Barcelona Wine Week projectarà l’excel·lència del vi espanyol internacionalment

Aquest innovador esdeveniment professional, impulsat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions, se celebrarà per primera vegada al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 3 al 5 de febrer de 2020. Barcelona Wine Week (BWW) pretén ser la major plataforma per donar a conèixer internacionalment l’excepcional oferta de vins de totes i cadascuna de les regions productores d’Espanya.

Amb l’objectiu de mostrar la diversitat i qualitat del mercat actual, Barcelona Wine Week aglutinarà i posarà en valor la més àmplia oferta de les diferents zones vitivinícoles espanyoles, donant cabuda a tot tipus de cellers i especialitats. Així ho han explicat avui els seus responsables, juntament amb destacades personalitats de l’àmbit institucional i empresarial a la presentación del nou saló que ha tingut lloc al Casino de Madrid.

L’esdeveniment ha comptat amb la participación del director general d’ Industria Alimentaria del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, José Miguel Herrero; el president de BWW i del Consell Regulador D.O. Cava, Javier Pagés; el director general de la Federación Española del Vino, José Luis Benítez; i el cap del departament de Vins de l’ICEX, Alfonso Janeiro.

A partir d’un concepte i un format altament innovadors, innovador, Barcelona Wine Week, que es postula com la gran fira del vi espanyol, permetrà potenciar tant la qualitat del producte com la singularitat de cada marca. Igualment, el nou saló deixarà imprompta pròpia a través d’un programa d’activitats singular i complet que proposa sorprenents experiències sensorials i impulsa el coneixement entorn al vi.

Com ha destacat el seu president Javier Pagés, “amb aquesta proposta de valor, BWW irromp en el panorama firal per donar resposta a la pròpia demanda de les empreses i entitats del món del vi a la recerca d’una nova plataforma d’internacionalització”.

El saló compta amb el suport de les principals empreses, institucions i organismes del sector en l’àmbit nacional. Així, alguns dels territoris que ja han confirmat la seva participació en el certamen són Castilla y León, Cantabria, Euskadi, Catalunya i Madrid, així com la D.O.P. Alacant, la DO Jumilla, la DO Montsant i la DO Conca de Barberà, entre d’altres. Pel que fa a cellers, exposaran a la primera edició de BWW tant grans empreses com pimes representatives de tot Espanya: García Carrión, Torres, Roqueta, Burgo Viejo, Matarromera, ARAEX, Pinord, Manzanos Wines, Albet i Noya, Izadi, Pere Ventura, Vicente Gandia, Campos Reales, Otazu, Destilerías La Navarra, PradoRey o Balmoral són algunes de les companyies que participaran al saló.

A més, la col·laboració estratègica entre Barcelona Wine Week (BWW) i la Federación Española del Vino (FEV) facilita un major impuls de la promoció del saló, tant davant els operadors nacionals com internacionals.

Més negoci internacional
En la seva primera edició, Barcelona Wine Week posa el focus en augmentar les oportunitats de negoci i maximitzar el retorn de les empreses expositores. D’aquesta manera, la participació de les empreses espanyoles a BWW comportarà excel·lents oportunitats per establir contactes amb compradors de vi estrangers (distribuïdors, importadors, majoristes, detallistes, etc.), amb l’objectiu últim d’incrementar les seves exportacions.

El projecte està recolzat per una important inversió per assegurar la presència dels principals operadors internacionals. A més, a la sala podran identificar-se noves tendències, startups i altres projectes que passen per la digitalització, sense oblidar els representants del sector tradicional. Aquesta transversalitat és, de fet, un dels punts forts del saló i un dels seus principals atractius de cara al mercat internacional”, ha assenyalat J. Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.

A través del programa BWW Hosted Buyers, el saló preveu convidar a més de 300 professionals internacionals d’alt nivell procedents de 37 països considerats estratègics pel sector, entre els quals destaquen Regne Unit, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa, Rússia, Estats Units , Canadà, Mèxic, Brasil, Xina-Hong Kong, Japó i Índia. Cadascun d’aquests compradors especialitzats i interessats en el mercat espanyol realitzarà un mínim de deu reunions amb els expositors seleccionats.

A més, l’organització de BWW avala la presència de 1.000 professionals nacionals del sector amb poder de decisió i de compra acreditats, mitjançant el programa VIP Buyers. En total, el saló preveu reunir milers de visitants professionals i estima que tindran lloc més de 5.800 reunions B2B durant la seva celebració.

Espanya, potència mundial en vi
Posseïdora de la major superfície de cultiu dedicada a la vinya (953.000 hectàrees) de tot el món, Espanya ocupa la primera posició en exportació de vi, amb més de 21 milions d’hectolitres anuals, segons dades de l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV) . Els principals mercats destinataris dels vins espanyols són Regne Unit, Alemanya i França, si bé els creixements més destacats en vendes s’observen en EUA, Canadà, Mèxic, Itàlia, Xina i Irlanda.

Sobre la rellevància internacional del vi espanyol ha tractat la taula rodona que han protagonitzat Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, i Ferran Centelles, sommelier d’El Bulli Foundation i corresponsal a Espanya de JancisRobinson.com., sota la moderació de Rafael del Rey, director general de l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV).

Per a Josep Roca, “BWW és una plataforma que pot promoure i catapultar el vi espanyol al món. Ens trobem en el millor moment dels últims anys. A Espanya hi ha relat, història, una generació jove i amb talent preparada per treure a la llum i encimbellar el vi espanyol. El món ens espera, les eines ja les tenim i el proper febrer amb BWW tindrem una gran oportunitat”.

En opinió de Ferran Centelles, la seducció y la comunicació són la clau per a arribar als mercats internacionals: “Cal buscar estratègies comuns i explicar-les, generar valor des de la transversalitat. El futur és que ens coneguin d’una manera seductora”.

Per la seva banda, Rafael del Rey ha constatat que el consum nacional, es manté molt estable en els darrers anys (sobre els 10 milions d’hectolitres anuals) i està pujant en 2019, “amb novetats molt interessants pel que fa als vins de qualitat, els vins blancs, nous escumosos, redescobriment de moltes zones i antigues varietats (garnatxes, godellos, Mencías, etc.), que donen una gran modernitat al vi i auguren un futur millor”.

La fira més representativa del vi espanyol
Barcelona Wine Week tindrà lloc als pavellons 1 i 8 del recinte Montjuïc de Fira Barcelona, ​​amb una previsió de més de 600 expositors, entre els quals hi haurà des de grups cellerers i marques de referència fins a projectes i propostes que sorgeixen en el sector, així com una forta presència de vins emparats per diferents segells de qualitat: vins de Pagament, amb Denominació d’Origen i vins de la Terra, entre d’altres. També hi haurà espai per als vins ecològics i biodinàmics i per a aquells productes i cellers que fan de la sostenibilitat el seu senyal d’identitat.

Així mateix, al saló hi estaran representats els destil·lats (dins de l’espai Barcelona Cocktail Art), a més dels equips, estris, accessoris i serveis orientats al sector.

Madrid, 30 de setembre del 2019

Susana Santamaria / Mar Claramonte / Lourdes Marín
Tel. 93.452.11.04
ssantamaria@alimentaria.com /mclaramonte@alimentaria.com/ lmarin@alimentaria.com