Més de 500 urbs llatinoamericanes a la primera edició d’Smart City Expo Puebla

Avui arrenca la primera edició d’Smart City Expo a Puebla (SCEP) que converteix la població mexicana en la capital llatinoamericana de les ciutats intel·ligents. Organitzada per Fira de Barcelona amb la col·laboració d’institucions locals, aquesta cimera reuneix des d’avui i fins el proper divendres a més de 500 ciutats, 150 ponents, 80 empreses i uns 5.000 visitants per abordar els reptes als quals s’enfrontaran les grans ciutats d’aquests països i analitzar els mecanismes de transformació urbana necessaris per a una major equitat ciutadana. L’esdeveniment forma part de l’estratègia d’internacionalització de Fira de Barcelona que el 2016 estrenarà també edicions del congrés mundial de ciutats intel·ligents a Istanbul i Casablanca. 
Smart City Expo Pobla reuneix al Centre Expositor de Puebla a les principals institucions i personalitats que lideren el canvi i la transformació urbana. Tots ells compartiran experiències i coneixement en el marc d’un apartat congressual estructurat en 5 eixos temàtics: ciutats sostenibles; ciutats equitatives; ciutats vives i participatives; tecnologies urbanes i emprenedoria digital; i urbanisme i mobilitat.
El programa inclou 3 keynotes, 5 sessions plenàries -una per eix temàtic- i 24 sessions paral·leles. Entre els ponents més destacats figuren Guillermo Gil Peñalosa, fundador i president de l’ONG 8-80 Cities i president de World Urban Parks; Carlo Ratti, director del Senseable City Lab del MIT; i Aníbal Gavíria, exalcalde de la ciutat colombiana de Medellín.
L’espai expositiu acull, així mateix, a més de 80 companyies i institucions que mostraran les seves últimes solucions urbanes intel·ligents i els projectes més innovadors actualment en marxa. Entre les empreses assistents més destacades figuren Avaya, Cisco, Citelum, Clear Channel, Comflyer, Copemsa, Engie, Enlacetp, ER, Godtech, Hewlett Packard Enterprise, Makensa, Metro Carrier, Passa, Prowork, Redline, SEMEX, Sustentabilicity i Telmex, entre d’ altres.
Suport institucional
La celebració de la cimera sobre ciutats intel·ligents a Puebla ha aconseguit un ampli suport institucional per part administració locals, supralocals i estatals com la Presidència de Mèxic, el govern de Puebla i la municipalitat de Puebla, les secretaries mexicanes Energia (Sener), Desenvolupament agrari, territorial i urbà (Sedatu), Economia (SE), Govern (Segob) i Comunicacions i Transports (Sct). A més, l’esdeveniment disposa del suport del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic, la Conferència Nacional de Municipis de Mèxic, el Centre Mario Molina i el Banc Mundial i UN Habitat.
Kyoto, Casablanca i Istanbul
Smart City Expo Pobla és fruit de l’estratègia internacional de Fira de Barcelona d’organitzar salons en altres països. A més de celebrar-se en aquesta ciutat mexicana, el congrés que ja s’ha exportat anteriorment a Bogotà (2013) i Mont-real (2015), celebrarà aquest any la seva tercera edició asiàtica a Kyoto, per primera vegada es realitzarà a Casablanca (maig de 2016) i a Istanbul (juny de 2016) i es treballa per obrir edicions en altres ciutats.
Smart City Expo, celebrat a Barcelona, s’ha consolidat com la principal cimera internacional sobre ciutats intel·ligents. El 2015, va reunir mig miler d’urbs dels cinc continents, 465 expositors i més de 400 ponents, registrant prop de 14.000 acreditats. Smart City Expo celebrarà la seva cinquena edició al novembre de 2016.
Barcelona, 16 de febrer de 2016