Capital mundial dels premis Nobel de la Pau

Barcelona és, del 13 al 15 de novembre, seu de la 15a Cimera Mundial de Guardonats amb el premi Nobel de la Pau. L’esdeveniment, que se celebra al Palau de Congressos del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, se centrarà aquest any en la dramàtica situació dels refugiats al món.
L’objectiu de la trobada, una de les més importants en l’àmbit de la pau, és donar a conèixer la feina dels Nobel i impulsar mesures per millorar la cooperació internacional i l’ajuda humanitària. Reuneix una vintena premiats, organitzacions no governamentals, personalitats, estudiants i educadors de tot el món.
Entre els assistents, es troben Frederik Willem de Klerk, polític sud-africà que va alliberar a Nelson Mandela i un dels impulsors de la fi de l’apartheid; Mikhail Gorbachev, expresident de la URSS; Shirin Ebadi, lluitadora pels drets civils a l’Iran; Tawakkol Karman, periodista i activista pro drets humans iemenita.
També hi són presents destacades organitzacions com l’Oficina Internacional per la Pau (IPB), l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear o l’Alt Comissionat per als Refugiats de Nacions Unides (UNHCR).
A més de les jornades, es concedeix un premi a una personalitat del món de l’entreteniment i la cultura que s’hagi distingit pel seu treball en la defensa de la pau. Alguns guardonats han estat els actors Sean Penn, George Clooney o Sharon Stone; o els cantants Peter Gabriel i Bono, líder d’U2.
Barcelona, novembre de 2015