Generació urbana i smart grids resolen l’equació entre desenvolupament urbà i creixement sostenible

Creixement urbà i desenvolupament econòmic sempre han compartit un mateix element, l’energia. Les ciutats representen un 2% de la superfície del planeta però consumeixen el 75% de l’energia generada. Si afegim a l’equació l’explosió demogràfica prevista per Nacions Unides i el fet que més d’un terç de l’energia es perd en el transport i distribució des de les centrals de producció, la conclusió és que l’actual model de producció s’esgota i les smart cities jugaran un paper crític en el futur.

Smart City Expo & World Congress, el saló i congrés dedicat a les ciutats intel·ligents organitzat per Fira Barcelona, celebrarà la seva primera edició al novembre en el recinte de Gran Via on mostrarà com el desplegament de smart grids juntament amb la instal·lació de comptadors intel·ligents, la diversificació de fonts d’energia -amb un pes important de les renovables- i l’aposta per la generació urbana permetrien una gestió més eficient i sostenible dels recursos disponibles. Aquestes eines faran possible que les ciutats es proveeixin de l’energia que necessiten, quan i on la necessiten.

Es presentaran exemples de casos pràctics que demostren que l’ús d’aquestes eines té efectes immediats sobre el consum. El programa pilot d’implantació de comptadors intel·ligents a la ciutat britànica de Birmingham, els representants municipals de la qual estaran en Smart City Expo & World Congress, va aconseguir reduir les factures domèstiques prop d’un 60% en les seves primeres 12 setmanes de funcionament i va evitar l’emissió de 12 tones de CO2 a l’atmosfera.

Aquests avanços incideixen directament en les economies urbanes i en la seva capacitat de creixement fent-les més competitives. Un estudi recent elaborat per la consultora McKinsey mostrava com cada dòlar de producte interior brut generat a Santiago de Xile requeria un 60% més d’energia que el necessari a Hèlsinki, Finlàndia, malgrat la diferència en les condicions ambientals i els costos de producció, convertint a Santiago en una ciutat menys competitiva.

El congrés abordarà els reptes i solucions disponibles en el sector energètic la tarda de l’1 de desembre i comptarà amb ponents com Lew Fulton, de l’Agència Internacional de l’Energiía; Tudor Constantinescu, DG de Energia de la Unió Europea; Livio Gallo, CEO d’Enel Distribuzione; Enrique Valer, president de Schneider Electric Iberia & South America; i Daniel López Jordà, director general de Gas Natural Fenosa.

Barcelona, 29 de novembre de 2010