Els millors màsters i postgraus per a accedir al mercat laboral, a Futura

La demanda d’estudis de segon i tercer cicle es manté malgrat el context de recessió econòmica actual. Segons els experts, aquests estudis es perfilen com una bona base per a accedir a un mercat laboral cada vegada més competitiu i amb major demanda de personal especialitzat. Els llicenciats i professionals que vulguin millorar el seu currículum i ampliar la seva formació acadèmica trobaran en el Saló dels Màsters i Postgraus, Futura, de Fira de Barcelona una variada oferta de títols universitaris nacionals i internacionals.

El certamen, que se celebrarà el 23 i 24 de març al Palau 5, reunirà universitats públiques i privades, escoles de negocis, centres de formació contínua i col·legis professionals que informaran sobre els programes de segon i tercer cicle que s’imparteixen principalment a Catalunya, altres comunitats autònomes i també a països com Regne Unit, Bèlgica i Països Baixos.

Segons l’estudi “La empleabilidad de la població cualificada 2012” del Strategic Research Center d’EAE Business School, el 94,7% de la població amb estudis de postgrau o doctorat a Europa té feina. A Espanya, només el 7,6% dels titulats amb un màster, *MBA o postgrau no té ocupació. En Noruega, Suïssa i Àustria gairebé el 100% dels titulats té ocupació. En aquest sentit, per a la directora del saló, Roser Soley, “tots els estudis indiquen que apostar per la formació de segon i tercer cicle és una inversió de futur per a trobar treball o millorar-lo, ja que faciliten l’especialització i doten al currículum de valor afegit”.

Màsters d’economia i administració, els més demandats 
Els màsters i postgraus més demandats a Educaweb, el portal d’educació acadèmica i professional, són els relacionats amb economia i administració d’empreses. Les sol·licituds d’informació relacionades amb aquests àmbits representen el 28,39% (2009-2012). Els segueixen els cursos de sanitat i salut, que suposen el 12,9%, els de ciències socials, amb un 11,2%, i els d’educació i formació, que representen el 9,03% de les peticions.

Pel que fa a les temàtiques sol·licitades que més han crescut en 2011, destaquen les relacionades amb l’esport i l’educació física, que han augmentat un 29%, seguides per les ciències experimentals i indústria química, amb un increment del 9,06%, i per l’hostaleria, turisme i restauració (+3,9%). Per a Montserrat Oliveras, psicòloga, orientadora i directora d’Educaweb, “escollir una formació de postgrau requereix temps, serenitat i molt treball de comparació de les diferents propostes formatives per trobar aquella que més respongui als criteris clau de cada persona”. Així mateix, Oliveras apunta que “cal informar-se bé sobre el prestigi del centre, la modalitat de formació – presencial o on-line -, la metodologia del curs, el professorat, el perfil de l’alumnat i el valor que aportarà al seu perfil concret”.

A Catalunya hi ha 240.000 estudiants universitaris cursant carreres presencials i a distància en les set universitats públiques, quatre privades i la UOC. Per a aquest curs 2011-2012, l’oferta formativa catalana compte amb 461 estudis de grau, 451 màsters i 275 doctorats.

Com a novetat d’enguany, el certamen, juntament amb el Saló de l’Ensenyament, llança el portal Formacio365.cat, un innovador servei d’orientació i informació acadèmica que estarà operatiu tot l’any. Gestionat per Educaweb, el portal comptarà amb un cercador de centres i cursos dels expositors, a través del qual els estudiants podran preparar la seva visita amb antelació i, fins i tot, concertar una cita durant o després de la seva celebració.

Les claus per a la recerca d’ocupació 
Un any més, els visitants tindran a la seva disposició el Fòrum del Treball, un espai on podran rebre assessorament en la gestió del desenvolupament i la millora professional a càrrec dels tècnics de Barcelona Activa, així com consultar els continguts d’orientació laboral i recerca de treball disponibles al web Barcelona Treball (bcn.cat/treball). També podran participar en un taller pràctic per a realitzar un test de competències que permet avaluar els punts forts i febles respecte a les habilitats personals. Els resultats obtinguts es podran registrar juntament amb les dades curriculars de cadascun en la nova Plataforma Empresa-Ocupació, un espai on-line de trobada entre l’oferta i la demanda on les empreses que hagin de realitzar un procés de selecció de personal puguin accedir a la informació – tant formativa, com professional i competencial – de cada candidat.

Paral·lelament, la publicació Món Empresarial organitzarà una jornada per debatre sobre la integració de persones entre els 45 i 50 anys que, a causa de la crisi, necessiten formació continuada per a actualitzar coneixements i poder accedir a una ocupació o canviar d’activitat professional. Entre els convidats hi haurà degans i rectors de diverses universitats. Està prevista l’assistència de la secretària general d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Georgina Arderiu.

Com en anys anteriors, el saló sortejarà entre tots els seus assistents una beca d’estudis d’anglès a Dublín, que inclourà el viatge, allotjament i un curs de tres setmanes.

Tota la informació sobre el saló i les seves activitats està disponible a www.salofutura.com. El saló també es pot seguir a les xarxes socials.

Setmana de la Formació i el Treball 
El Saló de Màsters i Postgraus, Futura, se celebra en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball de Fira de Barcelona, una de les grans cites del món educatiu que engloba també Expodidáctica i el Saló de l’Ensenyament.

Barcelona, març de 2012