Piscina & Wellness Barcelona 2023 visibilitza el compromís de la indústria amb la sostenibilitat

Amb la major participació dels últims 10 anys i amb una internacionalitat de rècord. Així serà Piscina & Wellness Barcelona, esdeveniment referent europeu per accedir a l’important mercat espanyol de la piscina, que se celebra del 27 al 30 de novembre al recinte de Gran Via. El saló reunirà 360 empreses, el 68% internacionals, de fins a 30 països, que exhibiran solucions i tecnologies per a piscines, espais wellness i instal·lacions més sostenibles, saludables, connectades i experiencials.

Organitzat per Fira de Barcelona amb el suport de la patronal espanyola del sector piscina ASOFAP, el saló augmenta un 54% la seva superfície comercial en relació amb la darrera edició celebrada el 2021 i ocuparà més de 40.000 m2 bruts en els pavellons 1 i 2 del recinte firal. Hi participen les principals empreses del sector a escala nacional i internacional amb producte piscina per a ús residencial i públic, a més d’instal·lacions, equipament i accessoris relacionats amb el wellness, spa, el fitness i la decoració d’exteriors.

El president del Comitè Organitzador del saló i president executiu de Fluidra, Eloi Planes, explica: “actualment el principal vector d’innovació sectorial és la sostenibilitat amb propostes que minimitzen el consum d’aigua, d’energia i de productes químics. Com a indústria volem visibilitzar i posar en valor aquesta innovació i compromís amb la sostenibilitat com a eficaç eina per a crear unes infraestructures responsables mediambientalment i pensades perquè el seu ús impacti positivament en el benestar individual i social de les persones”.

Espanya, mercat top internacional

Amb més d’1,3 milions d’unitats, Espanya és el quart país del món i el segon d’Europa amb més piscines. Per la seva dimensió, el mercat espanyol és clau en el negoci de fabricants i distribuïdors internacionals que utilitzen el saló barceloní com a porta d’entrada per a contactar amb la demanda. Això es reflecteix en la fira, la de major internacionalitat del calendari firal del sector, que enguany registra un rècord de participació exterior amb un 68% dels expositors procedent de fora d’Espanya. Els països amb major representació, a més d’Espanya, són la Xina, França, Turquia, Itàlia, Països Baixos, els EUA, Itàlia, Països Baixos, el Regne Unit, Portugal, Bèlgica i Alemanya.

En el llistat d’expositors figuren firmes líders del sector com ara Fluidra, Hayward, Fairland, Productos QP, Emaux, Aquavia Spa, Eurospas, PHNX, Superior Wellness, CGT Alkor, Fix a Leak, Action Park Waterscapes, ATH – BWT, Espa, Construcciones Condal, Rosa Gres, Grupo Baeza, Ercros, Renolit, Basecrete, Gresmanc, Iber Coverpool, Inffinitty, Superior Wellness, Hisom, K7 Rekker, Lifestylegarden, Lightpro i Visendum.

Els sectors amb més estands són els de construcció de piscines, wellness-spa, revestiments, depuració (bombes i filtres) i tractament de l’aigua. També és important la presència de tota mena d’accessoris per a la instal·lació de piscines, cobertes, il·luminació, equips de mesurament i control, i solucions de seguretat i accessibilitat. Completen l’oferta del saló vasos de piscina prefabricats, climatització, productes per a la neteja, instal·lacions aquàtiques recreatives, programari de disseny, i mobiliari i complements per a zones exteriors.

Com a novetat i dins de les mesures de reducció de la petjada ambiental que posa en marxa el saló, enguany totes les piscines i spas exposats en la fira s’ompliran amb aigua de mar vitalitzada, una alternativa sostenible que promou l’empresa Mas qué iniciativas. Al tancament del saló, aquesta aigua es recollirà per a ser reutilitzada en altres instal·lacions aquàtiques o en basses antiincendis.

Sostenibilitat i connectivitat

L’esforç innovador del sector es reflectirà en els estands i també en la Innovation Zone, una àrea que destaca les millors solucions sostenibles i connectades de la fira que opten als Premis Piscina & Wellness Barcelona. L’estalvi energètic i la reducció del consum hídric que pot arribar fins al 90%, l’impacte de la digitalització i la connectivitat en el manteniment de la piscina, la importància del disseny arquitectònic o la creació d’experiències saludables, d’oci i benestar marquen tendència.

En aquest sentit, es podrà veure des d’un robot intel·ligent per a eliminar residus que funciona amb energia solar a un compacte spa domèstic per a 5 persones amb gandules integrades. També cloradors salins capaços de controlar amb el mòbil la desinfecció de la piscina i el funcionament d’equips perifèrics com a cascades o la il·luminació led, purificadors d’aigua que redueixen fins a un 85% l’ús de productes químics o les bombes de piscina més silencioses i eficients quant a consum d’energia del mercat, entre més d’una vintena de productes seleccionats.

El vessant social de les piscines

Al mateix temps, Piscina & Wellness Barcelona acollirà la primera Pool Horizons Summit, un esdeveniment promogut per les empreses i entitats líders del sector a escala mundial que té per objectiu impulsar el debat sobre el paper de les piscines i la seva contribució als reptes socials i mediambientals a escala global.

Així, en el marc del Summit, es mostraran diversos projectes de transformació social amb la piscina com a gran protagonista. Així, entre els casos d’èxit “Best in class” es presentarà el projecte +POOL, una piscina flotant amb forma de creu les parets de la qual filtren i netegen l’aigua i que permetrà als habitants de Nova York banyar-se al riu Hudson; la iniciativa “Nager à Paris”, un pla sense precedents per a modernitzar el parc de piscines públiques de la capital francesa acompanyat de mesures socials; els contenidors de transport marítim transformats en centres de natació portàtils per la National Sea Rescue Institute (NSRI) de Sud-àfrica, per a ensenyar a nedar a la població; i POOL, una experiència museística multidisciplinària de Philadelpia que analitza el paper social de les piscines per a acabar amb la segregació racial a Amèrica

Un centre wellness en funcionament

D’altra banda, el saló construirà novament el ‘Wellness Experience’, un centre de benestar en ple funcionament que mostrarà les novetats en equipament, productes i solucions per a aquesta mena d’establiments, a més de tractaments, demostracions de teràpies aquàtiques i experiències immersives de realitat virtual. Un altre espai destacat serà el “Outdoor Living Experience” amb mobiliari, accessoris i serveis de paisatgisme per al disseny d’exteriors que envolta les piscines.

En l’àmbit formatiu tindran lloc les jornades organitzades per Asociación Española de Paisajistas (AEP) sobre nous paradigmes en el paisatgisme i l’impacte del canvi climàtic en el disseny de projectes. També les sessions del INDESCAT, clúster català de la indústria de l’esport, sobre sostenibilitat i digitalització de les piscines. Cal destacar, així mateix, la celebració de la IV Trobada Empresarial Europa – Llatinoamèrica – Orient Mitjà, una jornada que reunirà compradors i prescriptors d’aquests mercats vinculats a l’arquitectura, l’hoteleria i la indústria turística per a analitzar oportunitats de negoci al wellness, acompanyada d’una agenda de reunions de treball.

Finalment, el saló celebrarà un sopar de gala que serà el marc del lliurament dels Premis Piscina & Wellness Barcelona als productes més sostenibles i innovadors de la fira, els Premis Wellness Experience als millors spas, balnearis i talassos ibèrics i europeus, i del Concurs Internacional d’Arquitectura per a Estudiants.

Barcelona, 20 de novembre de 2023

DESCARREGA EL DOSSIER DE PREMSA aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA per cobrir informativament el saló aquí

FOTOGRAFIES (edició 2021) aquí