L’illa de Mallorca acollirà la primera edició de l’Smart Island World Congress

Les oportunitats i els reptes de les illes a l’afrontar qüestions com l’eficiència, la planificació urbanística i el desenvolupament econòmic i social es debatran en el primer Smart Island World Congress, el primer congrés mundial sobre illes intel•ligents. El certamen se celebrarà el 20 i 21 d’abril a Calvià (Mallorca), unint en un mateix espai més de 85 experts internacionals juntament amb representants d’administracions insulars d’arreu del món. 
El municipi de Calvià (Mallorca) acollirà la primera edició de l’Smart Island World Congress (SIWC), el primer congrés mundial d’illes intel•ligents organitzat per Fira de Barcelona, l’Ajuntament de Calvià i el Consell de Mallorca, amb el suport del Govern Balear, el Banc Mundial i ONU-Habitat. El certamen vol ser un punt de trobada entre governs, ciutats i empreses davant del repte de cercar noves eines i serveis que mitiguin les peculiaritats de ser una illa, com ara la població flotant, l’estacionalitat, la mobilitat o la retenció de talent.
Un altre dels objectius del SIWC és presentar els territoris insulars com espais d’alta qualitat de vida;  mostrar el seu lideratge al afrontar el canvi de model energètic, o presentar les oportunitats de convertir-se en territoris connectats a l’economia global a través de les noves tecnologies. Un diàleg per a situar la importància de les illes de les diferents regions del món a l’hoa de pensar el desenvolupament humà sostenible.
El programa del congrés girarà entorn a quatre grans eixos: Noves Connectivitats; Desenvolupament Urbà i Social; Talent i Creixement Econòmic; i Illes del Futur, a partir dels quals es desenvoluparan 15 conferències, entre keynotes, sessions plenàries i sessions paral•leles, amb més de 85 oradors, entre ponents i moderadors.
El primer Smart Island World Congress també comptarà amb una àrea de networking, on els representants de ciutats insulars, ponents, companyies i visitants podran fer contactes abans i durant l’esdeveniment. Entre les empreses confirmades destaquen companyies tecnològiques com Microsoft, Fiware i Grupo Etra, i del sector turístic com Meliá Hotels and Resorts. S’esperen 1.500 congressistes i 120 illes participants, entre elles Bahrain, Bali, Còrsega, República Dominicana, Puerto Rico o Trinitat i Tobago. La primera edició del congrés culminarà la tarda del dijous 20 d’abril amb l’entrega de premis a les millors iniciatives per al progrés de les illes.
Smart cities, smart islands
SIWC neix de la demanda dels territoris insular per posicionar-se com a seus de congressos de en l’àmbit de la tecnologia i la innovació. El congrés aprofita l’experiència consolidada a nivell internacional d’Smart City Expo World Congress, un esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona des de l’any 2011 i consolidat com el líder mundial del sector de les ciutats intel•ligents.
Barcelona, 7 de març de 2017