Treballs més flexibles i una gestió més eficient dels edificis, solucions per fer front a la crisi

Els 40 ponents internacionals i els més de 700 congressistes participants en la primera edició de FM & BS World Summit, que tanca avui les seves portes al Palau de Congressos del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, han expressat la necessitat de transformar l’actual model productiu per poder fer front a la crisi. Entre les diverses propostes presentades en la primera edició d’aquest esdeveniment, destaquen la d’estendre fórmules de treball flexible i controlar la despesa energètica dels edificis a més de què les Administracions Públiques apostin pel facility management com a mesura d’estalvi.

El treball flexible és una realitat gairebé absoluta al Regne Unit: un 83% de les empreses britàniques ofereixen als seus empleats aquesta possibilitat. De fet, el mateix Govern britànic fomenta aquest tipus de relació entre empresa i treballador. Segons Francisco Vázquez Medem, president de 3G Office i conseller de IFMA Espanya, “el treball flexible augmenta la qualitat de vida i la motivació dels treballadors”.

Oficines més amigables, compartir el lloc de treball o poder treballar des de casa són algunes de les característiques d’aquesta nova fórmula laboral, que permetria incrementar la productivitat de l’economia.

Un major control de la despesa energètica dels edificis, que haurien de ser construïts sota els paràmetres de la sostenibilitat, s’ha revelat com una altra de les receptes per poder fer front a la crisi actual. Una bona gestió d’aquest aspecte pot reduir els costos operatius de forma molt significativa.

La directiva de Johnson Controls, Marie Puybaraud, opina que les “oficines de l’any 2030 han de ser dissenyades de manera ecològica”.

Per la seva banda, el conseller delegat de l’Institut Britànic de Facility Management, Ian Fielder, ha aconsellat a les administracions públiques l’ús d’aquesta eina de gestió empresarial. Fielder ha assenyalat que “gràcies al facility management, el Govern britànic estalvia cada any un 10% en la gestió dels seus immobles”.

En aquest sentit, el conseller delegat de Sodexo a Espanya i Portugal, Juan Urruticoechea, ha criticat l’actual estructura administrativa espanyola com un “llast per al procés de modernització que necessita el país en aquests moments”.

En l’acte d’inauguració del saló, celebrat el passat dimarts, el secretari d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Albert Carreras, va afirmar que el Govern català “aposta decididament” per donar suport a totes les fórmules que signifiquin un major estalvi, especialment , “el facility management”.

Barcelona, 30 de juny de 2011