IoT Solutions World Congress mostra el camí cap a una connectivitat més intel·ligent i segura

Bon balanç de la cinquena edició de l’IOT Solutions World Congress (IOTSWC) per la qualitat dels contactes comercials realitzats, així com per l’elevat nivell de les ponències presentades basades en casos reals. Els 16.000 visitants que han assistit a l’esdeveniment que organitza Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC) han comprovat la maduresa de l’internet de les coses, tecnologia clau en la transformació digita. IOTSWC va incloure Blockchain Solutions World (BSW) i AI & Cognitive Systems Fòrums (AI & CS), mostrant noves solucions, processos i serveis per aprofitar tot el potencial i el valor de les dades en tot tipus d’indústries i sectors econòmics.

 

Durant tres intensos dies d’activitat, IOTSWC va reunir l’oferta de 350 expositors, entre ells les empreses líders en el desenvolupament i implementació de solucions IOT com ara Microsoft, SAS, Vodafone, Nutanix, Deloitte, T-Systems, Libelium, Kaspersky, Orange, Siemens, Fiware, Hitachi, Relayr, Thingstream, Zyfra, Emnify, Linux Edge Foundation, Hewlett Packard Enterprise i ARM. Aquesta cita tecnològica de referència internacional ha mostrat solucions reals que ja s’estan utilitzant amb èxit en diferents sectors industrials i productius per tal de donar a conèixer les possibilitats i beneficis de l’IoT a partir d’experiències provades.

El director de IOTSWC, Roger Bou, ha destacat que l’esdeveniment es reafirma com “el gran aparador internacional de la transformació digital que aplega les millors empreses i experts del món per tal d’ajudar a tot tipus d’indústries a decidir les seves properes inversions per impulsar amb èxit qualsevol estadi d’aquesta revolució industrial en el qual es trobin”.

En la mateixa línia, el director executiu de la IIC i president del Comitè assessor de l’IOTSWC, Dr. Richard M. Soley, ha subratllat que “més que les tecnologies que s’han sumat a l’internet de les coses industrial com la intel·ligència artificial, el aprenentatge automàtic, el blockchain o la realitat augmentada, l’important per als milers de visitants assistents ha estat conèixer les experiències reals presentades en l’esdeveniment”. Per a Soley “IOTSWC ha demostrat un any més que és el millor lloc per obtenir idees inspiradores i contactes professionals útils per traçar fulls de rutes per a la digitalització de cada empresa i també per plantejar reptes, preguntes i iniciatives que ajudin a la indústria digitalitzada a avançar i aprendre de forma col·laborativa”.

Aquest any en el programa congressual, amb més de 200 sessions, hi han participat uns 300 ponents que han exposat casos d’èxit d’aplicacions IoT en diferents entorns industrials i sectors productius, així com en àmbits relacionats amb l’energia i subministraments, el transport connectat, la construcció i infraestructures o la salut. Així mateix, IOTSWC ha incorporat el Blockchain Solutions World, i el AI & Cognitive Systems Fòrum, dos esdeveniments pensats per abordar com el blockchain i la intel·ligència artificial potencien i reinventen les capacitats de l’IOT i al mateix temps per debatre els desafiaments que s’obren en matèria de seguretat i privacitat a l’hora de processar la quantitat ingent de dades, producte de la connectivitat de les màquines i les coses.

Entre els noms destacats aquest any cal citar el consultor nord-americà Joe Barkai, amb el seu particular prospectiva de com serà el món, dominat per la intel·ligència artificial d’aquí a deu anys, així com importants directius tant de grans firmes tecnològiques i desenvolupadores de solucions IoT, com d’empreses usuàries com ha estat el cas del CIO d’Hugo Boss, Erkut Ekinci; el COO de McLaren Technology Group, Jonathan Neale; entre d’altres executius d’Airbus, Sanitas, Carrefour Group, Daimler Motors, Ibercaja, Roca, SNCF Réseau, Maersk GTD, o l’Aeroport de Brussel·les.

Seguint l’estela de l’any passat, IOTSWC ha augmentat les sessions centrades en analitzar el lideratge de la dona en l’ecosistema de l’internet de les coses i en debatre per què és crucial atreure la diversitat i la inclusió. Destaquen les intervencions de l’experta en equitat i diversitat, Sally Saba, i la directora executiva de Women in the boardroom, Sheila Ronning. Així mateix, en aquesta edició també s’han dut a terme diversos workshops avalats pel IIC per aprofundir en aspectes d’aquesta tecnologia en àmbits com el transport connectat o la salut, així com en la intel·ligència artificial.

Testbeds i premis
Un dels espais més ben valorats pels visitants ha estat l’àrea Testbeds (bancs de proves) on s’han exposat una desena de prototips i projectes basats en IoT desenvolupats de forma col·laborativa per diferents empreses líders. Aquest any s’ha pogut veure un cotxe elèctric autònom equipat amb un sistema de ciberseguretat per bloquejar atacs; una solució per comprovar les xarxes de distribució de gas, reduint les pèrdues d’energia i evitant el frau; una plataforma que combina Iot, intel·ligència artificial i 5G per proporcionar atenció mèdica predictiva i atendre urgències de persones grans o malalts crònics; un sistema per inspeccionar i reparar aerogeneradors de parcs eòlics mitjançant drones, intel·ligència artificial i cloud; un sistema basat en “bessons digitals”, que guia de manera precisa els passos de la feina a fer en l’expedició a Mart; una aplicació perquè els agricultors coneguin l’estat de la seva explotació en temps real i faciliti la presa de decisions; un programari basat en intel·ligència artificial per a bombes submergibles utilitzades en pous petroliers; drones, sensors i blockchain que monitoritzen la qualitat de l’aigua de riu Volga; i una aplicació que mesura els hàbits de conducció en temps real per actualitzar el cost de la pòlissa d’assegurança.

Concretament aquesta última solució desenvolupada per GFT ha estat premiada com el millor testbed de l’esdeveniment en els IOT Solutions Awards 2019 que també van reconèixer a un guant biònic que prevé el dolor muscular de la firma francesa Eiffage, en associació amb Bioservo Technologies; una mina intel·ligent i automatitzada de Zyfra per SUEK i un programari que afegeix IA a qualsevol dispositiu IOT creat per les companyies gales Cartesiam.ai i éolane.

Així mateix, dins de la nova àrea IOT Solutions.Font, la startup guanyadora de la competició per accedir a un programa d’acceleració de Connector Startup Accelerator ha estat la firma nord-americana Wiliot que ha desenvolupat una etiqueta amb potència de processament i sensors que no requereix bateria (aprofita l’energia de freqüències de ràdio ambientals com Bluetooth, la xarxa de telefonia mòbil o WiFi), amb una vida útil il·limitada i molt més barata que els dispositius de balisa tradicionals. Aquesta etiqueta converteix en intel·ligents productes quotidians com roba o envasos.

IOTSWC juntament amb Blockchain Solutions World (BSW) i AI & Cognitive Systems Fòrum (AI & CS), han format part de la Barcelona Industry Week, plataforma firal que s’ha reunit de l’29 a el 31 d’octubre simultàniament al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona set esdeveniments relacionats amb la transformació digital de la indústria. Industry From Needs to Solutions, MAX, Barcelona Cybersecurity Congress i el congrés d’automatització i robòtica Ayri11 també han constituït la Barcelona Industry Week que, en conjunt ha atret 25.000 visitants.

La sisena edició de IOTSWC està previst que se celebri al recinte Gran Via de Fira de Barcelona del 27 a el 29 d’octubre de 2020.


Barcelona, Novembre de 2019

Imágenes disponibles aquí

Maria Dolors Herranz – Folc Lecha
Tel. 93 233 25 41- 35 55
mdherranz@firabarcelona.com
flecha@firabarcelona.com