Liber convida a Barcelona més de 450 compradors i prescriptors de llibres en espanyol de 60 països

La internacionalització del llibre espanyol passa per Liber. La fira que se celebra del 5 al 7 d’octubre a Fira de Barcelona ha reforçat les seves accions de promoció a l’exterior per atraure compradors i prescriptors internacionals a reunions de negoci presencials amb les editorials espanyoles participants. Aquest any, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha convidat a viatjar a la capital catalana més de 450 professionals de 60 països, entre els quals hi ha importadors, distribuïdors, llibreters, compradors de drets, així com responsables d’organismes públics i biblioteques, agents literaris i editors. Un altre miler de professionals internacionals seleccionats està convocat a participar a reunions virtuals a través de la plataforma digital de la fira.

Per contribuir a les exportacions del sector editorial, Liber compta amb tres programes específics de compradors internacionals, prescriptors d’interès prioritari (PICE) i bibliotecaris nord-americans gràcies a la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport; les Oficines Econòmiques i Comercials a l’Exterior de la Secretaria d’Estat de Comerç; ICEX Espanya Exportació i Inversions; la Generalitat de Catalunya; el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO) i la Societat Estatal d’Acció Cultural Espanyola (AC/E).

Editorials, gremis i associacions que conformen la FGEE, a més de les Oficines Econòmiques i Comercials d’Espanya a l’estranger, consensuen la llista de convidats a cada edició de Liber en funció dels mercat objectiu i els projectes d’adquisició de llibres identificats. Tradicionalment, a Liber es genera un terç de les vendes anuals a l’exterior del sector editorial espanyol i l’organització espera ajudar a recuperar aquesta referència prepandèmia.

Els participants a les missions comercials que viatjaran a Liber procedeixen majoritàriament les dues àrees geogràfiques que concentren el gruix de les exportacions editorials espanyoles: Europa (30 països) i Llatinoamèrica (17), a més dels EUA i el Canadà. Així mateix, s’han seleccionat 14 mercats preferents més a la Mediterrània (Algèria, Egipte, Marroc, Israel, i Turquia) i Àsia (Corea del Sud, Hong Kong, Índia, Japó, Singapur i Taiwan), a més d’Austràlia i Nova Zelanda.

Per la seva importància, també destaca la delegació de bibliotecaris nord-americans, organitzada per ICEX en col·laboració amb l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Miami i la mateixa FGEE. Aquest col·lectiu va a la fira amb pressupostos de compra de llibre espanyol per a nombroses biblioteques públiques dels EUA, país que supera els 50 milions d’hispanoparlants. Així mateix, Colòmbia, com a país convidat d’honor d’aquesta edició de la fira, hi aportarà una important delegació comercial, institucional i cultural.

Durant els tres dies de la fira, els expositors de Liber podran mantenir entrevistes agendades amb aquests convidats, compartir informació sobre mercats, aconseguir nous contactes comercials i generar comandes. Una de les novetats de la fira d’aquest any serà la possibilitat d’agendar reunions virtuals amb un miler més de professionals internacionals seleccionats per l’organització, a través d’una plataforma digital específica.

Espanya és, després del Regne Unit i els EUA, el tercer país del món que més llibres exporta. El sector editorial (sense comptar les xifres del sector gràfic) va incrementar un 1,3% la facturació el 2021 respecte a l’any anterior. Va passar de 340,57 milions d’euros el 2020 a 345,03 el 2021.

Per zones geogràfiques, Iberoamèrica, amb Mèxic al capdavant, és el principal destí dels llibres espanyols. El 2021, les exportacions del sector del llibre a països llatinoamericans van assolir els 180,66 milions d’euros, un 2,07% menys que el 2020. Per la seva banda, les exportacions a Europa van suposar 136,35 milions d’euros, un 8, 54% més respecte a l’exercici anterior, i França és el principal país comprador. És important destacar també l’increment de les vendes a Àfrica, Àsia i Oceania.

Sobre Liber 2022
Reconeguda durant 40 anys com una de les principals cites firals per a l’edició en espanyol, Liber reunirà del 5 al 7 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona més de 350 editorials i empreses que donaran a conèixer els seus fons bibliogràfics i novetats , així com productes i serveis relacionats amb la comercialització i distribució de llibres. A més a més, la fira, promoguda per la FGEE, compta amb un ampli programa de jornades professionals per debatre i reflexionar sobre l’actualitat sectorial vinculada a la cadena de valor del llibre.

Barcelona, 15 de setembre de 2022

 

Acreditacions de premsa aquí 

 

Maria Dolores Herranz / Mª Gloria Dilluvio
Prensa Fira de Barcelona
Tel. 93 233 25 41 – 21 72
mdherranz@firabarcelona.com / gdilluvio@firabarcelona.com /

Gerardo Miguel
Prensa FGEE
Tel: 915765250
prensa@fge.es