Liber 20 es prepara per ajudar a reactivar el negoci editorial i les exportacions de llibres

Liber, la Fira Internacional de el Llibre promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), tindrà lloc del 7 a el 9 d’octubre i estarà enfocada a contribuir a reactivar el negoci editorial i les exportacions del llibre en espanyol en un context especialment complex per al sector. En aquesta edició, organitzada per Fira de Barcelona, ​​Liber ampliarà l’abast dels seus programes de compradors i prescriptors convidats, inclourà jornades professionals i comptarà amb un format híbrid (presencial i virtual) que es desenvoluparà amb les màximes mesures de seguretat i prevenció.

Davant l’actual conjuntura, Liber planteja una edició perquè la indústria editorial espanyola pugui recuperar l’impuls comercial, especialment a l’exterior. La FGEE ja ha cursat la invitació a 620 compradors internacionals de 60 països, un 30% més que en la passada edició, a través del seu programa d’internacionalització en què col·laboren el Ministeri de Cultura i Esport; les Oficines Econòmiques i Comercials a l’Exterior de la Secretària d’Estat de Comerç; ICEX España Exportación e Inversiones; la Generalitat de Catalunya i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO). També s’està organitzant el Programa de Prescriptors d’Interès Prioritari (PICE) amb l’ajuda d’Acción Cultural Española (AC/E) i diverses missions comercials.

D’aquesta manera, es promou la presència de compradors clau durant el saló i es fomenten les trobades de negoci, l’intercanvi d’informació sobre mercats internacionals, el networking i les vendes. A més, aquest any es facilitarà que els expositors realitzin online les entrevistes amb els convidats que no puguin viatjar a Barcelona. Igualment, l’organització treballa per atreure un important nombre de professionals nacionals amb poder de decisió o prescripció de compra, interessats a adquirir novetats de la producció editorial en diferents gèneres i àmbits temàtics.

El president de la FGEE i de el Comitè Organitzador de Liber, Miguel Barrero, subratlla: “com més aviat, el sector necessita recuperar l’impuls comercial perdut durant aquest primer semestre i Liber pot marcar un punt d’inflexió a l’hora de reactivar la presència exterior de les empreses i d’ajudar a difondre el valor econòmic, cultural i social de la indústria de el llibre per tal d’aconseguir un anhelat pacte a llarg termini amb les Administracions per donar suport a la lectura i el llibre i aconseguir que Espanya esdevingui un país de lectors”.

Els reptes post-pandèmia del sector

Aquest any, a més de mostrar les novetats i els fons de la producció editorial espanyola, Liber 2020 comptarà amb àrees específiques i activitats dedicades a les noves tecnologies i continguts digitals; l’autoedició, amb la celebració del “Dia de l’Autor”; els petits editors de “Micro Liber”; i diferents serveis per a la indústria del llibre (maquetació, disseny, traducció, consultoria, impressió i acabats, correcció i programari de gestió editorial i llibreries, entre d’altres).

De mentre, els principals reptes lligats a la comercialització i internacionalització, així com tendències del món editorial s’abordaran a les habituals Jornades Professionals de Liber que, enguany, també posaran el focus en com adaptar-se al mercat post-pandèmia. Alguns dels continguts d’aquestes ponències i presentacions es difondran on-line per arribar a un major nombre de persones. També tindrà lloc l’acte de lliurament dels Premis Liber en les seves diferents categories, els guanyadors dels quals es coneixeran pròximament.

Màxima seguretat i prevenció

Combinant la part presencial amb la virtual, Liber aplicarà un precís protocol anticovid, elaborat per la institució firal amb l’ajuda d’experts en prevenció de riscos i l’assessorament de l’Hospital Clínic, per tal de garantir la màxima seguretat a expositors, visitants, ponents, proveïdors i treballadors del saló.

Entre d’altres mesures, figuren el condicionament i l’amplitud d’espais que possibilitin el distanciament físic, regulació de fluxos de visitants i d’aforaments, traçabilitat dels contactes dels assistents, sistemes de ventilació reforçats, desinfecció i neteja de zones comunes i estands, sistemes específics d’acreditació i organització dels serveis de restauració.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Aquesta edició està patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX España Exportación e Inversiones, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ​​i el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), i compta amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i Acción Cultural Española (AC/E).

La del llibre constitueix la primera indústria cultural espanyola. Les seves empreses facturen al voltant de 3.000 milions d’euros, tant en el mercat interior com a l’exterior, fent una aportació positiva a la balança comercial espanyola. Compten, a més, amb més de 222 filials que facturen una quantitat similar a països d’arreu el món, especialment a Llatinoamèrica. La paralització de l’activitat com a conseqüència de la pandèmia ha suposat una minva d’ingressos que el sector editorial espanyol s’estima en uns 850 milions d’euros, 600 en el mercat interior del llibre i 250 en el mercat exterior.

Barcelona, juliol de 2020

Imatges (edició Liber 2018 a Barcelona) disponibles aquí

Mª Gloria Dilluvio – María Dolores Herranz
Prensa Fira de Barcelona
Tel: 93 233 21 72 – 25 41
gdilluvio@firabarcelona.com
mdherranz@firabarcelona.com

Gerardo Miguel
Prensa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es