Elizabeth Diller, Ron Finley i Hannah Fry principals ponents de Smart City Expo 2022

Són les matemàtiques capaces de desxifrar els patrons ocults del comportament urbà? Com pot el disseny arquitectònic transformar les ciutats i els seus ciutadans? Serà la jardineria de guerrilla la punta de llança de la lluita per metròpolis més verdes? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals respondran els ponents de Smart City Expo World Congress (SCEWC) 2022, que se celebrarà el novembre a Barcelona. La principal cimera internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents, organitzada per Fira de Barcelona, reunirà 400 experts per abordar els reptes de les ciutats en el futur. Sota el lema Cities inspired by people, l’esdeveniment se celebrarà del 15 al 17 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

L’ecosistema aparentment caòtic que és una ciutat pot desxifrar-se a través de les matemàtiques, segons Hannah Fry, professora de Matemàtiques de les Ciutats al Centre d’Anàlisi Espacial Avançat – University College London. Hannah estudia les pautes de comportament humà en un entorn urbà. La seva investigació s’aplica a una àmplia gamma qüestions socials, des de les compres i el transport fins a la delinqüència urbana, els disturbis i el terrorisme, i ha aplicat aquesta investigació assessorant i treballant al costat de governs, forces policials, supermercats i institucions sanitàries.

Modelar el comportament a través dels espais públics urbans és un dels temes que Elizabeth Diller porta abordant des de fa dècades. Professora de disseny arquitectònic a la Universitat de Princeton, el seu estudi privat ha estat premiat en diverses ocasions i Diller i el seu soci, Ric Scofidio, van rebre la primera beca de la Fundació MacArthur concedida en el camp de l’arquitectura pel seu treball sobre el funcionament de l’espai en la nostra cultura i de comprensió de l’arquitectura com a manifestació física de les relacions socials. Entre els seus projectes figura la High Line de Nova York i la transformació del campus d’arts escèniques del Lincoln Center, de més de mig segle d’antiguitat.

Plantar les llavors del canvi ha estat l’objectiu literal i metafòric de Ron Finley des del 2010. Conegut a tot el món com el Gangsta Gardener, Ron es va proposar solucionar un problema al seu barri, el South Central de Los Angeles, recuperant les parcel·les de terra abandonades al costat dels carrers per plantar verdures. Després d’una batalla amb l’Ajuntament de Los Angeles per cultivar sense permís en espais públics, Ron va aconseguir forçar el consistori a canviar la llei i permetre a les comunitats locals utilitzar els parcs com a jardins comunitaris. 10 anys després, dels seus jardins de Los Angeles no només han brotat hortalisses i flors, sinó també comunitats més sanes, responsables i sostenibles.

Fry, Diller i Finley encapçalaran la llista de més de 400 experts que reflexionaran sobre com els ciutadans poden posar de la seva part per fer del món un lloc millor des de les seves pròpies ciutats. Per cobrir tots els angles possibles, el programa del congrés de la SCEWC s’ estructurarà en vuit temes: Economia, Tecnologies Facilitadores, Energia i Medi Ambient, Governança, Infraestructures i Edificis, Vida i Inclusió, Mobilitat i Seguretat.

Infraestructures, mobilitat i nous materials

SCEWC també analitzarà altres temes clau relacionats amb el disseny i la construcció de ciutats intel·ligents a través dels programes especialitzats Tomorrow.Mobility i Tomorrow.Building. El primer està coorganitzat per EIT Urban Mobility, una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, organisme de la Unió Europea, i celebrarà la seva segona edició al novembre. Tomorrow.Building debutarà el 2022 centrant-se en les noves solucions tecnològiques vinculades a la construcció, com la impressió 3D, la robòtica, l’IoT i el Building Information Modelling.

A més, SCEWC també acollirà per segona vegada PUZZLE X. L’esdeveniment pretén aprofitar el potencial dels materials de frontera per resoldre alguns dels reptes als quals s’enfronta la societat. Entre les tecnologies clau que es presentaran hi ha els materials quàntics, els materials de baixa dimensió i els materials 2D com el grafè.

Barcelona, 14 de setembre de 2022

Folc Lecha
+34 93 233 35 55
flecha@firabarcelona.com