Els vaixells tenen ales

En el món de l’automoció, sector de referència útil per comprendre en moltes ocasions amb exemples el que esdevé en el de la nàutica d’esbarjo, les modes porten als fabricants a imposar tendències que són seguides per legions de consumidors. El mateix passa amb les embarcacions, especialment, les de motor, amb més tipologies, varietat i grandària que els velers. El fenomen de les noves open ‘amb ales’ és molt més rotund que el que va ser en el seu moment el boom dels 4×4, o el dels SUV, actualment. Del 12 al 17 d’octubre, el Saló Nàutic de Barcelona mostrarà diversos models pioners en aquest segment.

Les embarcacions open o obertes s’han imposat. Les daycruiser -tal com s’anomena ara aquesta tipologia de creuers de dia- han pres el mercat definitivament, com els SUV les carreteres. I ho han fet amb tal rotunditat que no hi ha pràcticament drassana que no disposi de la seva open de dia o daycruiser, de la seva Weekender, vaixell per al cap de setmana, o del seu “vaixell ideal” en una o diverses eslores.

I és que la moda de les open ha sorgit amb tal força que qualsevol marca que no disposi d’aquest tipus de vaixell perd una bona quota de mercat. El que va començar fa ja alguns anys amb un atrevit Wally, model estrany i cridaner, derivat d’un superténder (vaixell auxiliar d’un superiot), ha anat evolucionant fins que avui els salons i els pantalans estan dominats per aquesta tipologia de vaixells.

Una coberta amb amplis espais, protegida per un hard top o sostre dur que es perllonga amb tendals desplegables, a mà o elèctricament; una configuració walkaround, que permet circular al voltant de l’vaixell, amb la borda alta per a garantir la seguretat en els desplaçaments per la coberta; una gran plataforma de bany -moltes vegades, si l’eslora i el pressupost ho permeten- hidràulica; i un solàrium o dos per gaudir de l’ancoratge de la cala propera al port base, a més de la inevitable dinete o saló a l’aire lliure per compartir les hores de motor aturat. Una illa flotant amb totes les comoditats imaginables, cuina a l’aire lliure i una cabina per a quatre o per a dos, per a les nits ocasionals.

Terrasses sobre el mar
Però a tot això s’afegeix el més espectacular. Els costats desplegables, les plataformes laterals, les terrasses sobre el mar… En suma: les ales. Un dels primers vaixells que s’obria va ser l’Evo, un disseny certament revolucionari que desplegava les seves àmplies ales i la popa es perllongava en una plataforma que feia a el mateix temps la funció de passarel·la.

Una altra marca pionera va ser la polonesa Galeon que ha mantingut aquest detall en la majoria dels seus models en una àmplia gamma d’eslores, amb autèntiques terrasses sobre l’aigua, dotades en ocasions de barres de bar i tamborets. Tot un chill out marítim de posar i treure. Però a la saga han anat la majoria de les primeres marques europees, les de vocació mediterrània, no atlàntica. I en aquest cas, Fjord va trencar motlles perquè en poc temps es va imposar a tot Europa amb un seguit de models molt funcionals, fets per viure a bord.

Les “ales” dels vaixells de major eslora adopten sistemes hidràulics per obrir-se; altres recorren als motors elèctrics; i alguns, els més humils, mitjançant cabrestants manuals, amb politges i cables. Davant les innovacions sempre sorgeix en un inici el recel i la desconfiança, però, com diem, ara gairebé tots els vaixells que poden tenir-les, les tenen i s’ha convertit en l’element de major reclam de venda que sol ja venir de sèrie.

Illes flotants
Els models open de tipologia daycruiser són molt diversos, perquè abasten un rang d’eslores entre els,8 metres i els de més de 15. Però hem de distingir entre l’arribada de les open i l’adopció per part d’aquests de les ales. Les daycruiser, amb Wally i Fjord van sorgir fa una dècada escassa; i l’adopció dels costats desplegables és molt més recent, amb l’aparició de les Galeon i les Evo.

Entre les open tenim de tots els colors mides i preus i amb tot tipus de motoritzacions. No obstant això, podem afirmar que les noves open són el resultat d’una reestructuració en el lleure nàutic que descobreix un nou tipus de vaixell, amb interiors que compleixen més que amb el mínim pel que fa a habitabilitat, però que sobretot s’obren a la mar.

És, com diem, la conseqüència d’una mutació que es produeix en els primers anys després de la crisi de 2008 amb propostes més assequibles en comparació amb els vaixells dotats de flybridge, complets apartaments flotants.

Les open són vaixells que es reconverteixen en plataformes flotants, en illes completes, per ser usades de dia. I aquesta metamorfosi d’estil es manté i es reforça cada dia més, perquè la major part dels usuaris (mediterranis) del motor (a Espanya, de mitjana no se superen les cent hores d’ús de motor anuals) es passen la major part del temps a la cala, entre capbussades i aperitius; entre hores de bronzejat i refrigeris. I això és el que el navegant actual vol, estar al mar, i no tant empassar milles, encara que sembli una paradoxa.

Una altra particularitat és la velocitat. Les noves open no poden ni han de ser lentes. Els seus motors han de possibilitar entre els 30 i 40 nusos. Però a part de tot això hi ha una característica que és la fonamental en aquests vaixells: l’estètica, la bellesa, el primer impacte visual, resultat de el disseny i la destresa dels seus creadors encaminats a captivar el possible comprador.

I aquí hi ha la clau. Línies sòbries i minimalistes, clàssiques, futuristes, cridaneres o discretes, amb cobertes buidades, de fàcil trànsit que conviden a pujar a bord, a imaginar feliços estades al mar. Això persegueixen les drassanes. I per a gustos colors, perquè tenim embarcacions open amb ales, o sense, per a tots. Unes basades en l’exclusivitat i l’elegància d’un perfil impecable; altres més funcionals, que busquen la clientela més familiar, amb nens, per exemple.

L’equipament també determina la memòria cau de la marca, i per descomptat el preu: aire condicionat, plataforma hidràulica, elements de carboni com el hard top, tendal para-sol elèctric, neveres, màquines de gel, cuina i altres elements, com pot ser fins i tot un enginyós jacuzzi a la proa, formen part de la interminable llista de gadgets adoptables.

En definitiva, aquest és el nou món de les embarcacions open amb ales, que es despleguen per captar l’atenció en pantalans de salons i en les cales.

Per Lluís Bosch i Germán de Soler,
Periodistes especialitzats en el sector nàutic