El IoT Solutions World Congress es consolida com a referent internacional de l’internet industrial

Excel·lents xifres de participació i assistència en la tercera edició de l’Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC) que ha evidenciat el ràpid desenvolupament i importància econòmica que està adquirint aquest sector tecnològic. L’esdeveniment sobre les aplicacions industrials de l’internet de les coses (IOT) que s’ha clausurat avui al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en el marc de la Barcelona Industry Week ha reunit 240 empreses i 13.000 visitants de 114 països, la qual cosa suposa creixements del 30% i del 60% respectivament en relació l’any passat.

IOTSWC està organitzat per Fira de Barcelona en estreta col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC) -organització de referència mundial que promou la transformació dels negocis i la societat mitjançant l’acceleració de la implantació de l’internet industrial en diferents àmbits -, i atrau les centrals internacionals de les empreses líders en el desenvolupament d’aquesta tecnologia, així com als millors experts.
El director de l’IOTSWC, Roger Bou, s’ha mostrat molt satisfet dels resultats d’aquesta edició que “consoliden l’esdeveniment com la major plataforma internacional de negoci i coneixement compartit de l’internet industrial”. Bou ha destacat, així mateix, “el salt qualitatiu d’aquest any ja que a través de l’oferta comercial i dels continguts del congrés s’ha aconseguit projectar l’enorme potencial del mercat de la solucions IOT, atraient compradors qualificats d’arreu el món pertanyents a diferents sectors industrials que ja estan utilitzant o demandant aplicacions IOT a mida”.
El director executiu de la IIC i president del Comitè assessor del IOTSWC, Richard M. Soley, assegura que “s’ha constatat un interès imparable per aplicar tecnologia IOT a àmbits com l’atenció sanitària, els serveis financers, la mineria, la producció industrial, l’agricultura, el transport … Cada un avança a velocitats diferents quant a implantació, però les empreses que aposten per aquesta tecnologia estan ja registrant retorns sobre la inversió”.
En aquest sentit, la intensa activitat durant els tres dies de l’esdeveniment s’ha traduït en satisfacció generalitzada també entre els expositors de l’IOTSWC, molts dels quals ja han reservat la seva presència l’any que ve. En aquest sentit, Google i Amazon ja han confirmat que participaran com a espònsors de l’esdeveniment en l’edició de 2018.
El programa congressual en què han participat més de 250 ponents ha obtingut una molt bona acollida entre els assistents de les més de 125 sessions celebrades, enfocades a la presentació de casos pràctics i experiències en l’àmbit de les aplicacions IOT en àmbits com la indústria manufacturera; energia i subministraments; transport connectat; construcció i infraestructures; atenció sanitària; i indústria oberta. Així mateix, per primera vegada, IOTSWC ha incorporat el Blockchain Solutions Forum i unes jornades específiques sobre criptoeconomia i oportunitats d’inversió en negocis basats en aquesta tecnologia emergent que accelerarà el mercat del IOT, que han comptat amb més de 115 ponents i una vintena d’empreses expositores .
Entre els ponents destacats figuren noms com el professor d’Arts i Ciències dels Mitjans del MIT Media Lab, Joe Paradiso, l’expert en ciberseguretat i director d’investigació de F-Secure, Mikko Hyppönen, el responsable global d’Operacions d’Equipatge de la IATA , Andrew Price, el cap d’integració de la Orion Mission Multi-Purpose Crew Vehicle de la NASA, Carlos García-Galan, el creador de la Fundació Bitcoin, Jon Matonis; i la robot humanoide Sophia, que ha visitat el saló de la mà de SingularityNET.
Bancs de proves i premis
A més de la seva marcada internacionalitat, un dels grans trets diferencials de l’esdeveniment és l’àrea Testbeds (bancs de proves), espai molt apreciat pels visitants ja que permet veure i experimentar l’IOT en acció. En aquesta edició s’han exposat 11 innovadors projectes desenvolupats per empreses líders: el robot submergible d’ABB per inspeccionar els transformadors plens d’oli de les plataformes petrolíferes, una solució d’Analog Devices per predir gelades i salvar collites o un sistema d’analítica predictiva desenvolupat per la firma PTC per eliminar els temps d’inactivitat a les fàbriques en què també han col·laborat Hewlett Packard Enterprise, National Instruments, Osisoft i Flowserve.
A més, s’han vist ascensors connectats el manteniment dels quals pot gestionar-se remotament gràcies al sistema desenvolupat per Huawei en col·laboració amb General Electric i Schindler; una aplicació de Vodafone juntament amb Hiruteknova, TST i Rodman per controlar a distància l’estat i funcionament d’un vaixell; una plataforma dissenyada per Everis per a la gestió de drones associada a SAP; un sistema provat per IoTworks per monitoritzar la cadena de subministrament a la logística del fred; i un entorn de treball industrial completament sensoritzat per millorar la seguretat laboral, impulsat per Wipro en el qual han col·laborat Hewlett Packard Enterprise, IBM i Aruba Networks. Completen la llista de projectes exposats una solució per al control intel·ligent de reg i de la prevenció de contaminació dels rius que presenta Schneider Electric al costat de Sigfox; una demostració de com detectar i prevenir un ciberatac a una subestació elèctrica de Kaspersky; i un estàndard per al control i interconnexió de maquinària i processos en la indústria desenvolupat per Cisco en el qual s’ha involucrat a 17 empreses.
Precisament aquesta darrera solució de Cisco ha estat guardonada com a millor testbed d’aquesta edició en els Iot Solutions Awards, lliurats ahir al MNAC, que també van reconèixer a Accenture Digital, Intel i AEInnova com les empreses amb els projectes IOT més innovadors de l’últim any.
La quarta edició de la IoTSWC està prevista que es celebri al recinte Gran Via de Fira de Barcelona del 16 al 18 d’octubre de 2018.
Barcelona, 5 d’octubre de 2017