Fira de Barcelona ingressarà més de 117 milions d’euros el 2013

Fira de Barcelona preveu tancar 2013 amb uns ingressos de més de 117 milions d’euros, substancialment superiors als pressupostats. La capacitat per innovar, mantenir els seus salons malgrat la difícil conjuntura i, sobretot, atreure grans esdeveniments internacionals que han tingut lloc als seus recintes són alguns dels factors que sustenten aquests bons resultats. Així, la institució apuntala el seu paper de motor econòmic i la seva posició de referència en l’àmbit europeu.

L’evolució i perspectives de Fira han estat exposades avui pel president del Consell d’Administració, Josep Lluís Bonet, i el director general, Agustín Cordón, durant la reunió del Consell General de la institució, que presideix l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Trias valora molt positivament l’activitat d’aquest any, reflectida en més de 60 salons i congressos, i ressalta “la importància de la celebració de grans esdeveniments internacionals que impulsen l’activitat econòmica, fomenten les sinèrgies amb el teixit empresarial local i reforcen la marca Barcelona”.

Els 117,2 milions d’euros estimats de facturació suposen un augment del 10,9% respecte del que s’havia pressupostat i d’un 1,7% en relació amb el 2012. Pel que fa al 2011 (any firalment comparable) l’increment és del 2,2%. Per la seva banda, l’Ebitda previst és de 9,6 milions d’euros i suporta els costos d’estructura derivats de la integració de la societat Alimentaria Exhibitions. Descomptat aquest efecte, l’Ebitda comparable és similar al dels dos exercicis precedents (2012 i 2011), que va ser d’11 milions.

Grans esdeveniments internacionals
El president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha explicat que aquests “satisfactoris resultats”, emmarcats en un context complex com l’actual, són fruit de l’estratègia impulsada per la institució fa uns anys i reforçada en temps de crisi, basada “en potenciar els salons propis -amb un pes destacat dels professionals- la innovació, la diversificació de l’activitat – sobretot en l’apartat de serveis i restauració- i la celebració d’importants esdeveniments internacionals”.

En aquest sentit, el director general, Agustín Cordón, ha subratllat que “l’eficient combinació de totes aquestes accions ha reportat uns ingressos significativament superiors als que s’havien previst inicialment”. Així mateix, ha fet especial èmfasi en els rellevants esdeveniments mèdics i tecnològics que han tingut lloc enguany als recintes de Fira, d’acord amb l’estratègia de la institució, que consolida el seu lideratge a Espanya i el seu notori posicionament en l’àmbit firal europeu.

“El 2014 continuarem en aquesta línia, apostant per atraure grans esdeveniments internacionals, reforçant el paper referent de Fira com a plataforma per a l’intercanvi comercial i de coneixement, i donant suport al teixit empresarial”, ha dit Cordón després de valorar l’impacte induït que l’activitat de la institució genera en l’economia de Barcelona i el seu entorn.

Aposta per la innovació i la tecnologia
El 2013, la institució ha acollit 62 salons i congressos, així com més de 70 esdeveniments de tipus corporatiu, comercial i esportiu, celebrats principalment als seus recintes de Montjuïc i Gran Via. En el marc dels salons organitzats per Fira es van realitzar més de 450 activitats diverses. Així, han tingut lloc certàmens de la importància del Mobile World Congress (MWC), EIBTM, Smart City Expo, Saló de l’ Automòbil, MIHealth o Construmat, entre d’altres. Per primera vegada va tenir lloc Pharmaprocess, fòrum sobre els processos industrials del sector farmacèutic, i l’EVS27, el congrés mundial més important dedicat al vehicle elèctric, que el 2015 es farà a Corea.

Entre els grans congressos mèdics celebrats figuren els de la Societat Europea de Neurologia, de Respiració o el de l’Associació Europea per a l’estudi de la Diabetis, a més de trobades d’àmbit nacional sobre Atenció Primària i Neonatologia. Quant a esdeveniments tecnològics de primer nivell, la institució firal ha acollit VM World (cloud computing), SAP, Microsoft Convergence o la reunió mundial corporativa HP Discover, que va congregar més d’11.000 professionals. En total, aquest tipus de trobades ha reunit enguany més de 100.000 congressistes d’alta qualificació.

Automòbil a Qatar i Smart City a Kyoto
D’acord amb l’estratègia de desenvolupament del negoci internacional, cada vegada més salons de Fira troben un espai a d’altres països i certàmens internacionals per potenciar les opcions de les nostres empreses a l’exterior. En aquest sentit, s’han dut a terme salons com Piscina Moscou i Piscina Saõ Paulo i la realització, per primera vegada, d’Smart City Bogotà i Alimentaria Brasil. Fira també ha estat present en esdeveniments de diferent índole de l’àmbit firal i congressual a Xangai, Montreal i Kazakhstan, entre d’altres.

El proper any la institució farà noves passes a l’exterior amb importants cites com la participació en l’organització dels salons de l’Automòbil i de la Joieria de Qatar, que tindran lloc al febrer, i de l’Smart City de Kyoto, al març, així com el saló Piscina Moscou o el de Construmat- Ficons a Recife (Brasil), a més d’altres projectes en cartera en diferents països.

Fira preveu generar uns ingressos de 120,5 milions d’euros el 2014, exercici en el qual està previst que s’organitzin al voltant de 55 salons i esdeveniments de la rellevància d’Alimentaria, Mobile World Congress, Smart City Expo, Hostelco, Expoquimia o Passanger Terminal Expo, entre d’altres. Algunes de les noves propostes per a l’any vinent són Handmade Festival, dedicat a diversos aspectes de la creativitat manual, i Denim by Première Vision, esdeveniment de la indústria de la roba texana que deixa París per traslladar-se a la capital catalana.

Així mateix, continuarà acollint importants congressos tecnològics i mèdics com EWEA (Europe’s Premier Wind Energy Event), ELA (European Lab Automation) i el Congrés Europeu de Cardiologia que atraurà 30.000 congressistes, entre d’altres de l’àmbit de la salut. També estan previstos altres esdeveniments com MPowered Industries, 4YFN, organitzat per la Mobile World Capital Barcelona (MWCB) i orientat als emprenedors, SAP i VM World.

Barcelona, 19 de desembre 2013