Iwater aporta negoci, coneixement i projecció internacional al sector de l’aigua

Del 15 al 17 de novembre, Fira de Barcelona organitza la primera edició d’Iwater, un esdeveniment que reuneix una única plataforma negoci, coneixement i networking per als agents vinculats al cicle integral de l’aigua. El saló –a través de la seva oferta comercial i activitats¬ aborda des de la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat reptes com la gestió eficient de l’aigua, la reutilització, l’estrès hídric i l’escassetat de recursos, el finançament d’infraestructures o els nous models de col·laboració público-privada. Així mateix, Iwater incorpora un estratègic component internacional, alineat amb els interessos de la indústria, que contribuirà a la projecció exterior de les firmes espanyoles. 
En la seva primera edició, Iwater compta amb la presència confirmada de 127 expositors de 10 països, entre ells importants operadores, enginyeries, constructores i entitats públiques, així com empreses amb solucions per a  la captació, tractament, distribució, transport, emmagatzematge, sanejament, depuració, reutilització, reg, gestió i consum d’aigua per a ús agrícola, urbà, industrial o domèstic. Algunes de les firmes participants són: Aigües de Barcelona- Agbar, Aqua Ambient Ibérica, Aqualia, AVK Válvulas, Azud, Bermax, Blupura, Canal d’Isabel II, Canaletes, Chiemivall, Contazara, Copersa, Culligan, Danfoss, Ebara, Espa, Hanna Instruments, Hawle, ITC, Kamstrup, Krypton Chemical, Kurita, Likitech, Panatec, Oxidine Water Technology, Regaber, Remosa, Sofrel, Sorigué, SUEZ, Waterologies o Xylem. A més d’Espanya, exposen empreses de Dinamarca, Itàlia, Portugal, Àustria, Alemanya, Turquia, França, Brasil i el Marroc.
El president del comitè organitzador d’Iwater i vicepresident executiu de SUEZ a càrrec de l’activitat d’aigua a Europa, Ángel Simón, destaca les altes expectatives que ha generat el saló: “serà una cita crucial per al sector, en la qual es presentaran novetats i coneixement compartit amb impacte directe en la gestió i en la capacitat de donar resposta als reptes de l’aigua. També ajudarà a la projecció exterior de les empreses espanyoles del sector, especialment a l’àrea mediterrània i també a Iberoamèrica”.
En aquest sentit, Iwater es proposa dinamitzar especialment el negoci i el creixement de les empreses del cicle integral de l’aigua al mercat nacional atraient professionals i actors dels principals sectors usuaris. Alhora, Iwater ha identificat mercats prioritaris a l’exterior per posar en valor la R+D+i, el know-how i la excel·lència de les firmes espanyoles. Per això, ha seleccionat i convidat directament un centenar d’usuaris industrials i empresarials amb projectes concrets d’inversió, consultors, operadors d’aigua, distribuïdors, instal·ladors i representants institucionals i d’organismes amb responsabilitat en la gestió de recursos hídrics de 20 països. Està confirmada l’assistència de professionals d’alt nivell i delegacions de Colòmbia, Mèxic, Brasil, Índia, Israel, Itàlia, el Marroc, la Xina i Dinamarca, entre d’altres.
Iwater ocuparà el pavelló 1 del recinte de Gran Via i se celebrarà simultàniament amb tres esdeveniments de gran internacionalitat amb els quals compartirà sinergies i visitants procedents d’arreu del món: Smart City Expo World Congress, dedicat a les ciutats intel·ligents; l’European Utility Week, centrada en energia i subministres; i la Circular Economy European Summit sobre economia circular.
El futur de la gestió de l’aigua
En les seves activitats, Iwater tractarà els punts que marcaran la futura gestió de l’aigua en àrees amb elevat estrès hídric. Destaca el Fòrum Iwater, un espai de conferències i debat en què participaran uns 80 experts nacionals i internacionals, entre ells el científic nord-americà i cofundador del Pacific Institute d’Oakland (Califòrnia), Peter Gleick, qui pronunciarà la conferència inaugural sobre una nova manera de “pensar” l’aigua: “Soft Path Water”.
Al Fòrum Iwater s’analitzaran les claus del nou paradigma per a la gestió integral del cicle de l’aigua. Es parlarà de la resiliència per fer front als efectes del canvi climàtic com la desertificació, la sequera o les inundacions; de governança per estructurar models de gestió eficaços i integradors; i el finançament per trobar alternatives d’inversió que permetin renovar i modernitzar les infraestructures. També es reivindicarà el valor real de l’aigua i el seu impacte en l’economia i el desenvolupament de la societat, així com el seu paper clau al medi ambient.
Hubs d’innovació i tecnologia
El Inno Hub aglutinarà projectes de R+D+i i promourà el contacte i la transferència de coneixement entre empreses, centres tecnològics i universitats, dedicant una especial atenció a la compra pública innovadora, el finançament de la R+D i la formació dual. Inclourà també una trobada entre emprenedors i inversors. Per la seva banda, en el TechHub es presentaran solucions punteres exposades al saló, a més d’exemples de bones pràctiques en eficiència energètica, reg, gestió de l’aigua a smart cities, a edificis i zones residencials o a sectors industrials, i es donaran a conèixer els plans d’inversió pública en aigua de diversos països.
A més, per visualitzar i reconèixer l’última innovació, el 16 de novembre es lliuraran els Premis Iwater al millor producte, investigació i idea exposats al saló, i es concedirà un guardó especial a la millor iniciativa solidària en l’àmbit de l’aigua.
Així mateix, Iwater compartirà amb Smart City Expo World Congress el Brokerage Event, organitzat per Acció, a través del qual es duran a terme reunions bilaterals entre pimes, centres tecnològics, universitats, entitats i representants de ciutats de més de 40 països per establir acords col·laboració empresarial o transferència tecnològica.
Com a complement, Iwater ofereix la possibilitat als professionals assistents de visitar infraestructures de referència en la gestió del cicle integral de l’aigua com l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat que inclou una estació de regeneració d’aigua (ERA) per la recàrrega d’aqüífer; el centre de control de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), i el dipòsit de retenció d’aigües pluvials del parc Joan Miró de Barcelona; la dessalinitzadora de la conca del Llobregat, o l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) d’Abrera, entre d’altres.
D’altra banda, Iwater acollirà diversos esdeveniments convidats com la Jornada Smart Water & Smart Cities, organitzada per la Fundació We are Water, que posarà el focus a Mèxic i l’Amèrica Central; la jornada sobre el projecte R3Water en relació als últims avenços tecnològics per a la regeneració d’aigües, recuperació de productes de valor i ús eficient dels recursos en el tractament d’aigües residuals urbanes; i la conferència del centre tecnològic CEIT-IK4 sobre solucions eco-innovadores al sector de l’aigua. Finalment l’Associació Espanyola de Proveïments d’Aigua i Sanejaments (AEAS), Aqua Espanya, i la Plataforma Tecnològica Espanyola de l’Aigua (PTEA) celebraran reunions i actes propis en el marc del saló.
Iwater compta amb el suport de les principals associacions professionals del sector de l’aigua a Espanya i ha sumat també el decisiu recolzament de la International Water Association, IWA, entitat global amb presència a 130 països que promou el coneixement i la investigació per solucionar els problemes del aigua des de la sostenibilitat. Aquesta organització reconeix a Iwater com l’esdeveniment de referència per al sector a Espanya.
Barcelona, novembre de 2016