La unió de la imatge i la impressió atreu a la Fira professionals de nous sectors

El potencial de negoci de la imatge impresa per personalitzar qualsevol suport o superfície ha quedat demostrat en la celebració conjunta dels salons graphispag.digital i Sonimagfoto&Multimèdia, que aquest migdia s’han clausurat en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. En aquesta ocasió, no només han visitat la fira impressors i fotògrafs, sinó que professionals de nous sectors de demanda com ara interioristes, decoradors, dissenyadors, publicistes, fabricants de ceràmica o productes tèxtils, entre d’altre, han vingut a conèixer les aplicacions de la tecnologia gràfica digital per imprimir imatges sobre tot tipus d’objectes.

Tots dos salons, que tanquen aquesta edició simultània amb una xifra estimada de 20.000 visitants, han aconseguit donar un nou gir al mercat de la comunicació gràfica amb propostes innovadores en equips i suports per crear productes únics. Segons un estudi recent d’Accenture, el 63% dels consumidors volen poder personalitzar els productes o serveis que reben. D’altra banda, fonts del sector xifren en un 5,6% anual el creixement del mercat de la imatge impresa amb articles com les decoracions de paret, calendaris, foto-targetes, fotoálbumes i objectes de regal.

En aquest sentit, graphispag.digital i Sonimagfoto s’han centrat especialment a mostrar les oportunitats i els negocis emergents que poden sorgir de l’aliança entre la imatge i la impressió digital. Per donar algunes de les claus d’aquesta convergència s’ha celebrat el Congrés Internacional Image&Print World amb la participació com a ponents de 30 experts de 8 països i l’assistència de 280 congressistes. En línies generals s’ha destacat que, després de la caiguda dels volums d’impressió comercial, creix amb força el “print everything” (imprimir el que es vulgui i en qualsevol suport). El creixement futur de la comunicació gràfica passa per la personalització, el valor afegit i per connectar amb l’emoció del consumidor final.

Així mateix, per conèixer casos d’èxit, noves tècniques i aplicacions, tots dos salons han comptat amb un corner on s’han desenvolupat una trentena de breus presentacions i conferències. En aquest espai s’ha parlat de disseny gràfic, fotografia, impressió en 3D, web-to-print, realitat augmentada i greenprinting, entre d’altres temes. Una altra de les activitats conjuntes de major èxit ha estat l’Aula Digital Adobe per la qual han passat més de 800 persones. També han tingut gran seguiment la trentena de sessions de la Jornada Jove amb la qual s’han rebut als grups d’estudiants que han visitat la fira. En aquesta activitat han participat més d’1.600 alumnes d’escoles d’arts gràfiques i disseny.

En el marc de graphispag.digital i Sonimagfoto&Multimèdia han tingut lloc el lliurament de diversos guardons com els Premis Anuaria de Disseny Gràfic, els Marca Digital d’impressió digital, serigrafia, tampografía i retolació i els World Wedding Photo Awards de foto