IoT Solutions World Congress 2018 dibuixarà un futur industrial marcat per IoT, IA i blockchain

La quarta edició d’IoT Solutions World Congress (IoTSWC) -esdeveniment de referència internacional sobre les innovacions de l’internet de les coses industrial-, reunirà del 16 al 18 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona 341 expositors i 316 ponents d’arreu el món amb l’objectiu de mostrar la capacitat transformadora de l’IoT en diferents entorns industrials i negocis, i mostrarà, així mateix, la seva convergència amb la intel·ligència artificial i el blockchain.

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC), IoTSWC ha registrat un nou creixement en nombre d’empreses participants, passant de 240 el 2017 a 341 en 2018, i preveu 14.000 assistents procedents de 90 països. Una evolució en línia amb el desplegament massiu de l’IoT en diversos sectors a causa del potencial de millora en eficiència, automatització i resultats.

Per això, el director de IoTSWC, Roger Bou, es mostra convençut que l’edició de 2018 mostrarà l’enlairament definitiu d’aquesta tecnologia, la vessant industrial de la qual està creixent ràpidament: “Veurem que l’IoT ja no és una promesa de revolució tecnològica, sinó una realitat cada vegada més implantada i amb un enorme potencial per transformar tot tipus de negocis i la nostra vida quotidiana”.

En aquest sentit, la consultora Gartner prediu que en acabar 2018 hi haurà 11.200 milions de coses connectades al món -4.159.000 d’elles en indústries i sectors específics-, fet que suposa un creixement del 32% en aquests àmbits respecte a 2017. D’altra banda, els experts també auguren que 2018 serà l’any en què l’IoT tindrà un impacte real en el mercat, impulsant nous models de negocis i serveis.

Noves aplicacions i testbeds
La zona d’exposició reunirà les empreses líders d’àmbits com les tecnologies de la informació, desenvolupadors de plataformes de software, fabricants de hardware, empreses de seguretat, operadores de serveis i de telecomunicacions, o firmes d’automatització industrial que mostraran als assistents les seves darreres solucions i aplicacions. Entre les 341 firmes presents figuren ABB, Cryptoquantique, Dassault Systems, Deloitte, Fiware, Google Cloud, Hitachi, Huawei, Intel, Kaspersky, Libelium, Microsoft, New Alchemy, PTC, Relayr, Rigado, SAS, Programari AG, Telefonica, Telit, Thinstream, uptake, Verizon, Vodafone i Wipro.

Entre les noves aplicacions mostrades destaca el celler connectat desenvolupat per Vodafone i Bodegas Emilio Moro que a través d’una plataforma narrowband Iot, sensors en camp, Big Data i tecnologia satel·lital permet maximitzar el rendiment del celler i minimitzar l’impacte ambiental de la producció de vi. A més, l’esdeveniment tindrà una zona dedicada als testbeds -o bancs de proves- on es realitzaran demostracions en directe d’innovadores aplicacions de l’internet industrial. En total es mostraran 10 exemples, entre ells una plataforma intel·ligent per controlar la qualitat de l’aigua a Alaska i salvar balenes beluga; un reixat d’entrada intel·ligent capaç d’obrir-se a l’arribada del propietari o de transformar el seu garatge en una bústia gegant per al lliurament de compres en línia; una solució d’impressió 3D per analitzar el peu del client en temps real i dissenyar i produir dins de la botiga sabates a mida en només un parell d’hores; i un camió de bombers completament connectat i sensoritzat.

Així mateix, IoTSWC 2018 reconeixerà els projectes més innovadors i impactants desenvolupats al llarg de l’any a través dels IoT Solutions Awards, guardons oberts a la participació d’empreses i entitats de tot el món.

Blockchain, Intel·ligència Artificial i més
Per la seva banda, el Congrés reunirà els millors experts mundials d’aquesta tecnologia disruptiva i representants de diversos sectors industrials per abordar l’impacte de les solucions IoT en diferents entorns. Per al 2018 s’han establert nou eixos temàtics sobre els quals giraran les més de 204 sessions previstes: transport connectat; fabricació de béns; assistència sanitària; energia i subministraments; construcció i infraestructures; indústria oberta; tecnologies facilitadores; blockchain i intel·ligència artificial, aquests dos últims amb fòrums propis.

Dels 316 ponents destaquen Jonathan Ballon, VP d’Intel;  Hajime Sugiyama, Overseas Strategic Planning en Mitsubishi Electric; Seb Chakraborty, CTO de British Gas; Alexander Botsor, Innovation Project Manager de BMW; Tomi Teikko, Director d’Empathic Building a Tieto; Fabian Simmer, Technology Officer a Seat; Cristopher Bailey, director of Innovation and Architecture at Matson; Francisco Torres, Production manager a Pernod Ricard; i John Denning, CTO d’Universal Medical, entre d’altres.

La bretxa de gènere tecnològica i com superar-la també serà objecte d’anàlisi en el congrés. IoTSWC abordarà el paper de lideratge de la dona a l’ecosistema l’IoT en una sessió que comptarà amb sis dones líders en aquesta indústria: Jennifer Bennett, Technical Director, Office of the CTO de Google Cloud; Leila Dillon, VP de Global Marketing & NA Distribution a Big Belly; Helena Lisachuk, membre de l’IoT Global Initiative; Beverly Rider, vicepresident executiu i director comercial a Hitachi; Eva Schönleitner, vicepresidenta de societat digital d’ABB; i Adriana Estévez, directora executiva de Transformació i Innovació Digital a Microsoft.

En la definició dels continguts i àrees de l’esdeveniment resulta clau la implicació de l’Industrial Internet Consortium (IIC), entitat de referència mundial que agrupa més de 250 firmes i entitats vinculades a l’IoT per accelerar l’internet industrial. El director executiu del IIC, Richard Soley, subratlla el nivell dels assistents i de les demostracions en viu a l’IoTSWC: “IoT Solutions World Congress segueix sent el principal esdeveniment industrial d‘IoT de l’any. Brinda als assistents la possibilitat de conèixer als líders que fa temps que treballen en l’àmbit del IoT; escoltar els experts, compartir històries d’èxit de companyies i indústries específiques, i també l’oportunitat de veure els beneficis de l’internet industrial en acció amb el nostre enfocament en bancs de proves totalment funcionals“.

Barcelona Industry Week
L’IoT Solutions World Congress forma part de la Barcelona Industry Week, marca que engloba també els salons In(3D)ustry From Needs to Solutions, dedicat a la fabricació additiva, i Healthio, especialitzat en tecnologies per a la salut i assistència sanitària. Els tres esdeveniments que comparteixen sinergies i proporcionen una plataforma comercial i de coneixement a diversos sectors industrials tindran lloc del 16 al 18 d’octubre a Fira de Barcelona.

Barcelona, Octubre de 2018