La Barcelona Industry Week aborda les claus per a la transformació digital dels sectors industrials

Del 16 al 18 d’octubre, Barcelona es convertirà per segon any consecutiu en capital de la transformació digital amb la celebració de la Barcelona Industry Week (BIW), una plataforma organitzada per Fira de Barcelona per impulsar l’anomenada indústria 4.0 i l’aplicació a tots els sectors: indústria, transport, logística, energia i salut, entre d’altres. En la seva segona cita, aplegarà tres esdeveniments, HEALTHIO, IN(3D)USTRY From Needs to Solutions i IoT Solutions World Congress (IoTSWC), que abastaran des de la matèria primera, la fabricació massiva o personalitzada, fins arribar a l’automatització de processos, connectivitat intel·ligent, ciberseguretat i transformació disruptiva.

L’esdeveniment, que tindrà lloc als recintes de Montjuïc (HEALTHIO i IN(3D)USTRY From Need to Solutions) i Gran Via (IoTSWC), aplegarà a més de 21.000 visitants professionals que podran descobrir les novetats de les més de 450 empreses expositores i dels prop de 600 experts que participaran a las conferències i taules rodones programades durant els tres dies de celebració dels salons.
D’aquesta manera, coincidiran tres esdeveniments enfocats a promoure la innovació en els processos de fabricació industrial i donar suport a les empreses en la seva transformació digital, que atrauran professionals interessats a conèixer l’oferta més innovadora i transversal de tota la cadena productiva.
El director de Negoci Propi de Fira de Barcelona, Salvador Tasqué, s’ha mostrat “convençut que la Barcelona Industry Week es consolida com a una eina de suport i impuls de la transformació digital de les empreses, repte clau de present i futur per a la seva competitivitat”. Ha afegit que “en unir diferents esdeveniments d’àmbits complementaris, som capaços d’oferir una visió exhaustiva de les innovacions disponibles i les estratègies de transformació més eficaces”.
Jornades 4.0 amb el Consorci de la Zona Franca 
Amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca com a patrocinador principal, la BIW comptarà amb una sèrie d’activitats que, amb el lema Inspiring the industrial future, abordaran l’impacte de la indústria 4.0.
A més d’una sèrie de xerrades, ponències i diàleg al voltant de la denominada Quarta Revolució Industrial, la Barcelona Industry Week serà plataforma de presentació de les Incubadores d’Alta Tecnologia que s’estan desenvolupant a nivell europeu i mostrarà una de les seves implantacions més destacades a nivell industrial, la incubadora de manufactura avançada d’impressió 3D de la Zona Franca de Barcelona.
Així mateix, la BIW presentarà un Side event co-organitzat per Fira de  Barcelona i la consultora Light Eyes sobre l’anomenat Ethical Hacking i la Ciberseguretat amb xerrades i workshops.
L’IoT aplicat als sectors empresarials
IoT Solutions World Congress –l’esdeveniment de referència sobres les innovacions de l’internet de les coses (IoT) industrial–, tindrà lloc del 16 al 18 d’octubre al recinte de Gran Via. Organitzat per Fira de Barcelona i l’Industrial Internet Consortium (IIC) aplega congrés, exposició comercial i testbeds  promovent el networking professional. La cita d’enguany confirmarà l’auge de la implantació de l’IoT i mostrarà, així mateix, la convergència d’aquesta tecnologia amb la intel·ligència artificial i el blockchain.
Hi és prevista la participació de més de 300 expositors de tot el món, entre ells companyies de tecnologies de la informació, desenvolupadors de plataformes de software, fabricants de hardware, empreses de seguretat, operadores de serveis i de telecomunicacions, o firmes d’automatitzación industrial. Entre elles destaquen ABB, Deloitte, Huawei, Google Cloud, Intel, Microsoft, Sas, Telit, Vodafone, Wipro, Dassault Systèmes, Fiware, Kaspersky, Libelium, Software AG, Orange, Telefonica i Thingstream. IoTSWC 2018 obrirà novament la zona de testbeds o bancs de proves on es realitzaran demostracions per veure en funcionament als 10 guanyadors de les més de 60 empreses de 20 països.
Per la seva part, la zona congressual aplegarà més de 250 ponents internacionals. Les sessions giraran al voltant de nous eixos temàtics: transport connectat; fabricació de béns; assistència sanitària; energia i subministres; construcció i infraestructures; tecnologies facilitadores; blockchain i intel·ligència artificial, aquests dos últims amb fòrums propis. Com a novetat, en aquesta edició s’organitzen diversos workshops per aprofundir en aspectes de la tecnologia IoT homologats per l’IIC i se celebrarà una trobada de dones directives que lideren l’ecosistema IoT internacional.
Innovacions al camp de la salut
En la segona edició d’HEALTHIO, que tindrà lloc al palau 8 del recinte de Montjuïc, hi haurà una àmplia mostra de l’ecosistema innovador de l’àmbit de la salut. Els visitants podran provar i experimentar in situ les tècniques i pràctiques més avançades del sistema sanitari a través de 24 itineraris agrupats en tres eixos temàtics (salut i benestar, medicina personalitzada i malalties cròniques i envelliment) en què es donaran a conèixer les últimes aplicacions dissenyades per facilitar l’apoderament i la presa de decisions dels usuaris de la salut.
HEALTHIO comptarà amb 95 expositores com l’Hospital Clínic, el Germans Trias i Pujol, l’Hospital de la Vall d’Hebron, el Consorci Sanitari Integral o l’Institut Guttmann, empreses líders com Roche, Sanitas Hospitales o Intersystems, entre d’altres, i reunirà més de 240 ponents, con una assistència prevista d’uns 3.500 visitants. A més, acollirà la Health & Bio Team Dating, una jornada de Biocat, Banc Sabadell i Catalonia Bio per crear equips de científics i empresaris.
Més enllà de la impressió 3D
Després de dues exitoses edicions, IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, l’esdeveniment sobre l’ecosistema de la fabricació additiva i avançada, torna i incorpora altres sectors industrials, com la robòtica, transformadors del plàstic, motlles i matrius, plàstics i nous materials. L’esdeveniment, que se celebrarà al palau 8 del recinte de Montjuïc i espera rebre 3.500 visitants, s’estructurarà al voltant de la IN(3D)USTRY Arena, una gran àrea d’innovació amb un escenari on representants d’empreses que ja apliquen la impressió 3D en els seus processos productius, exposaran els seus casos d’èxit, reptes i necessitats als visitants i empreses del sector.

El saló comptarà amb la participació de 40 companyies usuàries d’aquesta tecnologia de sectors com l’aeronàutic, el sanitari, l’industrial, el de l’automòbil o el retail, com Siemens, GE Ventures, Adidas, Luxottica, Aciturri, Deutsche Bahn o l’ESA, l’Agència Espacial Europea, entre d’altres.

La tercera edició d’IN(3D)USTRY també inclourà Ayri11, un congrés d’automatització i robòtica industrial amb un centenar de conferències i minicursos tècnics dirigits tant a professionals de la indústria com a futurs experts en robòtica; Transplast, el saló de subcontractació dirigit a empreses transformadores del plàstic; la quarta edició dels premis Reshape, centrats en la tecnologia wearable i la fabricació digital, així com una zona expositiva amb una cinquantena d’empreses.

Barcelona, 5 de setembre de 2018