Fòrum Gastronòmic Barcelona presentarà les noves tendències en cuina dolça i pastisseria

La pastisseria i la cuina dolça seran protagonistes al Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019. A les activitats i creacions que presentaran els millors xefs s’incorpora a aquesta edició el nou espai Expo Nadal/Sweetfusió, impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, on es mostraran les últimes tendències i novetats del sector, així com propostes originals i suggerents al voltant del món de la pastisseria. 

Expo Nadal/Sweetfusió serà així part de la nova oferta de la secció Fòrum Dolç, que preten abordar des de tots els angles el bon moment que viu el sector del dolç en el panorama internacional.
La nova àrea, resultat de la integració de la fira Expo Nadal, s’articularà al voltant d’una zona expositiva, que comptarà amb la presència de les empreses més destacades del sector, com Valrhona, Sosa, Barry Callebaut o Calidulce, entre d’altres. A més, l’espai acollirà demostracions d’obrador i àrees de disseny i creativitat, així com un fòrum per reflexionar sobre les noves tendències on es donaran cita reconegudes personalitats del sector de la pastisseria.
Els millors xefs de cuina dolça
El Fòrum Gastronòmic Barcelona, que se celebrarà del 18 al 20 de novembre al Pavelló 8 del Recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, acollirà altres iniciatives destinades a potenciar el món de la rebosteria. Així, un dels grans reclams del Fòrum Dolç d’enguany és la presència de René Frank, alma mater de CODA (Berlín), el primer restaurant de postres d’Alemanya, que impartirà un taller sobre les tendències en el món de l’alta pastisseria i la cuina dolça.
Dins del Fòrum Dolç també tindrà lloc la final de la cinquena edició del concurs TheBestDessert, organitzat per Espai Sucre –el primer restaurant de postres que va obrir al món, reconvertit en escola de pastisseria– amb la col·laboració de Valrhona i Sosa Ingredients, per a promoure la cuina dolça. El jurat, format per mestres com Albert Adrià, Jordi Butron, René Frank, Jordi Roca i Xano Saguer, atorgarà dos reconeixements: el Premi TheBestDessert–Espaisucre al Millor Pastisser de Restaurant 2019, i el Premi Valrhona a les Millors Postres de Restaurant de Xocolata. En aquesta ocasió, a més, s’atorgarà a Albert Adrià el Premi Pierre Gagnaire, un reconeixement a la trajectòria i contribució d’un professional del sector per la seva feina, esforç i dedicació a la pastisseria de restaurant.
Panettone i xocolata, protagonistes
D’altra banda, en el marc del saló se celebrarà la quarta edició del Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), on un jurat (format per professionals i representants d’empreses del sector) es reunirà per degustar les propostes finalistes i designar el guanyador. Aquest dolç d’origen italià adquirirà un notable protagonisme en aquesta edició del Fòrum Gastronòmic Barcelona, ja que s’impartirà també una sessió sobre la seva elaboració.
Una altra de les iniciatives que confirmen l’aposta del certamen per la pastisseria i la cuina dolça és la sessió que impartiran Jordi Brutron i Xano Saguer, artífexs d’Espai Sucre, sobre els usos de la xocolata a la cuina contemporània. Espai Sucre celebrarà en el marc del Fòrum Gastronòmic Barcelona els seus 20 anys de trajectòria amb aquesta masterclass en la qual es parlarà d’un ingredient que està vivint un moment àlgid en els últims anys, en què s’han multiplicat els seus usos i s’han explorat totes les seves possibilitats culinàries.
Un sector que guanya prestigi
El món de la fleca i la gelateria ocuparan també un espai d’excepció en aquest Fòrum Dolç, que, com assenyala Pep Palau, codirector del Fòrum Gastronòmic Barcelona, pretén posar de manifest “el gran moment que viu el món del dolç en el panorama internacional. En els 20 anys de vida de l’esdeveniment hem assistit al naixement d’una generació de pastissers que s’han situat en l’elit de la pastisseria mundial”. Palau destaca que “amb el temps s’ha demostrat que la tradicional aposta del Fòrum per posar en valor el sector ha valgut la pena, ja que en l’actualitat tant la cuina dolça com la pastisseria estan plenament integrades en l’oferta gastronòmica actual”.
Segons Josep Alcaraz, codirector del saló, “la cuina dolça i la pastisseria destacaran en aquesta edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona, ja que ens trobem davant d’un sector en plena expansió a Espanya, que compta en l’actualitat amb grans noms de prestigi internacional”. Per a Alcaraz, “empreses molt rellevants del sector han volgut estar presents en aquest Fòrum Dolç, que serà una radiografia precisa del sector en l’actualitat”.
El Fòrum Gastronòmic Barcelona acollirà, a més, altres espais com el Fòrum Lab, destinat a la reflexió sobre innovació en el món de la gastronomia, o el Fòrum Vi, que serà escenari de ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors.
D’altra banda, diversos xefs de renom internacional, des de Carme Ruscalleda a Niko Romito, seran presents al Fòrum amb tallers, showcookings i ponències, i s’atorgaran diversos premis, des del Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona als Premis Josep Mercader, els InnoFòrum, el Plat Favorit dels Catalans 2019 i els Asian Culinary Awards (Udon), així com el premi al Millor Sommelier de Catalunya 2019.
Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019
Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ocuparà completament el pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, amb un total de 6.000 m2 de superfície expositiva neta i 4.000 m2 de espai dedicat a activitats. En total, hi participaran més de 200 empreses expositores i s’espera la visita d’al voltant de 30.000 professionals del sector de la restauració i la gastronomia.
Sota el lema ‘(Re) pensar la gastronomia’, el saló convidarà a la introspecció sobre el moment culinari actual.
Barcelona, 18 de setembre de 2019