Els hospitals La Fe i Universitario del Henares i l’Instituto Biodonostia, guanyen els MIHealth Innovation Awards 2013

Els projectes presentats pel Health Research Institute de l’Hospital La Fe, l’Hospital Universitario del Henares i l’Insitituto Biodonostia han estat els guanyadors de les tres categories dels MIHealth Innovation Awards 2013, la segona edició dels guardons amb els quals el fòrum d’innovació i gestió en l’àmbit de la Salut organitzat per Fira de Barcelona reconeix l’esperit innovador i transformador dels professionals del sistema sanitari. Els guardons s’han lliurat durant de l’acte de cloenda de la segona edició de MIHealth Forum.

En la primera categoria, centrada en l’àmbit de la Tecnologia, ha estat premiat el Health Research Institute de l’Hospital La Fe pel seu projecte HepaPlan, una eina per a la planificació i guiat en les biòpsies de fetge que genera imatges en 3D d’aquest òrgan que permeten al cirurgià calcular paràmetres com el nombre, tamanay i volum de lesions així com la seva posició relativa al fetge. Amb aquesta eina es poden realitzar simulacions sobre el percentatge a seccionar o conservar, de gran utilitat per als cirurgians a l’hora de diagnosticar, tractar i planificar cirurgies.

L’Hospital Universitario del Henares ha obtingut el guardó en la categoria d’Organització pel seu projecte d’Unitat de Cures intensives (UCI) sense parets, un programa per identificar i tractar de manera precoç i a qualsevol àrea assistencial de l’hospital pacients potencialment aguts i que podrien requerir el seu ingrés en una UCI. Des de la seva implantació s’ha aconseguit una elevada supervivència dels pacients que van ser participar en el programa; un baix percentatge d’ingrés a la UCI amb la consegüent millora en la gestió dels recursos; un augment de la disponibilitat de llits d’UCI per a ingressos programats per activitat quirúrgica d’alt risc; la reducció de les parades cardiorespiratòries a l’hospital; la reducció de l’estada mitjana i la mortalitat de pacients ingressats a la UCI; i l’estalvi de 700.000 euros.

En la tercera i última categoria (Coneixement), el guanyador ha estat l’Institut Biodonostia per la seva estratègia d’utilització de fragments d’àcid ribonucleic o MicroRNA com a biomarcadors en l’Esclerosi Múltiple. La quantificació conjunta de la presència en sang de quatre d’aquests microRNA pot utilitzar-se en l’estratègia diagnòstica de l’esclerosi múltiple i podria utilitzar-se per a obtenir informació sobre l’efecte dels diferents fàrmacs amb els quals es tracta aquesta malaltia.

Cartografiant el futur de la Sanitat
Amb el lliurament dels premis s’ha clausurat la segona edició de MIHealth Forum. En la seva segona convocatòria, el fòrum ha reunit a prop de 900 visitants professionals al Palau de Congressos provinents dels àmbits mèdic, de la gestió sanitària, la política i la indústria. Per la seva banda, la desena de Satellite Events que s’han celebrat en el marc del certamen han congregat a uns 700 assistents.

El simposi ha reunit durant tres dies a setanta ponents de prestigi internacional que han abordat els reptes que afronten els sistemes sanitaris en un futur immediat. Un futur marcat per l’estancament de la despesa sanitària segons les xifres que ha fet públiques l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu informe de 2013 sobre els sistemes de salut nacionals. Segons l’organització, Espanya és dels pocs països que ha reduït dos anys seguits la seva despesa en sanitat i el 2011 va invertir el 9,3% del seu Producte Interior Brut (PIB) mentre que en 2010 va dedicar el 9,6%.

Els assistents han coincidit a assenyalar que solament mitjançant una combinació d’innovació, eficiència, aprofitament dels recursos tecnològics i un canvi en la cultura sanitària per part de professionals i usuaris es podrà conservar i millorar els sistemes de salut actuals.

Barcelona, 28 de juny de 2013