Fira de Barcelona aposta per les energies renovables de quilòmetre zero

Fira de Barcelona consumirà durant els propers anys energia verda de quilòmetre zero que subministrarà Endesa als tres recintes firals de Montjuïc, Gran Via i CCIB. L’adjudicació per concurs públic a aquesta companyia preveu que tota l’electricitat consumida per la institució firal continuï provenint de fonts renovables i que un 40% ho faci de plantes de producció properes per reduir les pèrdues en la distribució. D’aquesta manera, Fira manté la seva aposta per la sostenibilitat mediambiental i l’energia verda.

L’acord preveu el subministrament de 33 GWh/any per cobrir la totalitat de les necessitats energètiques dels espais firals. Això inclou el consum dels estands dels expositors, les sales de reunions, així com la pròpia activitat de la institució, l’enllumenat de les instal·lacions i el consum dels equips i sistemes dels recintes.

Del total de l’energia subministrada, un 40% provindrà directament dels parcs eòlics de les Forques i de Montargull (a la Conca de Barberà i la Segarra), propietat d’Enel Green Power Espanya, filial de renovables d’Endesa. Això suposa també una aposta per l’eficiència ja que a menor distància entre el punt de generació i el de consum, menors són les pèrdues en la distribució, que són del 9% de mitjana segons dades de 2018 de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).  El 60% restant de l’electricitat consumida per Fira provindrà d’altres centres de producció d’energia verda.

La aposta per l’energia renovable evitarà l’emissió de 8.547 tones de CO2 cada any, l’equivalent a la capacitat d’absorció de 14.412 arbres durant 40 anys, segons les dades d’Endesa .

Des del 2020 el 100% de l’energia que consumeix Fira de Barcelona prové de fonts renovables.  Igualment, fa dos anys es van instal·lar 18 punts de recàrrega per a vehicles d’ús públic als recintes de Montjuïc i Gran Via, que poden utilitzar tant visitants com empreses de la zona i abonats. Aquests punts se sumen a 12 estacions més ubicades dins del recinte de Gran Via i destinades empreses muntadores i proveïdores de la institució firal.

Altres accions sostenibles
L’aposta de Fira per la sostenibilitat al llarg dels darrers anys s’ha materialitzat en l’obtenció de la ISO 14001, la certificació internacional més reconeguda en matèria de gestió ambiental. A més, la institució firal compta també amb el distintiu de “Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere” i s’ha adherit a la iniciativa “Net Zero Carbon Events” del Consell Mundial de la Indústria dels Esdeveniments.

En aquest sentit, la institució és pionera a Espanya a equipar tot un recinte firal (Gran Via) amb tecnologia IoT per optimitzar el consum energètic vinculat a la climatització. Cal destacar també que el mateix recinte de Gran Via té un dels parcs fotovoltaics sobre coberta més importants del món amb 25.947 panells sobre 135.000 m2 que generen 5,86 GWh anuals d’electricitat a l’any, evitant l’emissió de més de 2.200 tones de CO². Així mateix, Fira estableix aliances amb organismes públics, entitats i organitzadors per fomentar les bones pràctiques en sostenibilitat i ofereix la possibilitat d’escollir estands amb menor impacte ambiental i d’utilitzar un servei de càlcul i compensació de la “petjada de carboni”.

Barcelona, ​​10 d’octubre de 2022