Barcelona serà la capital del desenvolupament sostenible amb quatre esdeveniments simultanis

Del 15 al 17 de novembre el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona reunirà quatre esdeveniments internacionals centrats en el desenvolupament sostenible. Les darreres innovacions, tendències i tecnologies, així com el coneixement aplicat a les ciutats intel·ligents, l’energia, el cicle integral de l’aigua i l’economia circular atrauran a 1.300 expositors i 30.000 professionals de més de 100 països que podran visitar indistintament les exposicions i novetats que proposen l’Smart City Expo World Congress; la Circular Economy European Summit, iWater i l’European Utility Week.
Aquests quatre salons, amb importants sinèrgies entre sí, ocuparan tres pavellons i sumaran prop de 1.300 expositors internacionals i nacionals. Així mateix, s’espera l’assistència de representants de gairebé 600 ciutats de tot el món i un miler de ponents que participaran en les diferents sessions plenàries, conferències i jornades que tindran lloc durant els tres dies.
El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, assegura que “la coincidència de quatre esdeveniments d’aquest nivell internacional en un mateix lloc, durant les mateixes dates, posicionarà durant aquests dies a la institució, però també a la ciutat i al país, com a referent en l’avanç cap al desenvolupament sostenible “. Per a Serrallonga “el nostre objectiu és aconseguir generar sinèrgies entre ells i aconseguir el màxim d’oportunitats per a les empreses i els professionals unint coneixement, experiència, negoci i tecnologia perquè, plegats ajudem a construir un futur millor”.
Smart City Expo World Congress 2016 serà la major edició fins ara del principal esdeveniment mundial sobre ciutats intel·ligents. Comptarà amb més de 600 ciutats, 412 ponents i 576 expositors amb les empreses líders en la indústria de solucions urbanes intel·ligents. Ocuparà el Pavelló núm. 2 del recinte firal i preveu atreure més de 14.000 visitants de més d’un centenar de països. L’esdeveniment, organitzat per Fira de Barcelona, posarà el focus en els ciutadans i en les diferents iniciatives que s’estan portant a terme arreu el món per dotar-los de més poder i fer que les metròpolis siguin més humanes.
Per aconseguir-ho, proposaran un programa estructurat en set eixos: Governabilitat, Economia, Societat, Sostenibilitat, Mobilitat, Dades i Tecnologia i Seguretat, en el qual participaran els principals experts del sector entre els quals estaran Susan Etlinger (directiva de la Iniciativa Big Boulder, dedicada a promoure l’ús ètic de les dades socials), David Bollier (fundador de la Commons Strategies Group) o Parag Khanna (un dels principals analistes geopolítics del panorama internacional) .
A la seva primera edició, la Circular Economy European Summit abordarà un nou model econòmic que aposta pel redisseny dels processos econòmics i productius per centrar-los en la reutilització i aprofitament de materials i recursos, en contraposició de l’actual sistema lineal basat en l’extracció-fabricació-utilització-eliminació de productes, que molts experts assenyalen com esgotat. En l’esdeveniment, llançat enguany per Fira, es presentaran diferents experiències empresarials i s’inclourà un programa de conferències amb experts en urbanisme, responsables institucionals i del sector privat, entre els quals destaca Ellen MacArthur, impulsora de la fundació que porta el seu nom i ha esdevingut la principal defensora d’aquest canvi de paradigma econòmic, i que també participarà a l’Smart City Expo World Congress.
Per la seva banda, el també nou saló organitzat per Fira de Barcelona, iWater sobre el cicle integral de l’aigua mostrarà al Pavelló 1 les darreres innovacions i tecnologies enfocades a afrontar l’estrès hídric i donarà visibilitat a projectes d’inversió, tendències i nous models de negoci en el sector. Hi participen 127 expositors de 10 països amb solucions per a la captació, tractament, distribució, emmagatzematge, reciclatge, reutilització, reg, gestió i consum agrícola, industrial o domèstic d’aigua, entre d’altres usos. Inclourà, així mateix, el Fòrum iWater amb conferències de més de 80 ponents per abordar alguns dels reptes globals més importants d’aquesta indústria des de la resiliència, la governança i el finançament, a més del Tech Hub on es presentaran normatives, casos d’èxit i projectes d’inversió reals, i el Inno Hub, que aglutinarà l’I+D+i del sector a través de start-ups, centres tecnològics, universitats i emprenedors.
Finalment, l’European Utility Week, la plataforma líder per al sector de l’energia i gestió de recursos, organitzada pels operadors privats Synergy i Clarion Events, recala a Barcelona. Tindrà lloc al Pavelló núm. 3 del recinte de Gran Via amb 600 empreses internacionals i una previsió de 12.000 visitants. L’esdeveniment posarà el focus en l’optimització de la xarxa elèctrica, el desenvolupament de l’energia renovable, l’emmagatzematge energètic, tota la gamma de serveis i eficiència energètica, així com les oportunitats i reptes que planteja al sector la tecnologia de l’Internet de les Coses , la ciberseguretat i la gestió de dades. Comptarà amb zona expositiva, congrés, àrees per fomentar el negoci i de suport a les startups.
Barcelona, novembre de 2016