Els Premis FoodTech donen suport a projectes innovadors i empreses emergents

L’impuls a la innovació i a les empreses emergents és una prioritat per a Alimentaria FoodTech. El saló, que tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre de 2021 a Fira de Barcelona, ​​promou la innovació i el caràcter emprenedor entre les empreses del sector d’equipament i tecnologia per a la indústria alimentària a través dels seus Premis FoodTech Innova i FoodTech Emprende. Aquests guardons suposen un important reconeixement a la investigació sectorial i permeten als seus participants obrir noves oportunitats en el mercat.

La tercera edició dels Premis FoodTech Innova i FoodTech Emprende reconeixeran els projectes més innovadors en seguretat, higiene i qualitat alimentàries; processos i transformació; sostenibilitat i economia circular; indústria 4.0; i salut i benestar; així com les empreses de recent creació que presentin el projecte empresarial i innovador més atractiu.

Els Premis FoodTech Innova identifiquen els projectes empresarials d’expositors del saló que destaquen especialment en innovació i creativitat i que s’han comercialitzat des de l’última edició, el 2018. Per la seva banda, els Premis FoodTech Emprende reconeixen els projectes d’emprenedoria que contribueixen a la innovació tecnològica en la transformació i conservació d’aliments i begudes. Aquest premi contribueix a la promoció de projectes creatius desenvolupats per empreses emergents del sector de maquinària, tecnologia i ingredients alimentaris que busquen fer-se un lloc en el mercat. Es poden inscriure a ell empreses de base tecnològica (EBTS), spin-offs i start-ups.

Per Ricardo Márquez, director d’Alimentaria FoodTech, tots dos premis constaten que Alimentaria FoodTech “treballa la innovació com un pilar estratègic que està present tant en la seva oferta expositiva com en el programa d’activitats de transferència de coneixement desenvolupat al costat dels centres tecnològics, associacions sectorials i empreses del sector més importants de país”.

Els Premis FoodTech Innova i Emprende s´organitzen al costat d’un comitè científic presidit per Buenaventura Guamis, catedràtic de Tecnologia dels Aliments, del que formen part associacions com Ainia, AFCA, IRTA, FIAB i la Fundació Triptolemos, entre d’altres organismes referents en el sector. Guamis constata que “ja no es pot innovar en solitari. Companyies, universitats, centres tecnològics i associacions han de col·laborar per potenciar la innovació, la competitivitat i el desenvolupament sostenible del sector “.

Emprendre amb la màxima visibilitat
Alimentaria FoodTech dona servei a tots aquells agents que apliquen tecnologies a la cadena de valor agroalimentària, des de la producció fins a la distribució comercial de l’aliment aportant innovació, eficiència, seguretat i sostenibilitat.

Així, els productes o serveis participants en els Premis FoodTech Emprende han d’estar vinculats als sectors representats a Alimentaria FoodTech: processament, ingredients, productes alimentaris intermedis, packaging i etiquetatge, indústria 4.0, seguretat alimentària, refrigeració, manutenció, emmagatzematge, logística o serveis i indústries auxiliars, com les aplicacions per al segment HORECA.

Justament per al canal HORECA l’empresa Cocuus System Ibèrica va dissenyar l’electrodomèstic Cooking Science amb el qual va obtenir el Premi FoodTech Emprende la passada edició del saló. Daniel Rico, cofundador de la firma, assenyala que aquest reconeixement “va suposar una clau mestra per accedir al nostre primer públic objectiu. Ens va ajudar a consolidar unes primeres relacions empresarials claus, tan necessàries en una startup tan jove com nosaltres. A més, la visibilitat que vam obtenir ens va ajudar a recopilar els millors currículums i ara comptem amb un gran equip de professionals que ens ha permès aplicar el nostre talent mimètic a altres camps de la indústria de l’alimentació, com ara la bioimpresión o el scaffolding i créixer afermats com a empresa referent “.

Un aspecte especialment valorat per les empreses participants en els Premis FoodTech Emprende és que els finalistes poden disposar d’una àrea d’exposició a l’Innovation Meeting Point del saló, l’àrea destinada en exclusiva a la innovació del sector.

El jurat, la composició del qual es desvetlla el dia de lliurament dels premis, està format per representants de l’àmbit empresarial, centres tecnològics i institucions acadèmiques rellevants en el sector de la transformació d’aliments i begudes. Per emetre la seva decisió, s’avaluen els aspectes innovadors del projecte, els seus avantatges competitius, la seva viabilitat comercial, el seu pla financer i l’atractiu del seu model de negoci per a potencials inversors.

En la seva última edició, van formar-hi part associacions i institucions tan rellevants com AFCA, AINIA, ANFACO-CECOPESCA, AZTI, CDTI, CNTA, FIAB, IRTA i el IESE.

Ecosistema d’alt valor
L’ecosistema FoodTech espanyol està integrat per prop de 400 projectes emprenedors, segons la consultora Eatable Adventures. La col·laboració de la indústria alimentària amb les startups FoodTech encara no es correspon amb el pes decisiu de l’alimentació en l’economia espanyola, de manera que iniciatives com els Premis FoodTech cobren encara més sentit. No obstant això, la inversió en aquest tipus d’empreses creix de pressa i, segons estimacions de Eatable, el segment comença a considerar-se un actiu d’inversió d’alt valor, ja què està previst que durant 2021 es tripliqui pràcticament el nivell d’inversions en aquestes companyies respecte a 2019.

Alimentaria FoodTech suposarà un punt d’inflexió per a les indústries de l’equipament, tecnologia i ingredients per a l’alimentació i les begudes. El saló tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre de 2021, al recinte Gran Via de Fira de Barcelona per impulsar l’activitat comercial, les oportunitats de negoci i les exportacions de béns i equips; i tornarà a celebrar-se simultàniament amb Hispack, el Saló Internacional de l’Embalatge. En la seva última edició conjunta, al 2018, els salons van reunir prop de 1.100 expositors directes de 30 països i més de 38.000 visitants, un 10% de procedència internacional.

Barcelona, ​​maig de 2021

Susana Santamaria

ssantamaria@alimentaria.com