Barcelona impulsa un programa de 3 milions d’euros per fidelitzar i atreure nous congressos a la ciutat

  • El Consorci Turisme de Barcelona a través del Barcelona Convention Bureau serà l’encarregat de gestionar els ajuts del programa.

 

  • El programa vol atraure nous congressos i esdeveniments i fidelitzar els que es quedin a la ciutat per edicions futures.

 

  • Es prioritzaran aquells que tinguin més de 500 participants, estiguin vinculats a àmbits com el digital, científic o creatiu i que incorporin criteris de sostenibilitat i de retorn a la ciutat.

 

  • Compta amb el suport de la institució Fira de Barcelona i d’agents clau com Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

 

L’Ajuntament de Barcelona dota amb 3 milions d’euros el Barcelona MICE Destination Support Programme que vol ser un impuls per a la captació i fidelització de congressos i esdeveniments a la ciutat.

La creació del programa respon a la necessitat de contribuir a la reactivació de l’economia de la ciutat, tot endegant noves vies de suport per un dels sectors amb un impacte econòmic significatiu  i de més retorn a la ciutat com és el del turisme de reunions, associat amb un perfil de visitant més  desestacionalitzat. El sector MICE engloba entre altres els congressos, convencions, incentius i exposicions i aquest programa ha de ser un al·licient perquè Barcelona continuï liderant aquest sector estratègic.

Barcelona MICE Destination Support Programme neix amb caràcter extraordinari com a eina de reactivació econòmica post pandèmia. És una iniciativa que compta amb l’ aportació econòmica inicial de 3 milions d’euros de l’Ajuntament de Barcelona destinats a la promoció que gestionarà el Barcelona Convention Bureau del Consorci Turisme de Barcelona amb el suport dels diversos agents implicats com Fira de Barcelona i Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

L’encarregat de la gestió del programa serà el Barcelona Convention Bureau del Consorci Turisme de Barcelona, l’organisme que ja treballa en la captació i promoció de convencions, reunions i congressos nacionals i internacionals a Barcelona.

L’objectiu del programa és donar suport a congressos i esdeveniments clau per Barcelona, que considerin la continuïtat a la ciutat en futures edicions i que estiguin alineats amb àmbits i sectors econòmics estratègics de la ciutat. Un suport a esdeveniments que s’identifiquin com a claus pel futur del desenvolupament tecnològic, l’impacte cultural i d’identitat així com els que permetin establir sinergies amb teixit econòmic barceloní.

El programa identifica esdeveniments lligats a sectors prioritaris per atraure i fidelitzar com són: el digital, les indústries creatives, l’economia de proximitat, la indústria 4.0, les ciències de la vida, l’economia verda i circular, el comerç, la logística, l’economia del visitant, el talent, l’activitat digital així com aquells que es puguin considerar d’especial interès per la ciutat.

Un Comitè Tècnic valorarà les diferents propostes i l’integraran el Barcelona Convention Bureau, el Consorci Turisme de Barcelona, les direccions de Turisme i de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona,  Fira de Barcelona, B:SM i el Gremi d’Hotels de Barcelona.

Per a la incorporació al programa es tindran en compte criteris com la dimensió de l’esdeveniment, prioritzant congressos que apleguin més de 500 persones i que impliquin pernoctacions a la ciutat. Altres consideracions són la incorporació de criteris de sostenibilitat i codis ètics en les organitzacions i en la gestió dels esdeveniments. Així mateix, es valorarà també que l’esdeveniment suposi un impacte positiu ja sigui econòmic, ambiental o social en el teixit local.

Atesa la conjuntura actual, es donarà un tracte preferent  als congressos de 2022 amb els que el Barcelona Convention Bureau ha estat en contacte, per tal de reforçar el missatge “Welcome back” i la importància de tornar a la presencialitat amb una mostra de ple suport de Barcelona cap als congressos i associacions organitzadores.

El suport es concretarà en accions adreçades a cobrir despeses dels esdeveniments en determinats àmbits i serveis que assumirà el Consorci Turisme de Barcelona a càrrec del programa i en accions que ajudin a la captació o fidelització dels esdeveniments.

El suport compromès amb cada congrés o esdeveniment es podrà dur a terme en diferents fases, ja sigui en la captació, la promoció o en el moment de la celebració del congrés.

Aquesta mesura i la seva dotació pot créixer també incorporant més recursos econòmics aportats per altres institucions públiques o privades. El Consorci Turisme de Barcelona presentarà propostes per a seguir nodrint el programa amb recursos privats cercant mecanismes de col·laboració públic – privada.

Perfil i impacte del turisme MICE a la ciuta
Segons el rànquing de l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA),   Barcelona ocupa la quarta posició mundial com organitzadora de congressos, i la primera com a ciutat no capital d’estat. Segons el rànquing, Barcelona acumula 20 anys seguits  en el  Top 5 en organització de congressos.

L’impacte econòmic del turisme MICE (Meeting, Incentives, Conferencing, Exhibitions) a la ciutat és molt significatiu. Segons dades del 2019 del Barcelona Convention Bureau, el turisme de congressos i convencions genera al voltant de 1.900 milions d’euros anuals a Barcelona.

Un dels aspectes destacables del turisme de reunions és la seva contribució a la desestacionalització i descentralització de l’activitat turística de les destinacions així com el llegat que poden deixar en forma de coneixement i expertesa de les diferents matèries que tracten.

Segons l’enquesta de perfil del visitant de congressos de l’Observatori del Turisme a Barcelona, es calcula que el turista que viatja per motius professionals pot fer una despesa durant l’estada de fins a 115 € diaris a banda de l’allotjament. Una despesa que representa un 51,8% més que el visitant que ve a Barcelona per vacances o oci. Si hi afegim l’allotjament, la dada arriba fins a un 64,9% més que el visitant d’oci. En termes de quota, el turisme del sector MICE representa un 19,7% (2019) del total de turistes que rep la ciutat, una xifra que el 2020, en plena pandèmia, es va situar en l’11,8%.

La persona que viatja per motiu d’un congrés o esdeveniment, ho fa sola o amb els i les companyes de feina, té uns 38,2 anys.  Contracta el viatge directament amb la companyia de transport o l’allotjament, tot i que entre un 25% i un 35% és la seva empresa qui fa les gestions. El 72,9% degusta gastronomia, es desplaça principalment a peu o amb taxi i s’està a la ciutat una mitjana de 4,7 nits. El grau de repetibilitat és alt arribant al 84% el 2020 i 70% el 2019. A més, un 72,8% dels i les congressistes coneixen la ciutat amb anterioritat a la celebració del congrés i d’aquests, el 36,4% havien estat a la ciutat sis o més vegades.

Barcelona Convention Bureau
A través del Barcelona Convention Bureau (BCB), Turisme de Barcelona, planifica cada any una agenda de promoció internacional molt intensa a nivell de fires i de workshops als mercats emissors més rellevants com són Xina, Mèxic, Rússia o Índia pel que fa als emergents i també es reforça molt la feina en aquells mercats madurs com Alemanya, EUA, França o Regne Unit. Cada any, el BCB presenta entre 60 i 80 candidatures per acollir congressos i participa en diverses missions de networking i visites comercials per a la promoció i impuls del sector empresarial.

Aquest any, a part dels congressos ja confirmats, Turisme de Barcelona està treballant en candidatures per a 90 nous congressos per els propers anys. La majoria d’aquestes candidatures son del sector mèdic-científic amb aproximadament un 40% del total, així com del sector TIC (Tecnologia i Telecomunicacions) un 15%.  Són  candidatures per a una projecció d’anys vista on els sectors més destacats són el  mèdic, científic, tecnològic i industrial.  Actualment hi ha més de 150 congressos confirmats pels pròxims anys i 90 candidatures obertes fins al 2027.

Fira de Barcelona
Fira de Barcelona és un dels agents clau en la promoció del turisme MICE a la ciutat i contribueix al seu posicionament com a referent en sectors estratègics com la tecnologia, la medicina i la indústria. En un context de plena activitat, Fira acull cada any més de 150 salons, congressos i esdeveniments que atrauen 30.000 empreses directes i representades i 2,5 milions de visitants de 200 països i territoris. Destaquen certàmens com el MWC Barcelona, Integrated Systems Europe (ISE), Alimentaria, Seafood Expo Global, Hispack, Smart City Expo World Congress, el Congrés Europeu de Cardiologia, Saló Nàutic o Automobile, entre molts d’altres.

Compta amb dos recintes, Montjuïc i Gran Via, i des d’aquest passat mes de novembre gestiona també el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) que en conjunt sumen prop de 500.000 metres quadrats de superfície bruta expositiva.

Segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB) que se centra en l’activitat de la institució durant el període 2015-2019, Fira és un important motor econòmic i social del territori, amb un impacte estimat en més de 4.700 milions d’euros i la generació de 35.000 llocs de feina. 

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM)
Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), fomenta activitats culturals, esportives i educatives a la ciutat en els espais emblemàtics que gestiona, com ara l’Anella Olímpica i el Parc de Fòrum.

B:SM és una empresa impulsora de l’organització d’activitats MICE amb capacitat de trobar les millors sinergies en les col·laboracions publicoprivades. Destaca en l’organització d’esdeveniments, concerts musicals i actes esportius de grans dimensions internacionals i locals.

En el context de la pandèmia, des del 2020 fins a l’actualitat, l’Anella Olímpica i el Parc del Fòrum han acollit més de 286 actes que han aplegat gairebé 500 mil persones. BS:M també ha estat promotora del primer concert massiu del món al Palau Sant Jordi amb prova prèvia d’antígens que va aplegar 5000 persones, del Trial Indoor, dues edicions de la competició anual del World Padel Tour, els campionats d’Espanya de clubs d’atletisme i el míting internacional d’atletisme indoor, o el primer festival massiu a Europa, el Cruïlla.  B:SM va ser la primera empresa en obtenir la certificació Global Safe Site a totes les seves instal·lacions.

Cal destacar també que a l’Anella Olímpica s’han acollit al llarg de 30 anys esdeveniments Familiars com la Festa dels Súpers, Disney on Ice o Circ de Soleil, i esdeveniments corporatius de marques, com les celebrades dins del context del Mobile, Fira Biocultura, Herbalife o l’acte de clausura del BCN Tech Spirit.

En anys de normalitat sanitària, la xifra d’esdeveniments i experiències a l’Anella Olímpica i el Parc del Fòrum supera els 200 actes, fet que comporta l’afluència a aquests equipaments de més 2 milions de persones l’any.