expoquimia vol posar en valor les solucions del sector per impulsar la innovació en diferents àmbits a través d’aquests quatre projectes industrials vinculats a l’hidrogen, l’economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica (els grans temes d’aquesta edició de la fira barcelonina) en què la química ha exercit un important paper transformador tant de processos de producció com de negoci.

Igualment, en el marc d’Expoquimia–que s’està celebrant fins al divendres 2 de juny al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona –, representants d’aquestes quatre empreses expliquen les solucions aplicades i els resultats concrets de les seves innovacions en unes exclusives jornades dins de l’espai de coneixement Industry Showcase.

 

Disrupció que contribueix a la sostenibilitat


L’empresa de Biscaia H2Site, nascuda el 2020, ha desenvolupat amb la col·laboració del centre de recerca i desenvolupament tecnològic Tecnalia, l’energètica francesa Engie i la Universitat d’Eindhoven dels Països Baixos, una tecnologia exclusiva per a l’obtenció d’hidrogen verd d’elevada puresa a petita i mitjana escala i a baix cost. Es tracta d’un procés alternatiu i més econòmic a l’electròlisi basat en reactors catalítics de membrana totalment reciclables que converteixen en H2 diferents matèries com l’amoníac, el bioetanol, el biometanol o el biogàs, entre d’altres. Amb aquest sistema, a la venda a partir de 300.000 euros, la firma basca garanteix a diferents sectors industrials la reducció a la meitat del cost de transport d’hidrogen des dels dos euros per quilogram.


Per la seva banda, Inditex ha impulsat la seva estratègia de circularitat amb projectes que han suposat importants avenços en el reciclatge de tèxtils i en la reducció dels impactes de les peces de roba en la natura. Entre les darreres innovacions del Grup destaquen el desenvolupament de The Laundry, by Zara Home -un detergent elaborat en col·laboració amb BASF que permet reduir l’alliberament de microfibres en fins a un 80% al mateix temps que ajuda a allargar la vida de les peces de roba- i el llançament al costat de la start-up CIRC de la primera col·lecció de roba creada a partir del reciclatge de teixits que barregen polièster i cotó gràcies a una nova tecnologia de reciclatge químic que separa fibres de polialgodó per crear noves matèries primeres.


Paral·lelament s’ha destacat Repsol per la iniciativa Stock Control desenvolupada en el marc del seu programa digital en col·laboració amb Telefónica Tech. La multinacional espanyola ha implantat un catàleg de solucions modulars d’intel·ligència artificial per potenciar la seva actual transformació en una empresa “data-driven”, això és, que pren decisions estratègiques a partir de l’anàlisi de dades. Stock Control aplica aquest catàleg d’eines per assolir un control sistemàtic extrem a extrem dels processos productius, d’emmagatzematge i logístics a les plantes químiques de la companyia per fer-los més àgils i eficaços.


Finalment, com a exemple de transferència tecnològica els “Best in Class” d’Expoquimia han reconegut Fuelium, spin-off del CSIC nascuda el 2015 amb seu al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que desenvolupa, produeix i comercialitza bateries ecològiques de paper per a dispositius d’un sol ús com a proves de diagnòstic ràpid, sensors de monitoratge ambiental o packaging, que no necessiten ser reciclades.


Expoquimia és la fira referent a Espanya per a la indústria química que s’està celebrant al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona fins aquest divendres juntament amb el saló del plàstic, Equiplast. Ambdós esdeveniments, que reuneixen 590 expositors directes i més de 1.500 empreses representades, posen el focus en la sostenibilitat, la digitalització i la transferència tecnològica.

  

Barcelona, 31 de maig de 2023

 

Maria Dolors Herranz / Edu Pérez Moya

Tel. 93 233 25 41 – 21 66
mdherranz@firabarcelona.com / eperezm@firabarcelona.com

 

FOTOS DEL LLIURAMENT DELS RECONEIXEMENTS “BEST IN CLASS” seran disponibles demà en aquest link