Barcelona Wine Week mostrarà el potencial del vi espanyol al mercat internacional

Barcelona Wine Week (BWW), que es celebrarà per primera vegada al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira Barcelona del 3 al 5 de febrer, té com a objectiu erigir-se en la major plataforma sectorial per mostrar internacionalment l’extensa oferta de vins de pràcticament totes les comunitats autònomes d’Espanya. Més de 550 empreses participaran al saló, en el qual estaran representades 40 Denominacions d’Origen (DO) espanyoles.

Barcelona Wine Week (BWW) aglutinarà i posarà en valor la varietat i la qualitat de l’oferta vitivinícola espanyola, donant cabuda a tot tipus de cellers. Així ho han explicat els seus responsables a la roda de premsa de presentació d’aquest saló que s’ha celebrat avui, i que ha comptat amb la participació de Javier Pagés, president de BWW i de la DO Cava;  J. Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions i Marta Macías, project manager de Barcelona Wine Week.

A partir d’un concepte i format disruptius, el saló constituirà un recorregut sensorial pel territori. Així, l’espai expositiu estarà organitzat en dos grans àrees: la principal, BWW Lands, que reuneix als cellers organitzats per Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat, així com als vins ecològics i biodinàmics, i BWW Groups & Complements, en la qual es troben grans grups bodeguers al costat d’empreses que ofereixen equips, accessoris i serveis orientats al sector. A més, al saló estaran representats els destil·lats dins l’espai Barcelona Cocktail Art.

Àmplia representativitat territorial
Les principals empreses, institucions i organismes del sector en l’àmbit nacional participaran a Barcelona Wine Week. La gran majoria de les comunitats autònomes estaran representades, així com 40 DO de tot el territori. Per superfície contractada i nombre d’empreses expositores, Catalunya és la comunitat autònoma amb més presència, seguida de Castilla i León, la Rioja, Euskadi i Navarra.
En total, aproximadament 550 empreses exposaran al saló, que compta amb el suport de la Federación Española del Vino (FEV) i ICEX España Exportación e Inversiones. Com destaca Javier Pagés, president de Barcelona Wine Week i del Consell Regulador DO Cava, “el saló permetrà a la indústria vitivinícola espanyola projectar al món l’excel·lència i diversitat dels seus vins, a més de mostrar el treball i esforç en innovació que estan realitzant per diversificar els seus productes i adaptar-los als diferents mercats”.

Compradors internacionals d’alt nivel
Barcelona Wine Week té com a prioritat augmentar les oportunitats de negoci i maximitzar el retorn de les empreses expositores, que podran establir nombrosos contactes amb compradors estrangers de vi (importadors, distribuïdors, majoristes, detallistes, etc.), amb l’objectiu últim d’incrementar les seves exportacions.

Mitjançant el programa BWW Hosted Buyers -que compta amb el suport d’ICEX-, el saló ha convidat a prop de 300 professionals internacionals d’alt nivell procedents de 50 països considerats estratègics pel sector, encapçalats pels Estats Units, Alemanya, Xina-Hong Kong, Canadà, Regne Unit, Suècia, Rússia, Dinamarca, Colòmbia i els Països Baixos. Cadascun d’aquests compradors especialitzats i interessats en el mercat espanyol -dels quals més del 50% facturen més de 2 milions d’euros a l’any- realitzarà un mínim de deu reunions amb els expositors seleccionats.

Alguns dels hosted buyers més destacats seran la importadora nord-americana Tri-Vin Imports Inc, l’alemanya Weinwelt, la xinesa COFCO W & W International o la russa Vinoterra, així com la cadena britànica Selfridges.

“Barcelona Wine Week ha dedicat un gran esforç a atraure els compradors forans de més interès per a les empreses espanyoles el negoci de les quals s’orienta en bona mesura a l’exportació. Alhora, ofereix als visitants internacionals, majoritàriament importadors, una oportunitat excepcional per conèixer de primera mà una amplíssima mostra de vins espanyols de qualitat, així com d’identificar noves tendències i projectes, i gaudir de propostes originals vinculades a l’art, la música i la gastronomia”, assenyala J. Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.

A més, l’organització del saló ha convidat a 1.000 compradors nacionals a través del programa VIP Buyers. En total, el saló preveu reunir milers de visitants professionals i celebrar més de 5.800 trobades B2B.

Un programa amb més de 50 activitats
El nou esdeveniment també marcarà la diferència a través d’un complet programa d’activitats que proposa sorprenents experiències sensorials i impulsa el coneixement al voltant del vi, posant l’accent en els seus vincles amb la cultura i la gastronomia.

A l’espai BWW Hub s’oferiran diferents modalitats de tast i ponències a càrrec de prestigiosos experts -com l’editor executiu de Wine Spectator, Thomas Matthews; els sommeliers François Chartier i Ferran Centelles; el Master of Wine Pedro Ballesteros, els cellerers Miguel i Mireia Torres i l’enòleg Antonio Flores, entre molts altres.

Alguns dels temes que tractaran els ponents seran la sostenibilitat i el respecte al territori, les noves formes d’adquirir i consumir el vi, el mercat digital del vi i les últimes tendències en cocteleria -com els destil·lats sense alcohol o les destil·leries sostenibles-. A més, a BWW Hub tindran lloc una sèrie de tastos sinestèsics, on els participants podran experimentar com la música pot afectar el sabor del vi.

Espanya, el major exportador mundial de vi
Amb la major superfície de cultiu dedicada a la vinya (953.000 hectàrees) de tot el món, Espanya ocupa la primera posició en exportació de vi, amb més de 21 milions d’hectolitres anuals, segons dades de l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV). A més, Espanya va incrementar en els deu primers mesos del 2019 un 1,9% les seves exportacions de vi envasat, xifra que suposa 802,3 milions de litres i un valor de més de 1.830 milions d’euros.

Els principals mercats destinataris dels vins espanyols són Regne Unit, Alemanya i França, si bé els creixements més destacats en vendes s’observen a Portugal, Japó, Canadà i Rússia.

Barcelona, 21 de gener del 2020

Consulta el Dossier de premsa, aquí

Equip Premsa BWW
Susana Santamaria / Mar Claramonte / Lourdes Marín/ David Himelfarb
Tel. 93 452 11 04
ssantamaria@alimentaria.com / mclaramonte@alimentaria.com /
lmarin@alimentaria.com / dhimelfarb@alimentaria.com