The Brandery es reinventa en un festival de moda i tendències adreçat al consumidor final

The Brandery, el saló de moda urbana, canvia de format i esdevindrà una plataforma de tendències, experiències, oci i diversió amb l’objectiu que les marques puguin relacionar-se de forma més directa amb els seus clients. L’esdeveniment, adreçat exclusivament al consumidor final, es concentrarà en una sola edició que està previst celebrar del 13 al 15 de setembre de 2013 al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.

El saló evoluciona adaptant-se a les noves dinàmiques del mercat de la moda, amb un pes cada cop més gran del canal online, en el qual les marques necessiten poder transmetre els seus valors al consumidor final. En aquest sentit, l’esdeveniment es concep com a un marc d’interrelació entre les marques i els seus clients a través de diferents activitats musicals, esportives i de lleure vinculades al món de la moda.

“Les firmes de moda”, explica Miquel Serrano, director del certamen, “s’estan adaptant a les noves condicions d’un mercat que és cada cop més dinàmic en nous canals de venda. En aquest context, tant les marques com nosaltres opinem que cal apostar clarament per un esdeveniment entès com a eina de màrqueting relacional, que permeti a les firmes capdavanteres comunicar-se directament amb els seus consumidors en un entorn jove, creatiu i estimulant”.

L’oferta de l’esdeveniment estarà centrada en la presència d’un màxim de deu marques capdavanteres que juntament amb Fira definiran les activitats i propostes adreçades als visitants.

El nou The Brandery, que en les seves darreres edicions ja combinava l’oferta per a professionals amb propostes destinades al gran públic, s’emmarcarà dins de les diferents activitats del Mobile World Festival, l’esdeveniment que la Mobile World Capital Barcelona està dissenyant per implicar als ciutadans en l’ús de les tecnologies mòbils en àmbits com el lleure , les compres, l’esport i la música, entre d’altres.

Un mercat en constant evolució
La moda segueix sent negoci, però la forma en què les peces arriben als armaris dels consumidors està canviant ràpidament, la qual cosa obliga a les firmes a redissenyar els seus models de negoci gairebé per complet. Només en 8 anys, la quota de mercat de les botigues multimarca s’ha reduït en 16 punts, del 38,6% el 2003 al 22,9% el 2011. Aquest canvi s’explica, en part, pel ràpid auge canal online, que va assolir l’any passat els 353,5 milions d’euros, creixent un 71,8% en relació a l’exercici anterior. A aquesta quantitat se sumen altres 42,9 milions de calçat venut online (+36,6%).

“La roba és ja el cinquè producte més comprat a la xarxa, el canal multimarca perd pes en favor de les botigues pròpies, el shopping online i els outlets. En aquest entorn, les marques necessiten eines de venda diferents”, opina Serrano. “En la venda digital, l’únic decisor de compra és el consumidor final, sense intermediaris. Per aquesta raó” ¿afegeix¿ “les marques de moda necessiten diferenciar-se amb trets i valors que les facin úniques, necessiten haver establert un vincle afectiu amb el seu públic previ a l’acte de compra”.

Ciutats com ara Copenhaguen o Sidney ja estan apostant per formats d’aquest tipus, consistents a traslladar l’experiència de la moda al carrer focalitzant-se en el consumidor final. “Experiències internacionals similars ens demostren que es tendeix a superar les fórmules clàssiques de comunicació de moda i mobilitzar el mercat potencial a través de vivències”, conclou Serrano.

Barcelona, 17 de desembre de 2012