Graphispag aposta pel disseny i la imatge, tot sumant Grada&CongrésGràfic

Del 26 al 29 de març, la fira referent per a la indústria gràfica i la comunicació visual espanyola, Graphispag, s’alia amb Grada&CongrésGràfic, un nou esdeveniment que aglutina coneixement sobre disciplines que tenen en la imatge la seva forma d’expressió, i en el qual participen més d’una vintena d’experts en disseny, infografia, il·lustra

Grada&CongrésGràfic, organitzat pel Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya i Fira de Barcelona, ​​neix com a eix vertebrador d’especialitats que troben en la imatge el motor i vehicle d’expressió: des de la comunicació visual i el disseny gràfic, a l’arquitectura i l’enginyeria, passant per les belles arts, l’urban sketching, la il·lustració, el packaging o el disseny tèxtil, entre d’altres.

Durant quatre dies es succeiran a Grada&CongrésGràfic conferències, tallers, masterclass i sessions de networking en un programa d’activitats que tindrà com a grans eixos la imatge i societat, l’edició i comunicació visual, i la relació entre l’art, la cultura i la tecnologia, així com el talent emergent. Així mateix, comptarà amb una zona expositiva pròpia en la qual participaran unes 30 empreses amb productes i serveis adreçats als professionals del disseny gràfic, la comunicació visual i sectors vinculats a la imatge.

D’aquesta manera, el nou esdeveniment complementa l’oferta de Graphispag que -organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb Graphispack Associació-, reunirà l’última tecnologia, equips d’impressió i acabats, materials, suports i tintes per crear innovadors productes impresos per a tot tipus de sectors. Preveu la participació de més de 200 expositors directes i ocupar 9.000m2 al Pavelló núm.2 del recinte firal de Gran Via. L’emblemàtica fira gràfica comptarà amb diferents àrees experiencials, demostracions, espais d’innovació i conferències al voltant de les possibilitats comunicatives i creatives de la impressió i la comunicació visual.

Pont entre creació i producció
Grada&CongrésGràfic, esdeveniment amb vocació de continuïtat, s’incorpora aquest any al programa d’activitats de Graphispag 2019 amb l’objectiu d’oferir continguts a mida per a dissenyadors i altres col·lectius que utilitzen la imatge en els seus processos creatius. En aquest sentit, s’espera augmentar l’assistència de professionals del món del disseny, que en la passada edició van suposar el 17% del total de visitants de Graphispag.

Segons el director de Graphispag 2019, Jordi Magre, “Amb Grada&CongrésGràfic sumem sinergies per acostar dos mons interrelacionats, el disseny i la impressió. D’una banda, concentrem i generem coneixement d’actualitat al voltant de diferents disciplines creatives i, de l’altra, mostrem solucions, materials i tecnologies d’impressió que facilitaran la materialització dels projectes que realitzen dissenyadors i altres professionals de la comunicació visual que diàriament són prescriptors i usuaris dels productes gràfics “.

Per la seva banda, el degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús Del Hoyo, agraeix la forta aposta de Graphispag pel disseny i es mostra convençut que els continguts de Grada&CongrésGràfic seran claus per atreure perfils professionals vinculats a la creació a partir de la imatge: “Volem convocar tots els actors que utilitzen la imatge com a eina per al desenvolupament de les seves disciplines al voltant d’un potent programa de conferències, tallers i espais, els continguts del qual els ajudin a innovar i desenvolupar noves idees en la seva activitat quotidiana”, assegura Del Hoyo.

Conferències, masterclass i tallers
El programa de conferències, masterclass i tallers de Grada&CongrésGràfic serà impartit per més de 20 experts nacionals a internacionals des d’artistes visuals a dissenyadors gràfics, passant per especialistes en eines de geoinformació, sketch up, tecnologies de la imatge, urban sketching, il·lustració científica i cal·ligrafia.

Entre els ponents destaquen noms com l’editor gràfic de National Geographic i un dels millors infografistes del món, Fernando Baptista, qui parlarà de l’art d’explicar històries de forma visual. També destaca la presència de Félix Beltrán, considerat el pare del cartell cubà i un referent del disseny gràfic a l’Amèrica Llatina; la mexicana Teresa Camacho, dissenyadora gràfica experta en noves tecnologies; i la influent il·lustradora eslovena Martina Paukova que col·labora per a Google, Converse o The New York Times.

Altres disciplines que utilitzen i reprodueixen la imatge en els seus processos creatius també estaran representades en Grada&CongrésGràfic, a través d’experts com l’arquitecta Benedetta Tagliabue; l’editor cap de Taschen, Julius Wiedermann; l’il·lustrador i urban sketcher (dibuixant en directe de la vida urbana), Gabriel Campanario; o l’artista multidisciplinari, Judas Arrieta.

S’analitzarà també de l’estat del disseny el fundador de l’estudi de comunicació Vasava, Toni Sellés, i la dissenyadora catalana radicada a Amsterdam, Marta Cerdà. De mentre el packaging el tractarà Carlos Anadón, de Seriesnemo. Per la seva banda, l’enfocament psicològic sobre el poder persuasiu de la imatge l’aportarà el neurolingüista Víctor Amat, mentre que el dissenyador Joan Anchon impartirà un taller sobre grafisme en moviment (Motion graphics).

A més hi haurà espai per a la tipografia i cal·ligrafia amb els dissenyadors Ricardo Rousselot, Octavio Pardo i Pablo Mariné; la infografia periodística amb el responsable d’aquesta àrea a La Vanguardia, Jaume Serra; la il·lustració científica amb Carles Puche i Blanca Martí; o les arts decoratives amb el dissenyador especialitzat en identitat visual corporativa, Javier González Soles, entre d’altres especialitats i ponents.

Reconeixement al talent emergent

Grada&CongrésGràfic dedicarà també un espai als futurs professionals del disseny amb l’exposició de treballs seleccionats i l’acte de lliurament de guardons de la segona edició dels Premis gaudeamusProjecta, amb una dotació econòmica global propera a 50.000 euros, a la qual es presenten projectes de fi de grau en disseny gràfic realitzats per estudiants de centres d’ensenyaments artístics i facultats espanyoles que imparteixen aquesta titulació..

Barcelona, 31 de enero de 2019