Hispack presenta el packaging com el millor aliat per innovar i fer créixer les vendes

Hispack 2015 reflexa la potència i dinamisme de la indústria del packaging, tot presentant a les empreses dels diferents sectors d’ activitat que els envasos i embalatges són excel·lents aliats per reduir costos, innovar, connectar amb el comprador i vendre més. En un moment d’inici de la recuperació econòmica i previsible repunt del consum, el saló que organitza Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació proposa redescobrir els avantatges competitius que pot aportar el packaging al compte de resultats de qualsevol companyia.

Del 21 al 24 d’abril, Hispack revelarà a diferents perfils professionals tots els beneficis que porten associats els envasos, embalatges i elements de publicitat en el lloc de venda (PLV) en diferents fases: des del disseny i procés de fabricació d’un producte, fins la seva distribució i arribada al lineal. En una edició marcada per la innovació, la sostenibilitat, l’impuls de la internacionalitat i la connexió real amb les necessitats dels sectors compradors de packaging, Hispack aplegarà prop de 700 expositors –el 26% d’ells estrangers–  que, en total, representen 1.174 firmes al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.
“El packaging és motor d’innovació i de recuperació”, assegura el president del comitè organitzador d’Hispack, Javier Riera Marsá, qui reivindica el valor afegit que una bona gestió i planificació del packaging pot aportar als sectors industrials i de gran consum, a la distribució, al retail i al consumidor final.
Una oferta adient a les necessitats de la demanda
El saló líder de la indústria de l’embalatge a Espanya incidirà en maquinària, tecnologia  i equips, codificació i etiquetatge, processos, sostenibilitat, nous materials, smart packaging, logística i PLV, entre d’altres àmbits. Hispack també afegeix a la seva oferta empreses expositores que presenten solucions innovadores de packaging, tal com han demandat vàries firmes d’alimentació, begudes, perfumeria, cosmètica o farmàcia que visiten la fira.
En aquest sentit, s’exhibiran els avanços en packaging actiu i intel·ligent; solucions contra la falsificació per evitar que un producte sigui imitat i comercialitzat; fórmules de personalització del packaging i prototipatge en 3D; packaging de conveniència llest per ser emprat i envasos accessibles; i els nous materials, processos i aplicacions per fabricar envasos més sostenibles.
Per sectors, el de maquinària i accessoris d’envàs i embalatge serà el més representat, seguit del de matèries primeres i materials d’envàs i embalatge i del d’equips d’etiquetatge, codificació i marcatge. També s’hi aprecia un creixement del sector de logística i manipulació, així com de PLV. La participació forana supera el 26% del total d’expositors, trobant-s’hi empreses de 23 països.
Obrint mercats exteriors
La forta aposta per la internacionalització d’Hispack passa també per proporcionar oportunitats d’exportació a les empreses expositores i atraure compradors i prescriptors de mercats exteriors, principalment d’Europa, de l’àrea mediterrània i Llatinoamèrica. Així, juntament amb la fira de tecnologia alimentària Bta. –amb la qual coincideix en dates i recinte i amb la qual comparteix importants sinèrgies–, Hispack promourà trobades empresarials, espais de networking, i agendes d’entrevistes amb compradors internacionals en la fira. A través de missions comercials inverses, rondes de negocis, programa de “HostedBuyers”, un brokerage event, així com accions de promoció directa a més de 20 països objectiu, es pretén atraure més de 3.500 professionals estrangers, un 15% més que el 2012. En la seva previsió global de visitants, Hispack conjuntament amb Bta preveu apropar-se als 35.000.
Noves àrees i continguts
Enguany Hispack s’ha proposat ampliar els perfils professionals dels seus visitants. “A més, dels responsables de packaging, operacions, logística, manteniment, R+D o producció, és a dir, el personal tècnic, que tradicionalment acut a la fira, volem que vingui la gent de màrqueting i de publicitat, responsables de desenvolupament de negoci, els departaments d’aprovisionaments, els dissenyadors, el món de la distribució i  el retail, empreses d’e-commerce…”, enumera el director d’Hispack, Xavier Pascual, qui es mostra convençut que el saló “els sorprendrà per la seva oferta, continguts i possibilitats de networking amb altres professionals”.
Per això, Hispack 2015 ha creat quatre àrees específiques: Trend Pack; Premium Pack; RetailArea i Pack&LogisticCorner. En aquests espais hi haurà zona d’exposició comercial, córners de presentacions als quals hi participaran més de 200 ponents i àrees per fomentar el networking entre professionals i experts. Es parlarà del més nou en packaging des de la innovació, els productes de gamma mitjana-alta per al sector gourmet, begudes i cosmètica, el màrqueting i retail i la logística.
El saló acull també esdeveniments organitzats per empreses i entitats. En aquest sentit, el Packaging Cluster ha impulsat una jornada sobre electrònica impresa per al sector de l’envàs i embalatge i la Asociación Española de Latas de Bebidas, una altra sessió sobre els reptes i oportunitats per a l’envàs metàl·lic en el marc de la sostenibilitat. Per altra banda, tindrà lloc el Fòrum Trade Màrqueting que organitza IpMark.
Com a complement, Hispack estrena un servei d’assessorament en finançament especialment pensat per a les empreses visitants. Consultors de PIMEC -la patronal de la petita i mitjana empresa i els autònoms de Catalunya- atendran de forma personalitzada les consultes dels visitants i els ajudaran a escollir les millors opcions de finançament del mercat a mida de cada cas.
Igualment, en l’àmbit d’Hispack tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Líderpack, els més importants guardons d’envàs, embalatge i PLV del nostre país. També s’hi presentarà l’actualització del Baròmetre Hispack, un estudi que analitza les tendències que marcaran els propers tres anys, basant-se  en les opinions de 1.500 representants de l’oferta i la demanda de packaging.
Un sector que ha resistit bé la crisis
La industria del packaging a Espanya és un sector transversal que engloba el procés d’activitats que donen lloc a un producte envasat (des de fabricants de matèries primeres i materials; de envasos i embalatges, de maquinària de procés i envasat, equips perifèrics i final de línia fins l’usuari final. El conformen 1.927 empreses que donen feina a  61.467 treballadors. El volum de facturació va superar el 2013 els 18.000 milions d’euros, un 6,7% que el 2010, data del darrer informe sectorial realitzat per Hispack.
Barcelona, abril de 2015