Comencen les obres de construcció del nou pavelló del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona

La construcció del nou pavelló del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona ha començat amb les tasques d’enderroc de l’immoble que ocupa la major part dels terrenys que acolliran el nou edifici. Està previst que aquests treballs s’allarguin fins a finals de març, data en què s’iniciarà la fonamentació de la futura edificació, ubicada al costat de l’entrada principal de les actuals instal·lacions firals.

El projecte, a càrrec de Fira 2000, suposa l’ampliació del recinte de Gran Via en 60.000 m2 de superfície bruta, la qual cosa permetrà al complex créixer fins als 300.000 m2 i consolidar-se entre les instal·lacions més importants del mercat firal per espai, a més de destacar per la seva funcionalitat, tecnologia, qualitat, innovació i sostenibilitat.

La nova instal·lació constarà de dues plantes destinades a l’activitat expositiva i congressual i d’una edificació per a oficines i serveis, també d’usos firals i de l’administració pública, que enllaçarà amb el pavelló 1 i el Hall Europa (entrada principal del recinte) mitjançant un pas elevat, donant continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons. L’objectiu últim és facilitar el creixement dels salons, poder competir amb els equipaments firals més importants del món, atraure grans esdeveniments i simultaniejar la celebració de diversos certàmens.

Les obres, que està previst que finalitzin el 2026, comportaran una inversió de 201 milions d’euros, pendents de la redacció definitiva del projecte executiu, que es finançaran a través de la societat patrimonial Fira 2000, l’accionariat de la qual està format per la Generalitat de Catalunya (que ostenta més del 50% del capital), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Amb l’objectiu de no interrompre l’activitat duta a terme al propi recinte firal, els treballs i accessos a l’obra es faran per un pas habilitat al carrer Salvador Espriu, paral·lel a l’Avinguda Joan Carles I.

Referència internacional en instal·lacions firals
El recinte de Gran Via de Fira de Barcelona és un dels més grans i moderns d’Europa. Dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito, l’ampliació del qual es realitza amb la col·laboració de l’equip B720 de Fermín Vazquez,  es caracteritza pel seu disseny, funcionalitat i aposta per la sostenibilitat. En l’actualitat consta de vuit pavellons, connectats per una passarel·la que facilita la circulació dels visitants, i disposa de 240.000 m2 de superfície bruta, en els quals s’hi celebren esdeveniments líders internacionals com el MWC Barcelona, Integrated Systems Europe (ISE); Alimentaria o Smart City Expo World Congress, entre molts altres.

L’ampliació d’aquest recinte s’emmarca en el projecte de potenciació de les infraestructures firals de la ciutat, en el qual s’inclou la modernització del recinte de Montjuïc, que busca refermar el lideratge de la institució firal, augmentar la seva competitivitat a escala internacional i contribuir a l’activitat econòmica i empresarial del país.