L’Ajuntament de Barcelona encarrega a Fira la gestió del CCIB a partir de l’any 2021

Fira de Barcelona es farà càrrec de la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a partir de 2021, quan venç el contracte amb l’operador actual, i per un període de 50 anys, segons han acordat l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’equipament, i la institució firal, que reforça així el seu posicionament en el marc espanyol i europeu. 
Amb aquesta incorporació, Fira de Barcelona augmentarà la seva superfície per a congressos i esdeveniments i podrà dissenyar una estratègia d’especialització dels seus recintes amb una gestió integral que contribuirà al creixement de la institució, la farà més competitiva i donarà un nou impuls al caràcter de Barcelona com a gran plataforma firal i congressual.
En aquest sentit, durant l’anunci avui d’aquesta iniciativa, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat que “contribuirà a reforçar el pes i la internacionalitat de Barcelona, a generar nous impactes en favor del teixit econòmic i social de la ciutat”. Ha destacat així mateix que “Fira produeix un valor públic que enriqueix el projecte” i ha valorat positivament “la influència que pot tenir sobre l’àrea del Besòs, que es troba immersa en un procés de millora de les seves condicions urbanístiques i socials”.
Per la seva banda, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha subratllat que “l’acord contribuirà al posicionament de Fira en un entorn global, reforçarà la seva competitivitat, internacionalitat i caràcter de pol d’atracció d’esdeveniments en el sector de les grans fires europees, a més de generar noves oportunitats per al conjunt de la ciutat i del territori”.
Edifici versàtil i funcional
El Centre de Convencions Internacional de Barcelona, obra de l’arquitecte Josep Lluís Mateo, té una superfície de 75.000 m2 repartida en 38 sales polivalents i permet acollir, juntament amb l’auditori, fins a 15.000 assistents, comptant amb una àrea d’exposició sense columnes de 11.340 m2. Es tracta d’un edifici versàtil i funcional dissenyat per a tot tipus d’esdeveniments que dóna importància a la llum natural i a l’obertura cap al mar, i que va ser construït amb una especial preocupació per l’estalvi energètic.
Per la seva banda, l’auditori Fòrum, dissenyat pels arquitectes Herzog i De Meuron, que es comunica amb el centre de convencions a través d’una rambla subterrània, té 25.000 m2 i una capacitat per a 3.100 places. Tots dos edificis estan dotats d’instal·lacions tecnològiques d’última generació.
Des de la seva entrada en funcionament el 2004, el CCIB ha acollit més de 600 esdeveniments de tot tipus com congressos, convencions, actes culturals i concerts amb prop de cinc milions d’assistents.
Actualment, el CCIB està gestionat per l’empresa GL Events CCIB SL de la qual en formen part la multinacional francesa GL Events, amb un 80% del capital, l’Ajuntament de Barcelona amb un 12% i el Gremi d’Hotels amb el 8% restant.
Estratègia firal comuna 
Amb la gestió del CCIB per part de Fira s’ampliaran les oportunitats de celebrar nous esdeveniments firals i congressuals que responguin a les demandes socials i empresarials i a les diferents tipologies dels certàmens, complementant les disponibilitats dels recintes de Gran Via i de Montjuïc.
El recinte de Gran Via, amb 240.000 m2 bruts d’àrea expositiva, es dedicarà a grans fires, congressos, convencions i esdeveniments professionals, mentre que el de Montjuïc, amb 134.000 m2 bruts, continuaria acollint fires de mida mitjana, esdeveniments de públic i petits congressos. El CCIB, per la seva banda, podria acollir congressos, convencions i esdeveniments de mida mitjana i de públic.
Gràcies a aquesta iniciativa, les diverses instal·lacions firals de Barcelona tindran una estratègia comuna i una gestió integral que permetrà aprofitar millor les oportunitats econòmiques i socials derivades de la creixent importància de les fires, els congressos i el que es coneix genèricament com a turisme congressual.
L’entorn urbà
El CCIB forma part del conjunt d’instal·lacions realitzades amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures 2004 en l’entorn urbà entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Es troba localitzat davant del mar, al bell mig del barri de Diagonal Mar i al final del districte 22@, especialitzat en empreses dels sectors de noves tecnologies, cultura, informació, sostenibilitat i coneixement. Al seu voltant s’hi localitzen unes 4.900 places hoteleres.
A l’àmbit del Besòs, al qual es vincula geogràficament el centre, hi viuen 950.000 persones, el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i es troba ara immers en un important procés de transformació social i econòmica.
En aquest sentit, el CCIB pot contribuir al desenvolupament local a través d’estratègies de col·laboració i suport amb el teixit econòmic i social dels barris de l’entorn.
Barcelona, 20 de febrer de 2018