Bizbarcelona aplega emprenedors i pimes en una edició marcada per l’impuls a l’economia social

Bizbarcelona by Barcelona Activa tanca aquesta tarda la seva sisena edició al recinte de Montjuïc, confirmant-se com l’esdeveniment de referència per a la dinamització del teixit empresarial i de l’activitat emprenedora a la ciutat i a Catalunya. Aquest any s’ha apreciat una major professionalització del perfil del visitant -ja que la meitat dels assistents són autònoms i tenen empresa pròpia-. El percentatge restant el configuren persones emprenedores amb idees de negoci o projectes recentment iniciats, entre les quals es constata un creixent interès per les iniciatives d’economia social.

En dos dies d’intensa activitat, Bizbarcelona ha visualitzat l’enorme potencial de l’ecosistema emprenedor i de l’activitat empresarial barcelonina i catalana i ha aglutinat les eines i suport que els ofereixen diferents entitats públiques i privades que durant tot l’any fomenten programes i serveis per a la promoció econòmica i acompanyament de negocis incipients o consolidats.
Els primers resultats del saló recullen més de 2.000 contactes entre emprenedors i representants d’una trentena d’entitats inversors al Mercat de finançament; 620 entrevistes entre pimes interessades a exportar i experts en internacionalització de la Cambra de Barcelona i CaixaBank; 532 sessions personalitzades d’assessorament en emprenedoria, empreses i economia social; més d’un miler de contactes en l’Speed Dating, prop de 200 trobades en l’àrea Reempresa, i més de 1.500 missatges al Mur. En aquesta edició, que per primera vegada s’ha obert al món de l’economia social, s’han registrat 13.890 visitants, un 12% més que el 2015.
Aquest any Bizbarcelona -que s’ha dividit en les àrees Bizemprèn per a emprenedors, Bizpimes per a empreses, Bizeconomía social per promoure iniciatives i negocis amb impacte social, i Bizfranquicias amb ensenyes que busquen expandir la seva xarxa comercial a Catalunya -, ha comptat amb un total de 200 conferències, 366 ponents, 25 activitats de networking, i 85 expositors.
La inclusió d’un eix dedicat a l’economia social, ha tingut una excel·lent acollida per part del públic. S’han celebrat conferències, activitats de networking i entrevistes d’assessorament específiques sobre aquesta temàtica per les quals han passat més de 1.300 persones.
En aquest sentit, el regidor d’Empresa i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona i president del saló, Agustí Colom, ha destacat l’encert i valor afegit que ha suposat incorporar al Bizbarcelona nous continguts relacionats amb l’economia social. “Amb això volem fomentar i projectar un model econòmic més plural i inclusiu que integri l’emprenedoria, les pimes, les grans empreses innovadores i també l’economia cooperativa, social i solidària”, assegura Colom.
De la mateixa manera, el director de Bizbarcelona, Aleix Planas, s’ha mostrat satisfet amb l’interès que han despertat les iniciatives de les economies transformadores presentades al saló. Planas ha recalcat l’enfocament “aglutinador de propostes” de Bizbarcelona i la seva “utilitat no només per als que es llancen a l’aventura emprenedora sinó per als que aconsegueixen crear i mantenir en el temps una activitat empresarial“. Segons Planas això s’aprecia en la major professionalització del visitant i en la consolidació del col·lectiu de pimes i autònoms que hi assisteixen.
Malgrat això, el pes de les persones emprenedores a Bizbarcelona segueix sent clau i es justifica pel fet que Catalunya té una taxa d’activitat emprenedora (6,42%) molt per sobre de la mitjana espanyola (5,7%), segons va donar a conèixer ahir l’Informe GEM-Catalunya 2015 presentat al saló. L’estudi constata un canvi de cicle econòmic i que s’emprèn més per oportunitat que per necessitat. Hi ha, doncs, projectes més sòlids i de qualitat entre els emprenedors catalans.

En aquesta edició, s’ha potenciat l’espai Bizfranquicias que ha aplegat unes 60 marques franquiciadores de restauració, moda, serveis i retail que cerquen franquiciats al mercat català.. També s’ha presentat aquesta modalitat comercial com a fórmula de emprendre amb menys risc o com a via d’autoocupació, així com un sistema d’expansió per a pimes en diverses conferències.

El saló Bizbarcelona by Barcelona Activa, organitzat per Fira de Barcelona, està promogut per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, la Diputació de Barcelona, PIMEC i la Cambra de Comerç de Barcelona. També hi col·laboren aportant continguts i promocionant l’esdeveniment més d’un centenar d’entitats que formen part de la Bizcommunity.
La propera edició de Bizbarcelona tindrà lloc els dies 31 de maig i l’1 de juny de 2017.
Barcelona, 2 de juny de 2016