Alimentaria obre ponts cap a nous mercats, tot projectant innovació, negoci i gastronomia

Del 25 al 28 d’abril, Alimentaria celebrarà al recinte Gran Via de Fira de Barcelona el seu 40è aniversari apostant per consolidar la seva posició com a plataforma d’internacionalització de les empreses participants. Per a això, el saló n’augmentarà el nombre de compradors internacionals convidats que participaran en trobades de negocis i altres espais generadors d’oportunitats exportadores. A més, enguany Alimentaria presenta nous sectors en base a tendències de consum d’aliments i begudes, reunint la última innovació de la indústria. També la gastronomia en serà protagonista amb la presència de les noves promeses de l’alta cuina espanyola.
Com afirma el president d’Alimentaria i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet: “Volem ser la via d’accés més directa, ràpida i efectiva a mercats que suposin una oportunitat per a l’empresa alimentària i, sobretot, ser suport per a les pimes”. 
Aquesta és la missió d’Alimentaria, que centrarà tots els seus esforços en facilitar el contacte entre compradors internacionals i les 4.000 empreses participants, de 70 països. S’espera que més de 140.000 visitants, el 35% de fora d’Espanya España, vagin a la fira per trobar oportunitats de negoci i conèixer la última innovació del sector de l’alimentació i la gastronomia.
Alimentaria 2016 ha potenciat el seu programa de compradors internacionals, identificant i convidant directament a més de 800 importadors i operadors clau de la distribució, el retail i el canal Horeca, procedents d’Amèrica Llatina, Àsia, Estats Units, Canadà, Europa i Orient Mitjà. Per aquesta acció, l’organització ha incrementat un 35% la seva inversió amb l’objectiu d’augmentar el número de hosted buyers de 2014.
No obstant això, la representació internacional a la fira no acabarà amb aquests més de 800 compradors convidats. Alimentaria segueix amb el seu programa de promoció per detectar nínxols estratègics en mercats exteriors, atraure professionals de tot el món i superar els 42.000 visitants internacionals totals que es van registrar a la passada edició.
El director general d’Alimentaria Exhibitions i del saló, J. Antoni Valls, destaca: “En aquesta edició la internacionalització, la innovació, però també el negoci seran els protagonistes. Estem treballant perquè la fira resulti una gran xarxa de contactes i un motor d’oportunitats perquè les empreses i visitants aprofitin al màxim la seva participació a Alimentaria 2016”.
Entre aquests programes de trobades de negocis, la novetat serà l‘Intervin Business Meetings. Per primera vegada, el sector vitivinícola tindrà el seu propi programa amb 180 compradors convidats internacionals d’aquesta indústria. Igualment, tindrà lloc el Food&Drink Business Meetings, on es duran a terme entrevistes entre expositors i compradors extra europeus. Per la seva banda, el Brokerage Event serà l’indret per concretar acords comercials i de cooperació tecnològica entre empreses i centres europeus de R+D+i.
Per impulsar aquesta internacionalització, la fira torna a anar de la mà d’entitats com la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), l’Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades (AMEC), ICEX Espanya Exportació i Inversions, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ).
Nous sectors 
L’any 2016, Alimentaria reformula la seva estructura i afegeix noves àrees expositives. La fira manté els seus clàssics salons locomotora Intervin, Intercarn, Interlact i Restaurama, i presenta Multiple Foods, que sorgeix com el nou saló de les tendències alimentàries i els productes especials i funcionals aglutinant Expoconser, els International Pavilions, Lands of Spain, Snacks, Biscuits & Confectionary, Mediterranean Foods, Healthy Foods i Fine Foods, a més de la zona Premium i la Barra dels Olis d’Oliva.
Amb la creació d’aquest nou saló multisectorial, que concentrarà pràcticament la meitat dels expositors d’Alimentaria, s’incrementen les possibilitats de participació de marques en base a nous eixos i tendències de consum, i es propicien sinergies entre les firmes i els sectors productius representats. Una altra novetat destacada és la incorporació a Restaurama del saló Expobebidas i de les empreses de Congelexpo.
Tota la innovació i les futures estrelles de l’alta cuina
Entre les activitats de la fira destaca l’espai gastronòmic The Alimentaria Experience que aquest any tornarà a comptar amb xefs consagrats com Joan Roca o Angel León, però que posarà l’accent en el relleu a l’alta cuina que protagonitzaran els joves i les dones amb noms com Ana Merino, Beatriz Sotelo, Eduard Xatruch, Oriol Castro o Virgilio Martínez. En total prop de 40 cuiners participaran als tallers i showcookings programats per experimentar en primera línia les noves tendències d’una gastronomia que projecta internacionalment els aliments i begudes espanyoles.
Alimentaria inclourà l’espai Vinorum Think on es desvetllaran les últimes novetats del sector, els vins espanyols que estan marcant tendència i els secrets per entrar en mercats clau com l’asiàtic de la mà de prestigiosos experts, crítics de vi, enòlegs, masters of wine, sommeliers i xefs que realitzaran xerrades, tasts i demostracions culinàries. Els espais de degustació de la Barra d’olis d’oliva gourmet i la mostra “Espanya, el país dels 100 formatges” completaran tota una experiència gastronòmica.
D’altra banda, The Alimentaria Hub serà l’àrea imprescindible per conèixer les últimes tendències, innovació i negoci del sector. S’hi realitzaran més de 200 activitats, s’hi exhibiran 300 productes innovadors i s’hi realitzaran unes 10.000 reunions empresarials amb compradors internacionals. Aquest centre de coneixement acollirà, entre d’altres, el 3er Fòrum Nestlé de “Creació de Valor Compartit” i l’onzè Congrés Internacional de Dieta Mediterrània. Així mateix, hi haurà conferències, seminaris, exposicions, àrees de networking i d’assessorament per exportar i una zona perquè professionals i inversors descobreixin startups amb projectes pensats per revolucionar l’alimentació i la gastronomia des de la tecnologia.
Així mateix, al marc d’Alimentaria tindrà lloc el congrés internacional The Food Revolution Forum, organitzat per Reimagine Food que reunirà prop de 100 ponents d’arreu el món per analitzar el futur de l’alimentació des de diverses vessants. Hi participaran experts en tecnologia i en el sector alimentari, emprenedors d’èxit, experts en robòtica, inversors, visionaris i xefs.
Barcelona, 28 de gener de 2016