El Saló Nàutic de Barcelona emprèn la seva singladura més sostenible

La 58ena edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona posarà el focus en la sostenibilitat i la conscienciació mediambiental per a la cura de l’entorn marí. Vaixells elèctrics, híbrids i solars, jornades sobre la gestió de residus marins i exposicions per sensibilitzar els visitants son algunes de les activitats que tindran lloc al marc del saló, que creix i  ocuparà la totalitat dels molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell amb la presència de les marques líders del sector nàutic.

Organitzat per Fira de Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN), l’edició d’enguany, que se celebrarà del 9 al 13 d’octubre, reflectirà, amb el seu creixement del 7% respecte a l’any 2018, la recuperació del sector. Així, el saló, que comptarà aquest any amb noves marques, tindrà un total de 290 expositors i més de 700 embarcacions, de les quals 180 a la mostra flotant.
En aquest sentit, cal destacar que, amb 23 catamarans i 20 embarcacions de vela lleugera i esportiva, el Saló Nàutic de Barcelona presenta la major oferta d’aquest tipus d’embarcacions a Espanya i una de les més importants de tot Europa. Així mateix, hi seran presents quinze embarcacions nominades al prestigiós premi European Yacht of the Year (vuit vaixells a la categoria de velers i set, a la d’embarcacions a motor).
Navegació sostenible
En la present edició, l’organització del saló ha volgut posar el focus en la sostenibilitat de la nàutica com un dels reptes de present i de futurs als quals el sector ha de fer-ne front. Així, tindrà lloc la jornada ‘Cuidem el mar. Cap a la sostenibilitat’ en què es debatrà sobre l’impacte de l’activitat nàutica i les mesures que es poden implementar per minimitzar la presència de residus a mars i oceans. En el marc d’aquesta jornada, es presentarà el Decàleg per a una Nàutica Sostenible.
A més de comptar amb la presència d’embarcacions híbrides o solars, donar a conèixer innovacions per recollir microplàstics submarins i llançar productes elaborats amb materials reciclats, el Saló Nàutic també adoptarà mesures per reduir l’impacte mediambiental.
En aquest sentit, el president del saló, Luis Conde, afirma que “els practicants de la nàutica som els primers interessats a protegir l’entorn en el qual duem a terme una de les nostres grans passions. Els amants del mar no podem restar de braços plegats davant la degradació dels nostres mars i oceans. I el Saló Nàutic de Barcelona ha volgut ser el primer en prendre el timó de la sostenibilitat”.
A més de ser el millor aparador comercial de la nàutica espanyola amb la presència de les principals marques nacionals i internacionals, el Saló Nàutic de Barcelona es consolida com la major plataforma professional del sector. Amb prop de 200 trobades professionals a la tercera edició dels Professional Meetings, la segona edició del Nautic Tech International Investment Forum per a startups relacionades amb el món de la nàutica o el primer ‘Fòrum La Mar en Femení’ per posar en valor el paper de la dona al sector, el certamen presenta una de les agendes més completes per facilitar els contactes de negoci i contribuir a la reactivació sectorial.
Les últimes dades en matriculacions registrades al període comprès entre gener i agost d’enguany assenyalen un creixement d’un 9,43% respecte al mateix període de 2018. En aquest sentit, el secretari general d’ANEN, Carlos Sanlorenzo, valora positivament aquest creixement: “Son dades que reflecteixen l’actual estabilitat del sector nàutic que aporta 4.822 milions d’euros al VAB (Valor Afegit Brut) i genera 82.345 llocs de treball (directe+indirecte+induït) i que és estratègic per impulsar el turisme nàutic de qualitat a Espanya”. 
‘Gent de mar’
Un altre dels grans objectius del saló és el de fomentar la pràctica de la nàutica i arribar a nous públics. És per això que compta amb un atractiu programa d’activitats per al gran públic, especialment, el familiar. Així, durant els cinc dies de celebració, i sota el lema ‘Gent de mar’, el vaixell escola Barcelona World Race IMOCA 60 permetrà als visitants pujar a bord per viure en primera persona com és navegar en un veler de competició de 18,29 metres d’eslora gràcies a la col·laboració de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). Per la seva part, la Federació Catalana de Vela comptarà amb un espai divulgatiu per donar a conèixer a grans i petits el que és la vela esportiva i d’iniciació.
El director del certamen, Jordi Freixas, assenyala que “el saló no és només una plataforma comercial de venda d’embarcacions, sinó que aplega una àmplia oferta de serveis i noves modalitats per gaudir del mar i de la navegació, així com múltiples opcions per apropar la nàutica a tots els públics i a tota la família”.

Per això, el saló compta amb una gran novetat per al gran públic: el 100% Village-Market Saló Nàutic, un mercat de moda i complements amb música en directe, food trucks i activitats infantils, que se suma a la tradicional Nit de la Nàutica, que tindrà lloc el dia 11, amb actuacions musicals i degustacions gastronòmiques. I a la vessant més lúdica, el saló disposarà de l’Àrea Fun Beach, una zona de proves amb accés al mar per fer sessions de vela lleugera, caiac o pàdel surf.

Així mateix, organitzarà una nova edició del Barcelona SUP Festival, trobada d’aficionats al pàdel surf que practicaran aquesta modalitat a les aigües del Port Vell, i acollirà la tercera Barcelona Paddle Race, una competició en mar obert amb sortida des d’El Prat, pas pel Port Vell i arribada a Badalona. Per últim, el saló reforçarà l’àrea de Marina Tradicional amb l’exposició, al Moll d’Espanya, d’embarcacions clàssiques i on es duran a terme tallers i activitats per a tota la família. Els visitants del saló podran embarcar-se al veler de tipus quetx Ciutat de Badalona que, cada dia, farà dues sortides per la façana marítima de Barcelona.

La 58ena edició del Saló Nàutic de Barcelona compta amb la col·laboració de One Ocean Club, que ofereix les seves instal·lacions com a restaurant-village de visitants i expositors.
Barcelona, 26 de setembre de 2019
Edu Pérez Moya
93 233 21 66
eperezm@firabarcelona.com