Fira de Barcelona preveu 165 milions d’euros d’ingressos el 2016, els millors de la seva història

El 2016 serà un any de rècord per a Fira de Barcelona. La institució preveu tancar l’exercici amb un volum de negoci de 165 milions d’euros, molt per sobre del pressupostat, i un Ebitda de 20 milions. La favorable evolució dels salons propis, el pes dels esdeveniments externs i l’activitat internacional, tant als recintes com a l’exterior, així com l’aposta per la innovació, sobretot en el camp tecnològic i industrial, li permeten obtenir els millors resultats de la seva història i reafirmar el seu paper com a generador d’activitat en el territori. 
Les principals magnituds econòmiques i les línies estratègiques de Fira de Barcelona són presentades avui pel president del Consell d’Administració, Josep Lluís Bonet, i el director general, Constantí Serrallonga, durant la reunió del Consell General, que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha ressaltat la bona marxa de la institució i la seva estreta vinculació amb la ciutat.
Els 165,1 milions d’euros previstos de facturació suposen un augment del 16,4% en relació al pressupostat i d’un 9,7% en comparació amb 2015. Pel que fa a 2014, any firalment més comparable per efectes de calendari i amb el més gran volum de facturació registrat fins a la data (152,6), l’increment és del 8,2%. L’Ebitda estimat també serà de rècord en situar-se en 20 milions, un 50,4% més que el 2015 i 0,7% superior al de 2014.
Diferents línies de negoci
Josep Lluís Bonet ha posat èmfasi que “aquests excepcionals resultats”, emmarcats en un context econòmic més favorable, obeeixen sobretot a l’estratègia duta a terme per la institució que, “amb visió de futur li permet estar present amb solidesa en un mercat molt competitiu i afermar el seu posicionament a l’entorn firal europeu”.
Per al director general, Constantí Serrallonga, “aconseguir els millors resultats de la història de Fira ha estat possible gràcies al bon comportament de les seves tres principals àrees de negoci”, és a dir, l’evolució positiva dels salons propis, el pes de grans certàmens internacionals captats per Fira i organitzats per altres operadors i la creixent activitat a l’exterior amb esdeveniments celebrats a altres països.
Després de precisar que en el còmput de l’exercici també s’ha de tenir en compte l’aportació d’esdeveniments nous o que no estaven pressupostats inicialment, Serrallonga ha posat l’accent en el paper de Fira com a motor econòmic i social, fet que s’ha de seguir posant en valor d’acord amb l’estratègia en la qual la institució treballa per enfortir la seva solvència i capacitat organitzativa.
El 2016, Fira de Barcelona ha registrat una intensa activitat en acollir als  recintes de Montjuïc i Gran Via 65 salons i congressos, més els 9 realitzats a l’exterior, així com més de 50 actes de tipus corporatiu, comercial i esportiu, celebrant-se en conjunt al voltant de 120 esdeveniments. A més, en el marc dels salons s’han desenvolupat un miler d’activitats, entre sessions formatives, conferències, debats i tallers.
Cap a la indústria 4.0
Alguns dels esdeveniments més destacats de 2016 organitzats per Fira han estat Alimentaria, Saló Nàutic, Caravaning, Barcelona Bridal Fashion Week i Liber, amb especial menció d’aquells relacionats amb la tecnologia i la denominada indústria 4.0. És el cas del nou In(3D)ustry, l’Internet of Things Solutions World Congress (IoTS), amb la seva segona edició, i l’Smart City Expo World Congress, que aquest any ha coincidit amb el llançament d’Iwater (sobre el cicle integral de l’aigua), Circular Economy (reutilització de residus) i l’European Utility Week (subministraments), quatre esdeveniments que han convertit el recinte de Gran Via durant una setmana en centre de la sostenibilitat i la innovació.
Del calendari d’aquest any ha destacat també la primera edició de Barcelona Games World sobre el món dels videojocs organitzat en col·laboració amb l’Associació Espanyola de Videojocs (AEVI), així com la tornada del saló Motoh! dedicat a un sector de gran importància a Barcelona i Catalunya. Han tingut lloc, així mateix, certàmens de rellevància en els seus àmbits com, entre d’altres, Hostelco, els salons del Manga i del Còmic, el Sónar, B-Travel, Bizbarcelona i Ensenyament.
D’altra banda, cal subratllar l’important pes que han tingut esdeveniments internacionals celebrats en els recintes firals com el Mobile World Congress (MWC), CPhI Worldwide (fira líder mundial de la indústria farmacèutica), 4YFN, IBTM World o Euro Attractions, així com les reunions de l’àmbit de la salut i la tecnologia organitzades per la Societat Europea per a l’Estudi del Fetge o la Societat Espanyola de Reumatologia, i per les companyies SAP i VM Ware, entre d’altres.
Destacada activitat a l’exterior
Durant l’any que acaba s’ha registrat una rellevant activitat exterior amb la coorganització de nou salons en diversos països: Alimentaria a Mèxic, les edicions d’Smart City Expo a Kyoto, Puebla (Mèxic), Istanbul i Casablanca; les fires de l’Automòbil i Joieria a Doha; i HostelCuba (sobre equipament hoteler) i la Feria Alimentos Cuba. La institució, a més, ha continuat treballant en la cogestió de recintes, com és el cas del Centre de Convencions de Doha, i ha desenvolupat diversos serveis de consultoria al Marroc i Etiòpia.
L’any 2017 es preveu donar nous passos en l’activitat a l’exterior amb la coorganització d’Smart City Expo a Buenos Aires, Casablanca o Puebla, el saló de l’Automòbil de Qatar i el llançament a Cuba de certàmens relacionats amb la indústria gràfica i packaging, les energies renovables i la seguretat, que se sumen a Hostelcuba, dedicat a l’hostaleria, a més d’altres projectes.
Innovació tecnològica i salut el 2017
Fira de Barcelona encara 2017 amb bones perspectives i una previsió d’ingressos de més de 160 milions d’euros. El pròxim any preveu celebrar més de 60 salons i congressos entre els quals figuren el Mobile World Congress, Barcelona Games World, Smart City Expo, Barcelona Building Construmat o Automobile Barcelona (el nou posicionament del Saló de l’Automòbil més enfocat a la connectivitat mòbil).
Tindran així mateix especial protagonisme els esdeveniments relacionats amb la innovació i la nova indústria. En aquest sentit cal subratllar la prevista celebració conjunta al mes d’octubre, al recinte de Gran Via, d’esdeveniments que reuneixen la tecnologia (IoT Solutions o In(3D)Industry) amb la química avançada de la mà d’Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas, que el 2017 coincidiran amb el Congrés mundial d’Enginyeria Química i amb la primera edició del World Chemical Summit, un fòrum de debat sobre el sector químic a nivell mundial. Es tractarà, sens dubte, de la gran setmana firal de la indústria.
Entre altres novetats, Fira llançarà Healthio, el nou saló que recull l’experiència de MIHealth centrat en noves aplicacions tecnològiques en l’àmbit mèdic. Precisament, la institució acollirà l’any que importants esdeveniments en el camp de la salut com el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, el més important del món en aquesta especialitat amb la presència de més de 30.000 especialistes de 150 països, que se celebrarà per cinquena vegada al recinte firal barceloní, l’última el 2014. També tindran lloc altres congressos mèdics com els organitzats per les societats europees de Gastroenterologia, de Cremats i de Ressonància Magnètica, a més d’altres de tipus tecnològic.
Del calendari de 2017 destaquen també salons de referència en diversos sectors com Barcelona Bridal Fashion Week, Piscina Barcelona, IBTM World, Graphispag, Motoh!, Manga i Sónar, entre altres.
Barcelona, 16 de desembre de 2016