El Saló de l’Ensenyament potencia la Formació Professional amb més oferta de centres i títols

El Saló de l’Ensenyament torna al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 18 al 22 de març del 2020 amb més oferta acadèmica serveis d’orientació, especialment pel que fa a la Formació Professional. El certamen s’emmarca dins la Setmana de la Formació i el Treball que també inclou dels màsters Futura i el Saló de l’Ocupació Juvenil, dedicat a introduir als més joves en el mercat laboral, reunint  més de 270 expositors en total que presentaran als assistents la oferta acadèmica nacional i internacional més amplia.

Els estudis de Formació Professional (FP) seran els protagonistes de la 31a  edició del Saló de l’Ensenyament que vol potenciar un itinerari formatiu que en els últims anys està experimentant un creixent interès entre els estudiants, atesa la seva major taxa d’ocupabilitat respecte altres tipologies d’estudis.

Aquesta aposta es visualitzarà amb més presència de centres que ofereixen FP, així com un nou espai anomenat Àgora Formació Professional que ocuparà 1.500 m² i on es realitzaran demostracions d’oficis, s’organitzaran xerrades amb professionals que han cursat cicles de grau mitjà o superior, i es mostraran empreses participants en la FP dual i centres que l’imparteixen. Així mateix, i per primera vegada, el saló oferirà orientació específica per tal de respondre els dubtes dels visitants. En aquest sentir, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ampliarà la informació sobre els estudis de Formació Professional a partir del concepte d’economia circular i dels diferents sectors productius incidint en l’FP dual.

Segons la directora del Saló, Laura Pararols, “sabem que la Formació Professional és un dels reptes del sistema educatiu i per això des del Saló de l’Ensenyament hem volgut col·laborar amb més oferta disponible i un espai propi on, des d’una perspectiva pràctica i experiencial, es mostrin algunes de les sortides laborals”. Pararols ha afegit que “també hem volgut un crear un servei d’orientació en aquesta matèria per tal de fer acompanyament els estudiants i que estem segurs que tindrà molt bona acollida”.

Autoconeixement i projecció personal

Per la seva banda, el Departament d’Educació reforçarà el paper orientatiu amb la incorporació d’activitats individuals orientades a l’autoconeixement, la projecció personal, el coneixement del context professional per fer-los conscients de les moltes possibilitats del context educatiu català i dels diferents itineraris que poden seguir en el futur.

Igualment, el Departament informarà de l’oferta per al proper curs pel que fa als estudis de batxillerat, d’idiomes a les escoles oficials, de l’Institut Obert de Catalunya (IOC), dels centres de persones adultes i dels ensenyaments esportius. També hi haurà un espai dedicat als ensenyaments artístics superiors amb la participació de l’ESMUC, l’ESDAP i l’Escola de conservació i restauració de béns culturals de Catalunya.

Pel que fa a l’oferta d’estudis universitaris, el saló comptarà amb els principals centres del país que aprofitaran la seva presència al saló per presentar les noves titulacions, així com la resta d’oferta formativa disponible juntament amb els serveis d’orientació.

Així, l’estand d’Accés a la Universitat de la Generalitat de Catalunya oferirà tota la informació al voltant del sistema universitari català; orientació personalitzada sobre els processos necessaris per a l’accés i l’admissió, i ensenyaran a treure el màxim profit del Canal Universitats que recull en un únic portal tota l’oferta oficial de titulacions. L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) disposarà d’un espai propi amb la informació relativa a beques, així com els préstecs disponibles. A més, es presentarà un itinerari de resolució de dubtes sobre els sistemes d’accés a diferents titulacions nacionals i internacionals.

Impuls en l’orientació

El certamen segueix potenciant el serveis d’orientació i enguany ha augmentat el personal dedicat (psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs) respecte a l’edició anterior. Entre les propostes que el saló oferirà, hi ha el servei d’assessorament individualitzat, espais d’autoconsulta, visites guiades, tallers per a joves i famílies, capsules per a professorat; a més de xerrades amb professionals en les quals la presència femenina en titulacions de ciències i tecnologia tindran especial pes; així com un escape room i un servei de consultes online i telefònic.

De la seva banda, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia es faran demostracions de realitat virtual i fotografia digital, mentre que a l’Espai Ciència els visitants podran descobrir la seva faceta més científica mitjançant tallers i experiments, entre d’altres.

Màsters i postgraus nacionals i internacionals

Els dies 20 i 21 de març també se celebrarà Futura, el Saló de Màsters i Postgraus, que en la seva 17a edició tindrà més de 50 expositors d’universitats (públiques i privades), col·legis professionals i escoles de negoci, tant nacionals com internacionals, així com empreses de captació de talent. Aquest any, el certamen manté la seva aposta per la internacionalització acadèmica, amplia la seva oferta d’estudis a l’estranger i actualitza els seus serveis d’orientació potenciant les trobades directes entre visitants i expositors.

Incorporació al món laboral

El 19 i el 20 de març, tindrà lloc la 3a edició de Saló de l’Ocupació Juvenil, organitzat per Fira de Barcelona i Barcelona Activa. En aquest, els joves d’entre 16 i 35 anys podran conèixer quines competències són més valorades per les empreses a l’hora de contractar algú, quins sectors són els que demanen més llocs de treball i quina és la millor manera d’afrontar un procés de selecció. A més, comptarà amb la presència de diferents entitats que donaran a conèixer els seus programes i activitats per facilitar la incorporació i acompanyament en el mercat laboral; i es podran descobrir ocupacions i oficis poc coneguts.