L’alimentació, el turisme i la gastronomia busquen solucions de futur a FHG Forum

Xefs de gran prestigi, empresaris clau del sector i experts sobre innovació en aquest camp es reuneixen el 28 i 29 de setembre a FHG Forum (Food & Hospitality, Turism and Gastronomy Forum), el nou congrés amb format híbrid, virtual i presencial, que Fira de Barcelona organitza per donar suport  a tres indústries la reactivació de les quals serà decisiva per a la recuperació econòmica de país.

S’estima que la contribució de les indústries alimentària, turística i gastronòmica, fortament interrelacionades, al PIB nacional és d’un 25%, un autèntic motor econòmic amb un gran pes internacional. FHG Forum, que tindrà lloc al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, ​​reunirà grans protagonistes de la gastronomia espanyola, al costat d’empresaris de l’hostaleria, la restauració i la indústria alimentària, per posar sobre la taula les primeres línies d’actuació per a la recuperació en l’actual situació.

Sota el lema “Repensar el futur”, FHG Forum es dividirà en tres blocs temàtics: Restauració, Foodservice i Producció agroalimentària; Hosteleria, Col·lectivitats i Turisme; i Retail, Gran Distribució Alimentària i Cadena de Valor. Al llarg de dues jornades es succeiran conferències, debats i taules rodones en el que serà un dels principals espais de retrobament i reflexió per a la indústria representada per salons emblemàtics com Alimentaria, Hostelco i Forum Gastronòmic.

FHG Forum s’estrena sota un nou format híbrid que combinarà l’assistència presencial amb la retransmissió digital de tots els seus continguts per a maximitzar el seu abast i afavorir l’assistència d’empreses, associacions i professionals interessats.

Adrià, Roca y Jubany prenen la paraula
Ferran Adrià, president de elBullifoundation, serà l’encarregat d’obrir el congrés amb una intervenció en què posarà en valor la necessitat de formació en gestió per a la supervivència del restaurant, ja que el 50% de les noves obertures no sobreviuen als dos anys.

El sommelier, cap de sala i copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca, oferirà la ponència “La fil·loxera de l’ésser humà. Supervivència i felicitat”, una mirada a la situació de les cuines i de les sales de restaurant en temps de pandèmia.

Tant Adrià com Roca integraran també la taula rodona “Claus de l’èxit per superar la crisi”, formada per Nandu Jubany (Can Jubany), Artur Martínez (Aürt Restaurant) i Pep Palau (soci director de Fòrum Gatronòmic).

El futur: innovació i ecologia
L’anticipació al futur és clau per superar les crisis. Així ho defensa el divulgador i expert en economia digital Marc Vidal, que en FHG Forum interpel·larà als assistents amb la sessió “Arribes a temps al futur? Transformació digital i FoodTech en la societat contactless”. Vidal parlarà sobre l’acceleració del model tecnològic en la nova societat “sense contacte” a la qual ens aboquem.

Els projectes innovadors en la comercialització de l’agricultura vindran de la mà de Cristina Caparrós (La Platjeta); Gemma Navas (Del Parc añ Plat); Sergi Roca (Plant on Demand) i Ramon Sentmartí (Prodeca- Promotora dels Aliments Catalans).

Finalment, Ingrid Buera, directora de l’àrea de Negoci de Mercabarna, tancarà el bloc dedicat a Gastronomia amb la presentació del nou Biomarket de Mercabarna, el primer mercat majorista d’Espanya de productes ecològics, que s’inaugurarà a l’octubre.

Noves fòrmules per l’hostaleria i el turisme
El sector turístic i l’hostaler són els que més profundament estan patint els efectes de la crisi sanitària i les seves derivades econòmiques. Segons la patronal Hostaleria d’Espanya, s’estima que entre 65.000 i 80.000 establiments hostalers hauran tancat a final d’any, amb la pèrdua de prop d’un milió de llocs de treball, directes i indirectes. La situació és d’extrema gravetat per a un sector fonamental en l’economia espanyola, que abans de la pandèmia comptava amb 300.000 empreses i donava feina a prop d’1,7 milions de treballadors.

Per analitzar el seu immediat futur, les seves vies de supervivència i l’accés al finançament i la cooperació públic-privada, FHG Forum programa un bloc específic dedicat a l’Hostaleria, les Col·lectivitats i el Turisme. Aquí intervindran Antoni Llorens, president de la sala Restaurama d’Alimentaria i de Food Service Espanya; Jorge Marichal, president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics -CEHAT; Rafael Olmos, president d’Hostelco i de la Federació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Maquinària per a Hostaleria, Col·lectivitats i Indústries Afins – FELAC; José Luis Yzuel, president d’Hostaleria d’Espanya; i Martí Sarrate, president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatge -ACAVE i de Saló B-Travel Barcelona.

Altres economistes, empresaris i representants de l’àmbit financer i institucional aportaran estratègies per gestionar la incertesa i adaptar el negoci hostaler a l’era post Covid.

Reptes i desafiaments alimentaris
El segon i últim dia de FHG Forum estarà dedicat al sector alimentari i la seva cadena de valor. L’Associació de Fabricants i Distribuïdors AECOC signa un programa encapçalat pel professor de l’IESE José Luis Nueno, en què s’avançaran els canvis de tendència tant en el comportament del consumidor com a l’empresa alimentària i en la distribució. A més de directius i experts d’AECOC, participaran Silvia Martínez, directora de Vendes de Coca Cola European Partners Iberia i Mikel Larrea, director general d’EROSKI.

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia finalitzarà la sessió parlant d’innovació, sostenibilitat i responsabilitat social a l’empresa alimentària.

L’esdeveniment comptarà amb el protocol anti Covid que Fira de Barcelona ha elaborat en col·laboració amb la consultora especialitzada en gestió de riscos Aon i l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona per tal d’oferir les màximes garanties de seguretat per a treballadors, organitzadors, expositors, visitants i proveïdors.

 

Barcelona, 16 de setembre de 2020

 

Susana Santamaria / David León Himelfarb
650933776 / 678770817
ssantamaria@alimentaria.com / dhimelfarb@alimentaria.com